Wymiana simmeringu wału przy skrzyni biegów
Moderator: Sebu$
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Wymiana simmeringu wału przy skrzyni biegów
Dzisiaj zauważyłem leciutki wyciek przy styku miski olejowej ze skrzynią biegów. Okazuje się, że będę musiał jakoś nie za długo zrobić z tym porządek. Czy dla skrzyni biegów w Zafirze taki delikatny przeciek przez simmering może być zabójczy? Nie wiem, czy muszę to robić na cito, czy mogę trochę pojeździć.
Błękitna Zocha z Białołęki
- dzarko
- Mieszkaniec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: Z16XE
Powiem szczerze, że ubytków na bagnecie nie zauważam póki co. Czy jakoś sam mogę sprawdzić, czy olej dostaje się do skrzyni? D..a ze mnie, nie mechanik, wiemjacek2308 pisze:nie no zaraz zabójczy ? to nie sprawdź jak coś czy jest olej wskrzyni i jeżeli jest to nie ma narazie się co zabardzo martwić a jak mało to dolej i zajakiś czas sprawdź czy dużo ubyło i jak szybko będzie ubywać to wtedy trzeba się brać zarobote
Poci się pomiędzy miską a skrzynią. Czyli jest także możliwość, że to olej z samej miski podsiąka? 2 mechaników stwierdziło, że to wina simmeringa, ale tylko na podstawie oględzin od spodu. Można w jakiś sposób odróżnić wzrokowo wyciek z uszczelki między miską a skrzynią od wycieku po wale przez simmering? Jak rozumiem wymiana uszczelki miski to tańsza impreza, bo nie trzeba skrzyni demontować?darek_s pisze:Jestes pewny ze to z uszczelniacza moze uszczelnienie miski szwankuje i stad przeciek,mialem u siebie tak samo uszczelnilem miske i jest super.pzdr.
Błękitna Zocha z Białołęki