dodatkowe gniazdo usb - ładowarka smartfon
Moderator: Sebu$
-
- Przeglądacz
- Imię: DANIEL
- Auto: ZAFIRA A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
dodatkowe gniazdo usb - ładowarka smartfon
witam chciałbym założyć niezależne gniazdo usb 2x 2,1A do ładowania 2 smartfonów - często jestem w drodze z zoną i czasem brakuje baterii i trzeba szybko doładowac , czy zakładał takie cos ktoś z Was w zafirze A ??
http://allegro.pl/usb-5v-...6668051784.html
moje pytanie gdzie to umiescic najlepiej i jak podlaczyć ?
dzięki
dzięki
Na początek poprawiony linkxbasser pisze:witam chciałbym założyć niezależne gniazdo usb 2x 2,1A do ładowania 2 smartfonów - często jestem w drodze z zoną i czasem brakuje baterii i trzeba szybko doładowac , czy zakładał takie cos ktoś z Was w zafirze A ??
dzięki
Jeżeli chodzi o umiejscowienie to proponuję 2 opcje:
1. Zamiast oryginalnej zapalniczki tylko nie wiem czy średnica montażu będzie taka sama, a ewentualnie się poprawi, w razie potrzeby powrotu do oryginału to oryginalne popielniczki są tanie i dostępne
2. Jeżeli chcesz zostawić oryginalne gniazdo to proponuję założyć w dnie uchwytu na kubki pod popielniczką - to ma zaletę dużą w postaci wtykania kabla usb pionowo i nie będzie aż tak bardzo drgał podczas jazdy. Jeżeli jednak korzystasz z obydwu uchwytów to montaż praktycznie jest kwestią fantazji, bo można go zamontować gdziekolwiek, chociażby z boku tunelu środkowego, aby był mało widoczny i nie szpecił deski
Podłączenie - tam są tylko 2 kabelki czyli podpinasz zamiast oryginalnej zapalniczki lub robisz trójnik pod zapalniczkę - tak jest najprościej, nie trzeba szukać po bezpiecznikach itp. Napięcie masz po zapłonie i bez problemów
Jedyna wada jak dla mnie - podświetla się po podaniu napięcia (czyli po zapłonie) i z tego co widzę nie ma możliwości podłączenia pod podświetlenie deski, więc jeżeli pojedziesz w nocy to będzie świecić tak samo pomimo ściemnienia zegarów
-
- Przeglądacz
- Imię: DANIEL
- Auto: ZAFIRA A 1,8
- Oznaczenie silnika: Z18XE
muszę pokombinować, aktualnie mam ładowarkę usb taką wtykaną do gniazda zapalniczki ale to ma 1 A i kiepsko ładuje i blokuje mi zapalniczke , myslalem tez wyciąć dziure w popielniczce bo fajek nie pale i nie korzystam , ciekawe czy sie zmiesci ? rozumiem ze mam sie wpiac w plus i minus ktore ida do zapalniczki kablami i podlaczyc do tego urzadzenia?
muszę pokombinować, aktualnie mam ładowarkę usb taką wtykaną do gniazda zapalniczki ale to ma 1 A i kiepsko ładuje i blokuje mi zapalniczke , myslalem tez wyciąć dziure w popielniczce bo fajek nie pale i nie korzystam , ciekawe czy sie zmiesci ? rozumiem ze mam sie wpiac w plus i minus ktore ida do zapalniczki kablami i podlaczyc do tego urzadzenia?
- oki
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Zafira B 2.0 Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Miejsca kubków a dokładni montaż pionowy bym odradził z powodu że będzie zbierał się syf i będą problemy w działaniu.
Odradzam też miejsce z tyłu na tunelu, miałem tak u siebie i zawsze ktoś właził w wystającą wtyczkę która była w gnieździe.
Ciekawym miejscem są boczne wnęki przy siedzeniach, można obsłuzyć telefon krótkim kablem jak i porostu położyć w tym schowku telefon i go tam ładować przy okazji jest nie widoczny z zewnątrz w razie pozostawienia.
Miałem też w schowku z przodu, podłączysz kabelek i zamykasz schowek, kabel ew. też spokojnie przechodzi przez szpary na zewnątrz.
Odradzam też miejsce z tyłu na tunelu, miałem tak u siebie i zawsze ktoś właził w wystającą wtyczkę która była w gnieździe.
Ciekawym miejscem są boczne wnęki przy siedzeniach, można obsłuzyć telefon krótkim kablem jak i porostu położyć w tym schowku telefon i go tam ładować przy okazji jest nie widoczny z zewnątrz w razie pozostawienia.
Miałem też w schowku z przodu, podłączysz kabelek i zamykasz schowek, kabel ew. też spokojnie przechodzi przez szpary na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2017, 22:14 przez oki, łącznie zmieniany 1 raz.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2017, 17:43 przez Skasowany użytkownik 8511, łącznie zmieniany 1 raz.
- wamka18
- Zafiromaniak
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira 2.0T ST2 Astra G Bertone 1.8 16v
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Mam tak u siebie.
http://www.fotosik.pl/zdjecie/5a590d2580b0bacc
http://www.fotosik.pl/zdjecie/5a590d2580b0bacc
- Biały
- Przeglądacz
- Imię: Łukasz
- Auto: Zafira A OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LET
To co pokazał kolega Wamka to jest to co pytał kolega na początku tematu i mogę dodać od siebie że pasuje idealnie w miejsce zapalniczki i jeśli nic się nie uszkodzi przy demontażu ( ) to można wrócić do oryginału w razie czego.
Super rozwiązanie dla kogoś kto nie używa zapalniczki a korzysta ze smartfona/nawigacji.
Ps. na Ali ponad połowę taniej
Super rozwiązanie dla kogoś kto nie używa zapalniczki a korzysta ze smartfona/nawigacji.
Ps. na Ali ponad połowę taniej
- qczi997
- Debiutant
- Imię: Adi
- Auto: Opel Zafira A
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20GTH
Witam . Co do ładowarek usb to zalecam przed montażem na stałe sprawdzenie czy nie zakłóca wam fal radiowych . Wiele tanich ładowarek po podłączeniu do gniazda zapalniczki skutecznie utrudnia słuchanie radia Pozdrawiam
PS: Pomysły super - ten w klawiszu na 5
PS: Pomysły super - ten w klawiszu na 5
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Potrafią też skutecznie zakłócać CB radio... Wynika to z obecności przetwornicy częstotliwości niskiej jakości. Żeby mieć małe straty w takiej ładowarce, trzeba stałe napięcie 12V obniżyć do 5V za pomocą układu, wyprostować i wyfiltrować. Niestety zakłócenia często pojawiają się też po stronie +12V czyli auta... Najlepsza z punktu widzienia braku zakłóceń jest ładowarka bez przetwornicy ale ta też ma swoje wadyqczi997 pisze:Witam . Co do ładowarek usb to zalecam przed montażem na stałe sprawdzenie czy nie zakłóca wam fal radiowych . Wiele tanich ładowarek po podłączeniu do gniazda zapalniczki skutecznie utrudnia słuchanie radia (...)
Janusz
- Adam88
- Bywalec
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Przeszukując znany portal aukcyjny natrafiłem na takie cudo fabryczne gniazdo USB AUX do OPEL MOKKA TRAX https://allegro.pl/oferta/1359108-gniaz ... 7810872664. I tu moje pytanie czy takie gniazdo można, da się zamontować w Zośce A ??. W miejscu obok włącznika awaryjnych, bo to chyba ten sam rozmiar co te żaślepione miejsca obok, przynajmniej u mnie bo niemam grzanych foteli. I najważniejsze pytanie czy da się to połączyć z fabrycznym radiem CD500 ??, żeby wszystko ładnie śmigało.
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
musisz poznać wymiary tego adaptara i wtedy sprawdzisz czy będzie pasowało bez przerabiania i szlifowania.Adam88 pisze: ↑24 mar 2019, 12:56 Przeszukując znany portal aukcyjny natrafiłem na takie cudo fabryczne gniazdo USB AUX do OPEL MOKKA TRAX https://allegro.pl/oferta/1359108-gniaz ... 7810872664. I tu moje pytanie czy takie gniazdo można, da się zamontować w Zośce A ??. W miejscu obok włącznika awaryjnych, bo to chyba ten sam rozmiar co te żaślepione miejsca obok, przynajmniej u mnie bo niemam grzanych foteli. I najważniejsze pytanie czy da się to połączyć z fabrycznym radiem CD500 ??, żeby wszystko ładnie śmigało.
Do radia tego nie podłączysz poza + 12 V i masą dla ładowarki USB
- Adam88
- Bywalec
- Imię: Adam
- Auto: Opel Zafira 1.6 Pb/LPG
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Sebu$ właśnie chodziło mi o to głównie czy da się podłączyć, jakąś przeróbką radia, to pod radio żeby była możliwość podłączenia przez USB ewentualnie przez gniazdo jack zewnętrznego nośnika z MP3. Gdzieś znalazłem temat jak ktoś wyprowadził właśnie gniazdo jack z tego radia.Sebu$ pisze: ↑26 mar 2019, 08:16musisz poznać wymiary tego adaptara i wtedy sprawdzisz czy będzie pasowało bez przerabiania i szlifowania.Adam88 pisze: ↑24 mar 2019, 12:56 Przeszukując znany portal aukcyjny natrafiłem na takie cudo fabryczne gniazdo USB AUX do OPEL MOKKA TRAX https://allegro.pl/oferta/1359108-gniaz ... 7810872664. I tu moje pytanie czy takie gniazdo można, da się zamontować w Zośce A ??. W miejscu obok włącznika awaryjnych, bo to chyba ten sam rozmiar co te żaślepione miejsca obok, przynajmniej u mnie bo niemam grzanych foteli. I najważniejsze pytanie czy da się to połączyć z fabrycznym radiem CD500 ??, żeby wszystko ładnie śmigało.
Do radia tego nie podłączysz poza + 12 V i masą dla ładowarki USB