ECN 19010F
-
slabek1
ECN 19010F
Witam
Mam prośbę o podpowiedź w mojej zafirce 2006 r. diesel , od ok 2 tygodni mam na desce sławny kluczyk z samochodem. Przy odczytywaniu przy użyciu hamulca i gazu jak i podłączając do kompa mam błąd 19010F. Mój znajomy mechanik zmienił mi przewody od DPF-a tyle że nie na orginalne - było OK ok 1 tygodnia ( 400 kilometrów ) i błąd znów powrócił. Co jeszcze może być nie tak ? lub na jaki koszt części mogę się nastawiać?
Pozdrawiam
Mam prośbę o podpowiedź w mojej zafirce 2006 r. diesel , od ok 2 tygodni mam na desce sławny kluczyk z samochodem. Przy odczytywaniu przy użyciu hamulca i gazu jak i podłączając do kompa mam błąd 19010F. Mój znajomy mechanik zmienił mi przewody od DPF-a tyle że nie na orginalne - było OK ok 1 tygodnia ( 400 kilometrów ) i błąd znów powrócił. Co jeszcze może być nie tak ? lub na jaki koszt części mogę się nastawiać?
Pozdrawiam
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Jest już temat o Kodach błędów i są również posty o tym błędzie - Bodekslabek1 pisze:Witam
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 18:42 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Duzypajak
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Do poczytaniaDuzypajak pisze:Mam paytanie do Ciebie Slabek ile zapłaciłeś za te przewody, bo właśnie od wczoraj mam ten problem. I jeszcze pytanie czy auto w górnym zakresie obrotów normalnie Ci kręciło, ponieważ u mnie nie chce wejść wyżej niż 3200.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2013, 21:25 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
-
nowizna
Witam Panowie.
Mam problem z rozszyfrowaniem kodu błędu. Czy mogę liczyć na Wasza pomoc ??
Zafira kreci do 4000 obr. i ja dusi, a stało się to po wymianie termostatu wcześniej temperatura dochodziła do max 75 st.C natomiast teraz 80. Po przejechaniu około 70 km zaswieciła sie wszystkim znana kontrolka z pięknym samochodzikiem i Kod błędu po (wypedałowaniu) to ECN 19010F.
Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam.
Mam problem z rozszyfrowaniem kodu błędu. Czy mogę liczyć na Wasza pomoc ??
Zafira kreci do 4000 obr. i ja dusi, a stało się to po wymianie termostatu wcześniej temperatura dochodziła do max 75 st.C natomiast teraz 80. Po przejechaniu około 70 km zaswieciła sie wszystkim znana kontrolka z pięknym samochodzikiem i Kod błędu po (wypedałowaniu) to ECN 19010F.
Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam.
-
wazkamax
-
Crazy
tutaj już Ci Marcin odpowiedział :
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=339488#339488
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=339488#339488
-
piacio
Nikt konkretnie nie pisze co oznacza błąd P1901 0F. Żadnej konkretnej odpowiedzi nie znalazłem. Po podłączeniu op coma mam tylko taki błąd.
Łączna ilość kodów: 1
P1901 - Ciśn. zmierzone przez czujnik ciśn. filtra cząsteczek niezgodne z ciśnieniem barometrycznym
(0F) - Obecny
Na wyłączonym i włączonym silniku op com pokazuje:
Różnica ciśnień - filtr cząsteczek paliwa Diesel,2 kPa
Różnica ciśnień - filtr cząsteczek paliwa Diesel,0.57 V
Nasycenie filtra cząstek paliwa Diesel,0 %
Przebieg od ostatniej regeneracji DPF (Przebieg),29 685 km
Regeneracja DPF,0 %
Tylko że ja już prawie 30000km jeżdżę z wyciętym DPF. Rozciąłem DPF wywaliłem ze środka filtr i zaspawałem. Przewody wszystkie są założone jak przy sprawnym DPF. Pojechałem do warsztatu który przeprogramował komputer i tyle.
Kontrolka z tym błędem już mi się zapaliła z 15000 km temu i tak do tej pory jeżdżę. Nic się nie dzieje, tylko ta kontrolka się pali. Co skasuje błąd to zaraz powraca.
Ciekawe skąd mierzone jest ciśnienie barometryczne w 1.9cdti (120KM). Myślę że może nowy czujnik różnicy ciśnień rozwiąże problem. Ale może ktoś mi tu coś doradzi?
Łączna ilość kodów: 1
P1901 - Ciśn. zmierzone przez czujnik ciśn. filtra cząsteczek niezgodne z ciśnieniem barometrycznym
(0F) - Obecny
Na wyłączonym i włączonym silniku op com pokazuje:
Różnica ciśnień - filtr cząsteczek paliwa Diesel,2 kPa
Różnica ciśnień - filtr cząsteczek paliwa Diesel,0.57 V
Nasycenie filtra cząstek paliwa Diesel,0 %
Przebieg od ostatniej regeneracji DPF (Przebieg),29 685 km
Regeneracja DPF,0 %
Tylko że ja już prawie 30000km jeżdżę z wyciętym DPF. Rozciąłem DPF wywaliłem ze środka filtr i zaspawałem. Przewody wszystkie są założone jak przy sprawnym DPF. Pojechałem do warsztatu który przeprogramował komputer i tyle.
Kontrolka z tym błędem już mi się zapaliła z 15000 km temu i tak do tej pory jeżdżę. Nic się nie dzieje, tylko ta kontrolka się pali. Co skasuje błąd to zaraz powraca.
Ciekawe skąd mierzone jest ciśnienie barometryczne w 1.9cdti (120KM). Myślę że może nowy czujnik różnicy ciśnień rozwiąże problem. Ale może ktoś mi tu coś doradzi?
-
piacio