[TUT/A] Dodatkowe schowki w podłodze!!!

Wiadomość
Autor
Marekww33

[TUT/A] Dodatkowe schowki w podłodze!!!

#1 Post autor: Marekww33 »

Projekt jest jeszcze nie dokończony, ale to już czas żeby zobaczył światło dzienne a nie leżał ciągle w mojej piwnicy.
Jest to coś w stylu "Zafira jako sypjalnia" wybierając sie w dłuższą podróż lubię zabierać sporo gratów niezbędnych przy samochodzie, chcę być jak to się mówi samowystarczalny. Ktoś może napisać to kup se przyczepke i tam wszystko woź :maruda: .
Zafira jest sporym autem , ale przyznacie że schowków jej brakuje tak jak w C. Picasso.
Oglądając kolegi picasso wpadłem na ten pomysł.

Są to dwa schowki w podłodze drugiego rzędu siedzeń.

Zalety:
1. Dwa spore schowki 34x45x9cm.
2. Dzieciom jest wygodnie bo nogi im nie dyndają.
3. Napewno jest ciszej.
4. Wygodniej się odkurza bo jest płaska powieszchnia.

Materiały:

1. Sklejka lub płyta OSB
2. Klej wikol
3. Budapren.
4. Wkręty do drewna.
5. Wykładzina samochodowa.

Wady: - BRAK :wesoly:

Są to dwa schowki:

Obrazek

które mocyjemy do odpowiednio przyciętej podłogi,

Obrazek

a po zamontowaniu wygląda to tak,

Obrazek
Jeszcze należy to okleić wykładziną w odpowiednim kolorze, ale brakło mi funduszy, bo miałem ostatnio troche wydatków :(

EDIT

WIELKI FINAŁ !!!

Przed zamontowaniem, waga całości 8kg.
Obrazek

Jak widać zostawiłem troche wiszącej wykładziny żeby wcisnąć ją pod fotele, pnieważ dzieci kładą tam nogi i się brudzi.

Obrazek
Właśnie po to był zostawiony dwudziesto cm kawałek żeby można było go tam wcisnąć :)

Obrazek

Wszystkie drewniane elementy pomalowałem na czarno żeby się w oczy nie rzucały.

Obrazek

Myślałem że będzie problem z gumowymi dywanikami, ale fotel jest jeszcze pare cm nad podłogą wiec swobodnie można go tam wsunąć :)

Reszte fotek zrobie jak wyjmę schowki bo musze jeszcze zamocować tasiemki żeby można było je otwierać, kiedyś je kupiłem ale gdzieś mi wsiąkły :cry: więc musze kupić jeszcze raz.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2017, 20:22 przez Marekww33, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#2 Post autor: rzadki »

ciekawy pomysł:) nie są pakowne te schowki, ale zawsze się coś zmieści:) myśle że może to zapobiec pewnemu zjawisku:) otoż wożę czasami sporo ludzi i wiele osób trzyma nogi nie na dywanikach a na takiej "półeczce" pod kanapą 2 rzędu siedzeń, przeszkadza mi to o tyle że w mokre dni mam znacznie więcej sprzątania:) myślę że po podniesieniu podłogi problem mógłby zniknąć:) pozdrawiam:) gratuluję pomysłowości:)

Rafik

#3 Post autor: Rafik »

świetna sprawa

kicaj

#4 Post autor: kicaj »

a jak z izolacja wody? bo w naszym klimacie jak duzo pada do sie nanosi tej wody...

Marekww33

#5 Post autor: Marekww33 »

kicaj pisze:a jak z izolacja wody? bo w naszym klimacie jak duzo pada do sie nanosi tej wody...
Izolacja :?: Nie mam zielonego pojęcia jest napewno taka sam jak bez tej dodatkowej podłogi ;)
A jak ty sobie radzisz z wodą w deszczowe dni :?:

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak
Auto: Z20LET
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#6 Post autor: Maciek »

Fajny pomysł, dla dzieciaków z tyłu to i lepiej jak mają całą płaską podłogę, bez tego tunelu środkowego.
Jedyny minus to nawiewy na nogi dla pasażerów nie będą "działać".
Co do wilgoci to gumowe dywaniki dadzą radę (lub welury odpowiednio użytkowane).

Pozdr.
M.

Marekww33

#7 Post autor: Marekww33 »

Maciek pisze:Jedyny minus to nawiewy na nogi dla pasażerów nie będą "działać".
Wszystko da się zrobić, myślałem o tym nawiewie i trzeba tylko wyciąć w tej płycie otwór i nałożyć aluminiową rure (aluminiową można kształtować i wyginać w każdym kierunku) i wtedy będzie GIT.

kicaj

#8 Post autor: kicaj »

Marekww33 pisze:
kicaj pisze:a jak z izolacja wody? bo w naszym klimacie jak duzo pada do sie nanosi tej wody...
Izolacja :?: Nie mam zielonego pojęcia jest napewno taka sam jak bez tej dodatkowej podłogi ;)
A jak ty sobie radzisz z wodą w deszczowe dni :?:
hej
ja sobie zwyczajnie nie radze z woda bo z tylu jezdzi tylko maluch ;)
chodzilo mi o wode nanoszona z butami w deszczowe/sniezne dni. oczywiscie gumowe chodniki duzo pomoga, ale przede wszystkim pytam sie o wode ktora w jakis sposob przedostanie sie do schowka - albo zamoczy wszystko w schowku albo jakas uszczelka zapobiegnie temu

pomysl fajny - ale juz wczesniej widzialem gdzies na sieci, jak ktos zrobil caly system pudel do bagaznika (ktore ladnie sie chowaly jedna w druga, gdy nie uzywalo sie ich) aby podloga bagaznika byla rowna z kanapa - do spania.

Marekww33

#9 Post autor: Marekww33 »

Ja takiego problemu jakoś nie mam a z tyłu wożę dwoje dzieci, latem mam normale dywaniki a zimą gumowe bo wiadomo ŚNIEG.

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#10 Post autor: Maciek »

kicaj pisze:
pomysl fajny - ale juz wczesniej widzialem gdzies na sieci, jak ktos zrobil caly system pudel do bagaznika (ktore ladnie sie chowaly jedna w druga, gdy nie uzywalo sie ich) aby podloga bagaznika byla rowna z kanapa - do spania.
Też to widziałem i wyszło super. Jak znajdę gdzieś na dysku prezentacje ze zdjęciami to wrzucę.

Pozdr.
M.

Marekww33

#11 Post autor: Marekww33 »

Awatar użytkownika
Maciek
Zafiromaniak

#12 Post autor: Maciek »

Tak, extra mu to wyszło ;) Jakbym "sypiał w aucie" to sam bym pomyślał nad takim rozwiązaniem :)

Pozdr.
M.

Marekww33

#13 Post autor: Marekww33 »

Może żona wywaliła go z domy , a spać gdzieś musiał a POTRZEBA JEST MATKĄ WYNALAZKÓW :lol:

cbm80

#14 Post autor: cbm80 »

On tam wlasnie sypial z zona :)

Rafik

#15 Post autor: Rafik »

Witam.
Marekw33 czy mógłbyś podać wymiary płyty na te schowki?

Zablokowany

Wróć do „TUTORIALE”