Wymiana żarówki - tył

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
czarek1968

Wymiana żarówki - tył

#1 Post autor: czarek1968 »

Witam
Może ktoś mi podpowie jak się zabrać do wymiany żarówki w Zafirce B z tyłu.
Niby mam instrukcję, ale ciężko coś z niej wyczytać.

Dziękuję. Zrobione. Tak jak piszecie.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2013, 10:01 przez czarek1968, łącznie zmieniany 1 raz.
pablo2374

#2 Post autor: pablo2374 »

Nie wiem jak w ZB ale w ZA trzeba cały klosz odkręcić od środka :?
darek_s

#3 Post autor: darek_s »

W B tez trzeba wyciagnąc lampe,ale jest to prosciutka robota,lampa jest przykrecona na 2 duze plastikowe zakretki dojscie dobre.Z lewej strony aby odkrecic gorna trzeba wyciagnac z boczka plastikową zaslepke tą zdaje sie w która wchodzi roleta jak sa rozlozone siedzenia z bagaznika.pozdr.
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#4 Post autor: tOmki »

Qbk pisze:Witam,
spaliła mi się żarówka kierunkowskazu w prawej tylnej lampie. Nie mam pojęcia, jak odkręcić tę lampę, bo cały dostęp blokuje mi kompresor. Jak dokonać tej pozornie prostej operacji wymiany żarówki?
Kompresor się wyciąga - jest on w takiej styropianowej wytłaczance.
Najpierw kompresor i akcesoria, potem sama wytłaczanka.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2017, 16:36 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB Obrazek
ZC Obrazek
Qbk

#5 Post autor: Qbk »

Dzięki, dostałem się do żarówek. Bałem się na siłę wyrywać ten styropian, ale nie miałem wyjścia, bo wszystko zasmarowane jest jakimś klejącym towotem. Czy to jakiś sposób konserwacji? W astrze miałem to samo w nadkolu - wszędzie to klejące paskudztwo. Teraz muszę kupić żarówkę, bo w zapasie miałem typ E4, a na mojej jest E1. Jak włożyłem moją, to świeciła światłem ciągłym, a nie przerywanym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”