Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
LWPM
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#76 Post autor: LWPM »

tak na szybko takie coś:
Obrazek

wystarczyło by?

trochę się pobawiłem i: można dodać dwie zakładki o dowolnej zawartości (niestety nie interaktywne - BC jest częścią wyświetlacz więc nie ma żadnej komunikacji zwrotnej po CANie)
sporo danych może się dam zmieścić... myślę że to w zupełności by wystarczyło
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2017, 17:14 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Oznaczenie silnika: A17DTR
#77 Post autor: scooter »

Czyli pod oponami mogą być inne zakładki w których będą podane np.dane DPF
Chodzi mi o zakładkę pod oponami DPF na którą trzeba najechac podswietlic jak BC1 na foto i tam będą wszystkie dane DPF temperatury postęp kilometry no wszystko od filtra, a temperatura silnika gdzieś obok temperatury zewnętrznej albo gdzieś na dolnym pasku gdzie w CID jest klima temp zew.
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2017, 18:13 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.

LWPM
Zafiromaniak
#78 Post autor: LWPM »

uściślając:
- każdą z zakładek można zamienić na cokolwiek innego (tego nie sprawdzałem)
- można dodać dwie dodatkowe za oponami, normalnie można najechać na nie i można pokazać co tylko chcesz. ale naciskanie na zakładki nie daje żadnego efektu (sprawdzałem - działa)

co do pola od klimy.... tutaj klima co chwila coś wpisuje, więc będą się nadpisywać liczby co chwilę, ale: da się zrobić

posprawdzam, nagram filmik i zobaczymy co się da zrobić

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
#79 Post autor: scooter »

W pasku na dole obok temperatury zew zmiesci się temp silnika ? Chodziło mi oto że ten pasek nie zmienia się w czasie przełączania między 4 zakładkami i wtedy kontrola temperatury silnika była bardzo można powiedzieć stale na widoku a dpf ukryty pod oponami
Załączniki
IMG-20170424-WA0001_crop_494x309-197x123.jpg
IMG-20170424-WA0001_crop_494x309-197x123.jpg (12.24 KiB) Przejrzano 1041 razy

mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#80 Post autor: mlody17 »

Tez byłbym chętny na taki gadżet :lol:

Skasowany użytkownik 6483

#81 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Mnie to równiez interesuje tym bardziej ,że mam CD 30 :piwo: :piwo:

LWPM
Zafiromaniak
#82 Post autor: LWPM »

przykładowe, zmodyfikowane menu BC:
https://youtu.be/NhGPiUKWhV8

co do pola z temperaturą, to jest tutaj tylko jedno pole i nie zmieszczą się dwie temperatury
można by spróbować wyświetlać na zmianę temp. zewnętrzną i temp. silnika. po kilku minutach jazdy będzie już oczywiste która jest która :-)

Na razie nie potrafię dowolnie modyfikować tego widoku, ale wiem, że można utworzyć zupełnie od nowa własny widok zakładek (zupełnie innych niż te które są w standardzie). Niestety zapomniałem jak, a to co zapisałem sobie - nie chce mi działać
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2017, 22:59 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
#83 Post autor: scooter »

Zakładka DPF NAJLEPSZA o taką właśnie mi chodziło, co dalej jak to nabyć :)? Temp.moze przed zasięgiem tam jest tyle miejsca.
Rozmarzylem się pod DPF w zakładce "coś" naprzyklad ciśnienie doładowania jeszcze coś można dopisać:)
W sumie u mnie nie ma opon można 3 zakładki to jeszcze więcej da się wyciągnąć na wierzch, przy okazji jak tak można tam modyfikowac to czy da się spolszczyć bo u mnie jest po 2008 roku
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, 05:28 przez scooter, łącznie zmieniany 4 razy.

mlody17
Bywalec

#84 Post autor: mlody17 »

No właśnie też się dołączam do pytania czy da rade spolszczyć menu po 2008 roku? I jeszcze jedno pytanie jak takie informacje wyglądałby na wyświetlaczu CID?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
#85 Post autor: Flora »

scooter pisze:przy okazji jak tak można tam modyfikowac to czy da się spolszczyć bo u mnie jest po 2008 roku
mlody17 pisze:No właśnie też się dołączam do pytania czy da rade spolszczyć menu po 2008 roku?
Oczywiście, wszystkie radia posiadają polskie menu. Problemem jest brak tego języka w pozostałych modułach takich jak nawigacja czy portal telefonu komórkowego. Posiadając jeden z tych modułów nie można ustalić wspólnego języka komunikatów na polski. Można to obejść w przypadku nawigacji, wpisując w pamięci radia znacznik informujący o zakończonej procedurze aktualizacji lektora na język polski, ale już z UWA będzie problem.
mlody17 pisze:I jeszcze jedno pytanie jak takie informacje wyglądałby na wyświetlaczu CID?
Dokładnie tak samo, tylko w kolorze.

mlody17
Bywalec

#86 Post autor: mlody17 »

No to jak dokładnie tak samo to czekam z niecierpliwością aż kolega zakończy działania i będa moduły do kupienia. :)

LWPM
Zafiromaniak
#87 Post autor: LWPM »

scooter pisze:Temp.moze przed zasięgiem tam jest tyle miejsca.
Wiem, że jest pokusa wcisnąć co się da, gdzie się da, ale teksty można umieszczać tylko w ściśle określonych miejscach na ekranie. Na filmiku poniżej widać jak można by to zrobić

https://youtu.be/caLWVQRxnME

można włączyć polskie BC przy angielskim radiu i nawigacji. Menu pozostanie po polsku do wyłączenia.
Moje urządzonko może automatycznie przywrócić polski język gdy stwierdzi, że jest inny
Po polsku będzie wszystko co pochodzi z wyświetlacza (komunikaty BC itp). Radio + navi po angielsku
Flora pisze:Oczywiście, wszystkie radia posiadają polskie menu. Problemem jest brak tego języka w pozostałych modułach takich jak nawigacja czy portal telefonu komórkowego. Posiadając jeden z tych modułów nie można ustalić wspólnego języka komunikatów na polski. Można to obejść w przypadku nawigacji, wpisując w pamięci radia znacznik informujący o zakończonej procedurze aktualizacji lektora na język polski, ale już z UWA będzie problem.
Z moich obserwacji:
- wyświetlacz posiada wszystkie języki (oczywiście nie wszystkie wersje oprogramowania mają wszystko)
- radio + navi tylko 8 języków. (CD30 ma np tylko angielski, ale wyświetlacz tego nie sprawdza)
- klimatyzacja: wszystkie języki (przynajmniej moja :))
- UHP - nie wiem, nie miałem nigdy

Wyświetlacz ustala wspólny język dla wszystkich modułów

W radiu nie ma polskiego języka, natomiast radio jest przystosowane do tego by ten polski język mieć i mam pomysł jak go tam dorzucić, ale potrzebuję ochotnika/[kamikadze] który wgra minimalnie zmodyfikowany firmware do nawigacji, aby sprawdzić czy w dobrym kierunku idę. Jeśli tak - tłumaczenie całego radia to kwestia kilku godzin - język polski będzie normalnie do wybrania z menu ustawień. Nie wiem jak z nawigacją - tutaj się nie bawiłem tak dogłębnie. Potrzebny jest ktoś kto potrafi przywrócić oprogramowanie, gdy nie zadziała (wg mnie ryzyko minmalne, ale mam tylko 1 radio). Ale to jest temat na osobny... temat. Szczegóły dla chętnego na PM

Sam mam radio z 2010 roku i obiecuję, że się nie poddam póki nie będzie w pełni po polsku :-)
Jestem pewien, że jest to możliwe. Udało mi się już uruchomić proces aktualizacji, ale nie przeprowadzałem go do końca - dopóki nie wiem jak przywrócić flash [nie mam programatora odpowiedniego], to tego nie robię.
Flora pisze:I jeszcze jedno pytanie jak takie informacje wyglądałby na wyświetlaczu CID?
Flora pisze:Dokładnie tak samo, tylko w kolorze.
wygląda trochę lepiej, CID jest większy, wg mnie wygląda ładniej - chociaż CID ma dokładnie takie same możliwości co GID (+ wyświetlanie obrazu video)
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, 10:23 przez LWPM, łącznie zmieniany 2 razy.

mlody17
Bywalec

#88 Post autor: mlody17 »

Proponowałbym skupić się narazie na wyświetlaniu informacji o dpfie bo z jezykiem angielskim i bez funkcji video da się żyć także czekam na efekt finalny :piwo:

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
#89 Post autor: scooter »

Ok super zostawmy język na potem jak już będzie można to zrobić przez aktualizacje zostanmy przy DPF i temp.silnika kiedy można się spodziewać wersji dla zwykłego posiadacza Zafiry DPF i temp.?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#90 Post autor: rafant4011 »

Śledzę poczynania i jest to fajny pomysł, dodatkowo jak wspomniałeś o języku, zainteresowałem się na maxa, DPF-u nie mam w takim bądź razie jest to dla mnie drugorzędna sprawą...
Posiadam CID/DVD90/climatronic/moduł UWA i pewnie coś czego nie umiem nazwać ;) , tylko do Wrocławia trochę daleko.
Chodź z drugiej strony, pojawił się na naszym forum już unser który miał plany, sprzed, któremu udostepniłem swój samochód, podobno brakowało mu tylko "zeskanowania" takiej Zośki jak moja i produkcja miała iść, i słuch po nim zaginął. gość z Góry Kalwarii... informatyk z PKP
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2017, 10:37 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”