demontaż koła pasowego

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pawel77

demontaż koła pasowego

#1 Post autor: pawel77 »

Witam,

chciałbym wymienić uszczelnienie na wale od strony koła pasowego.

Czy macie jakieś rady, doświadczenia - jak go zdemontować, czy jest problem z dojściem (ciasno), jakieś specjalne klucze są potrzebne, jak się do tego zabrać od góry czy od dołu ?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#2 Post autor: Sumik »

Nie jest to trudne :ok:
Zrzucasz pasek osprzętu, odkręcasz śrubę od koła pasowego (najlepiej pneumatem) i wysuwasz koło.
Uszczelniacz najlepiej zdemontować czymś takim:
http://allegro.pl/dzwignia-do-demontazu ... 01146.html
Uszczelniacz delikatnie wbijasz na miejsce przy pomocy kawałeczka deseczki lub gumowego młoteczka.
Podczas zakładania możesz mieć problem z kołem pompy oleju bo jest ono napędzane przez oś koła pasowego. Wystarczy delikatnie je podnieść do góry i wsunąć koło pasowe delikatnie kręcąc żeby trafić na wpusty w kole pompy. Nic trudnego. Ja dodatkowo podczas skręcania używam do gwinu śruby kleju adhezyjnego, na wszelki wypadek.

Ostatnio robiłem coś takiego w Corsie D z 12 roku A14XER bardzo podobna konstrukcja do A14NET i na spokojnie poszło w niecałą godzinkę :piwo:
pawel77

#3 Post autor: pawel77 »

dzięki za info, koło długiego weekendu majowego spróbuję...
pawel77

#4 Post autor: pawel77 »

temat zamknięty.

Oring wymieniony - nie robiłem sam - pojechałem do opla.

...mechanik z ASO dopytywał czy jestem pewny, że chcę wymienić ten oring bo jest dobry (nie cieknie).... po wymianie problem hałasu przy gaszeniu już nie istnieje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”