Z18XER vs A18XER

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
adazafir

Z18XER vs A18XER

#1 Post autor: adazafir »

Przymierzam się do zakupu nowszej Zafirki, B i zdążyłem się zorientować, że są 2 wersje silnika w pojemności którą szukam, 1.8 benzyna, tj. Z18XER i w nowszych A18XER.
Pogoglowawszy, dowiedziałem się że silniki chociaż bardzo podobne różnią się detalami związanymi z rozrządem.

Chciałem zapytać o opinie osób doświadczonych, które mają obeznanie z tymi dwoma typami, w motoryzacji nie zawsze to co jest nowsze jest lepsze, co będzie bardziej bezawaryjne?
Które będzie się lepiej gazować?
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2017, 00:31 przez adazafir, łącznie zmieniany 1 raz.
Crazy

#2 Post autor: Crazy »

Sam jestem ciekaw tego tematu
adazafir

#3 Post autor: adazafir »

cytując za VectraClub (https://forum.vectraklub.pl/topic/193080-r%C3%B3%C5%BCnice-po-mi%C4%99dzy-silnikami-z18xer-a18xer-wa%C5%BCne/):

Rajszewiak

Napisano Styczeń 17, 2015 (edytowany)

Siema, spotkałem się z problemem po założeniu silnika z18xer zamiast a18xer że auto odpala lecz pokazuje się błąd położenia wałków po rozebraniu okazało się że wałki rozrządu są inne.

Wrzucam na forum, bo może to się komuś przyda.

Wszyscy do okoła mówią, że to ten sam motor - a to nie jest prawda

michał 123

Napisano Luty 17, 2015

Witam. a możesz powiedzieć coś więcej na ten temat bo mam ten sam problem zamontowałem silnik z18xer zamiast a18rex do opla insigni.

jacekZKL

Napisano Luty 18, 2015

Moga się różnic te wałki a na pewno różnią się koła zebate wałków rozrządu.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2017, 22:17 przez adazafir, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: janekW67 »

Silnik A18XER został przystosowany (cokolwiek to znaczy) do spełnienia normy Euro5.
Oczywiście!
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Bodek »

janekW67 pisze:Silnik A18XER został przystosowany (cokolwiek to znaczy) do spełnienia normy Euro5.
A18:

NE9 = SYSTEM EMISJI EEC 09

Z18:

NT4 = EMISJA SPALIN,EEC 05

coś w tym jest :mysli:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”