[A] - Tomzam - 2,0 jeszcze DTL - niebawem 100KM 1999

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
tomzam

#181 Post autor: tomzam »

Dawno nic się nie działo w temacie, ale i nic się nie działo
Po sezonie zimowym żadnych awarii, klima odpalona i chłodzi, wszystko działa - nuuuda
Weekend majowy mija a mój się zaczyna w niedzielę i parę km mam do zrobienia więc parę rzeczy sobie znalazłem do zrobienia
Na początek przyszedł już czas na zmianę obuwia

Obrazek

Przy okazji namierzyłem niewielki luz na drążku kierowniczym, ale to zrobię po powrocie bo jak nie zdążę zrobić geometrii przed niedzielą to będzie słabo jechać z rozjechanym zawieszeniem

Pewnie złapie mnie jazda nocą więc poprawiłem trochę stan oświetlenia
Pół godziny roboty a efekt na duży +
na żywo różnica jest jeszcze większa

przed
Obrazek

po:

Obrazek Obrazek

W tylnym oświetleniu mała zmiana stylistyczna
niewielka rzecz raczej nie zauważalna przez innych ale właścicielowi daje radość

tak było:
Obrazek

tak jest:
Obrazek Obrazek

W środku kilka "lepszych" rzeczy
podłokietnik z astry III (pewnie taki sam jak w zafirze II) - pasował p&p, chociaż to mój drugi bo wcześniej zdobyłem z zewnątrz taki sam ale z grubszym trzpieniem mocującym, więc do tego trzeba byłoby jeszcze zmieniać mechanizm w siedzeniu a nie miałem kiedy i tak leżało ze 2 miechy aż trafił się pasujący, no i jest
wygodniejszy, stabilniejszy no i ze schowkiem

Obrazek

Ostatnio podejrzałem u kilku osób schowek zaadoptowany z vectry B, więc mam i ja

Obrazek

Postanowiłem nie jechać sam więc na pokładzie poza nawigacją wyląduje jeszcze kilka telefonów, pewnie jakieś tablety itp., jakieś dvd dla małej żeby dało się zrobić parę km bez postojów a wszystko to chce prądu, więc poza tym że i tak nie uniknę rozgałeziaczy do gniazda zapalniczki to zainstalowałem gniazdo USB które podpiąłem do stałego zasilania (odcięte włącznikiem) tak żeby można było korzystać na wyłączonym zapłonie.
Próbowałem też odpalić gniazdo w bagażniku, ale działa bez mojej ingerencji.

Obrazek

Jutro pojade po drążek i pewnie wycieraczki bo na słońce to raczej w najbliższym czasie nie ma co liczyć
Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#182 Post autor: Aliass »

Super pomysł na gniazda USB. Nie myslales zeby zrobic grzane fotele :?:

Pozatym to schowek to prawie fabryczny gadżet forum. :haha:
Obrazek
tomzam

#183 Post autor: tomzam »

Grzane fotele mam w 2 innych samochodach i szczerze mówiąc wcale tego nie używam - czasami w vectrze ze skórą włączę bo na skórze czuć mróz w d..pę, chociaż jak trafię panel do klimatronika na 5 przycisków to rozważę tą opcję
Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#184 Post autor: Aliass »

Szukalem takiego panelu ale nie znalazłem niestety.

Czym polerowałes oczka Zosi :?:

Kupilem jakis preparat firmy K2 przeznaczony do tego ale jeszcze nie uzywalem, takze niestety nie moge sie wypowiedziec na jego temat.
Obrazek
tomzam

#185 Post autor: tomzam »

zwykła farecla g4 do lakieru
robiłem to wcześniej w omedze i wytrzymało rok czasu dość intensywnego użytkowania, na dłuższy okres trzeba by było położyć klar, ale pewnie też po czasie zrobił by się matowy od soli, pyłu, kamieni i innej zwierzyny napotkanej na drodze
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#186 Post autor: Wojti »

Kawał solidnej pracy ale za to jaki efekt :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Awatar użytkownika
wilkq
Przeglądacz
Imię: Marcin
Auto: Opel
Model: Zafira
Oznaczenie silnika: Z18XE
#187 Post autor: wilkq »

Auto super wygląda, a podłokietnik to już wypas.
tomzam

#188 Post autor: tomzam »

Zarzuciłem dzisiaj wycieraczki jakiejś nieznanej mi firmy, ale ponoć mają się dobrze spisywać, więc zobaczymy ile wytrzymają
Cena dobra, pierwsze wrażenie też niezłe, nie skaczą, są ciche i nie mażą po szybie co czasem i w nowych się zdarza

Obrazek
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#189 Post autor: rafant4011 »

Mają takie jaskrawe pióro, czy to tylko osłona?
Awatar użytkownika
wojtowca
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: Opel Zafira A
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#190 Post autor: wojtowca »

tomzam pisze:Zarzuciłem dzisiaj wycieraczki jakiejś nieznanej mi firmy, ale ponoć mają się dobrze spisywać, więc zobaczymy ile wytrzymają
Cena dobra, pierwsze wrażenie też niezłe, nie skaczą, są ciche i nie mażą po szybie co czasem i w nowych się zdarza

[url=http://motoimage.pl/gky_uploads/2017/05/1494014201-1500-x-1125px-20170505_160018.jpg]Obrazek[/URL]
Miałem je. Kupiłem dlatego, że w zestawie było również pióro na tylną szybę. Cena za szt. na przód bodajże niecałe 22zł. Powiem tak, wrażenie takie jak masz Ty Tomasz na początku. Potem coraz gorzej, podczas jazdy zaczęły skakać i źle zbierać. Może to kwestia szyby, nie wiem. Moja siostra kupiła również Oximo ale hybrydy i po 1,5 roku ścierają elegancko ale Ona ma również nową szybę. W tej chwili wróciłem z powrotem do firmy Alca tylko szkieletowe i zbierają najlepiej. Fakt z żywotnością nie ma szału i zmieniam je 2-3x w roku ale płacę za 2szt. 600mm 17 zł. Moją wypowiedzią nie zniechęcam Ciebie tylko opisuje jak było u mnie. Może napisz za jakiś czas jak fungują u Ciebie ;)
rafant4011 pisze:Mają takie jaskrawe pióro, czy to tylko osłona?
To tylko osłonka na gumkę :lol:
Obrazek
"Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził
z oczami utkwionymi w niebo.
Bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić."

Leonardo da Vinci
tomzam

#191 Post autor: tomzam »

Zobaczymy jak będzie. U mnie właśnie alca się nie spisuje, zakładałem 2x i od początku był zawsze pisk, za to w vectrze bez problemów. Do tej pory najlepsze jakie miałem to SWF, ale nie mogę na nie trafic jak trzeba
tomzam

#192 Post autor: tomzam »

No i po wakacjach
poza pogodą wszystko fajnie, z samochodem nic się nie wydarzyło niepokojącego
wycieraczki działają OK, do 160km/h wszystko gra, szybciej nie jechałem
zaskoczyło mnie natomiast spalanie (4 osoby + cały bagażnik)
800km trasy (w tym zakopianka w tą i z powrotem) z tego połowa autostrada + reszta po mieście, a tu taki wynik, trochę z klimatyzacją, bez szaleństw -autostrada 120 bo potem głośno i generalnie zgodnie z przepisami
myślałem że może komputer przekłamuje trochę, ale zalałem po korek przed wyjazdem i później tankowałem też po korek i na kompie wyszło zużycie 41,3l a weszło 41,5l, przebieg z licznika zgodził się z tym na nawigacji, wiec spalanie realne i prawdziwe
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 maja 2017, 20:22 przez tomzam, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#193 Post autor: rafant4011 »

Dobry wynik :)
tomzam

#194 Post autor: tomzam »

No niestety
zauważyłem że srednie zużycie paliwa jest odwrotnie proporcjonalne do wieku kierowcy
chociaż jak jeżdżę sam to takich wyników nie mam
odnośnie jazdy - hamulce do poprawy: klocki TRW, tarcze OK, wszystkie tłoczki chodzą, wszystko sprawne i niedawno sprawdzane więc po prostu zocha ma słabe heble, pierwsze dohamowanie daje radę i nawet skutecznie ale przy drugim pod rząd już pedał gumowacieje (150km/h zapakowany samochód), w górach też czułem klocki i niektóre odcinki musiałem pokonywać spokojniej niż bym chciał
tomzam

#195 Post autor: tomzam »

Pogoda ładna i trochę by się dla relaksu pogrzebało w samochodzie, ale czasu mało
Zanabyłem więc na przyszłość zestaw hamulcowy (mam nadzieję że porządny)
Wszystko wyjęte z Astry H GTC SRI, tarcze 308mm (takie same jak w zafirze opc A i B) jarzma + zaciski (zaciski są takie same jak w zwykłej zafirze i zafirze opc, nawet tłoczek ten sam, różnica jest tylko w siodle) natomiast samo jarzmo troszkę inne niż w zafirze A OPC, klocek minimalnie większy - chyba to samo co zafira B opc
Do tego pompa hamulcowa 25,4mm, standardowa ma 23mm i dała by rade (w końcu zaciski te same) ale teraz powinno być lepiej
Na razie pójdzie cały ten zestaw z tymi klockami co są a jak się sprawdzi i różnica będzie zdecydowana to i jakieś lepsze klocki się zarzuci
Tarcze tylko minimalnie zużyte 24,7mm na 25 fabryczne, klocki też nie zciochane więc zobaczymy co z tego wyjdzie.
Do pełnego kompletu brakuje mi tylnych zacisków Lucas 38mm, w tej chwili mam Boscha, sprawne i nie chcę ich ruszac ale jak się trafią 38mm to bosche wypadną i wtedy przy jednej robocie wymienię cały komplet
Z minusów - trzeba będzie szukać zimowek bo 15" na to nie najdzie
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira A”