[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Zalej delikatnie śruby naftą na noc, następnie dobry torx i bij z góry młotkiem.Flora pisze:Podobno powinno pomóc walenie w śrubę młotkiem, czego pewnie spróbuję dziś.
Jakieś inne pomysły na odkręcenie fotela?
Są też takie narzędzia które można pobijać z góry młotkiem i automatycznie uderzenie przenośni siłę na odkręcenie w lewo lub prawo.
Znajdę foto to wstawię.
DODANO:
"Wkrętak udarowy" ustawiasz, że po uderzeniu ma kręcić w lewo.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2017, 14:23 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Można stukać, można polewać, można prosić albo grozić ale z doświadczenia wiem że to nic nie da. Te śruby są na klej i czasem tak mocno siedzą że faktycznie klucze pękają. Ja osobiście podgrzewam je palnikiem takim na małe butle tak aż się klej wypali a jeśli przyrdzewiały to też pomoże, no chyba że jest uszkodzony łeb śruby to trzeba przyspawać nakrętke lub śrubę i nagrzewać ją do czerwoności chwile odczekać i próbować. I żeby auta nie sfajczyć to w koło mokre szmaty i po obstawiać miejsce grzania aby zminimalizować ryzyko zapłonu.
- Czesławo Moreno
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B 1.8 +
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Wczoraj Zafira trafiła do Warsztatu Pana Ryszarda - znanego w okolicy speca od wykręcania śrub :>
Okazało się, że z czterech śrub, którymi przymocowany jest fotel pasażera 3 były oryginalne i te udało mi się ruszyć tandetnymi kluczami.
Czwarta śruba (na której poległem) nie dość, że miała gwiazdkę nietypowego rozmiaru to była za długa i ktoś wkręcił ją na siłę mieląc kompletnie przednią część gwintu.
Śruba została wymieniona na pasującą do reszty i dziś prawdopodobnie rozpocznę wymianę podstawy fotela.
Okazało się, że z czterech śrub, którymi przymocowany jest fotel pasażera 3 były oryginalne i te udało mi się ruszyć tandetnymi kluczami.
Czwarta śruba (na której poległem) nie dość, że miała gwiazdkę nietypowego rozmiaru to była za długa i ktoś wkręcił ją na siłę mieląc kompletnie przednią część gwintu.
Śruba została wymieniona na pasującą do reszty i dziś prawdopodobnie rozpocznę wymianę podstawy fotela.