Brak wspomagania opadające zegary i kontrola trakcji
-
gumlin1
ja stawiam na pompe-tak bylo u mnie zegary szalaly pompa szarpala -cim jak pada to dzieja sie cuda przy kierownicy poglaszanie radia sygnal zmiana utworow-to typowe objawy cima-ja tez zaczalem od cim-polutowalem wszystkie styki i nic sie nie zmienilo-rozkopalem skrzynke pod bezpiecznikami przy aku-tez bez skutku-po wymianie pompy wszystko ok od okolo 4 miesiecy -wez jakas uzywke na probe tylko przed kupnem odkrec spod i zobacz czy jest sucha i czysta-ja w starej mialem wode-powodzenia
-
jaxx
-
gumlin1
W moim przypadku na poczatku zaczela sie swiecic kontrolka od esp ale wspomaganie dzialalo normalnie-z biegiem czasu zaczelo przerywac wspom.i slychac bylo jakby zwarcie na pompie a takze zaczely opadac zegary-na koncu po odpaleniu auta nie bylo wspomagania przez ok 15min potem wracalo i do konca dnia juz bylo-zakladam ze alternator masz sprawdzony-tez nie bralem pompy pod uwage bo stawialem na elektryke a okazalo sie ze to ona byla winna
-
Janek3311
-
miałczyk76
A ja myślę że jak byś auto zostawił u mnie na dzień lub dwa to bym to ogarnął .Jak już wszyscy się poddadzą do dzwoń lub pisz .jaxx pisze:u mnie zośka miała już chyba przeczyszczone wszystkie styki, kostki, tylko czy jak ta pompa zaczyna szwankować, to czuć to na wspomaganiu bo u mnie tak jakby nie ma oporu przy kręceniu kierownica.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2015, 01:06 przez miałczyk76, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jaxx
-
jaxx
Wydaje mi się ze problem usunięty (mam taką nadzieję), wczoraj zrobiłem około 300km i jak narazie nic się nie dzieje. Powodem usterki prawdopodobnie był jakiś moduł przy bi -ksenonie, podobno robił zwarcie. Rzeczywiście przed naprawą światła skręcały tylko na na boki, teraz po włączeniu świateł samoczynnie ustawiają się do wymaganej pozycji.
-
gumlin1
-
jaxx
-
wysok
Witaj jaxx. Czy udało ci się na dobre rozwiązać problem z zanikiem wspomagania? Sam to ogarnąłeś czy ktoś ci pomógł? Mam Podobny problem z pomaganiem w mojej Zośce B, wspomaganie przestało działać, a razem z zanikiem wspomagania zegar od prędkości opadał i zapalały się kontrolki od ABS i sinika. Teraz pomaganie już w ogóle nie działa. Zauważyłem też że przy mocnym z kręcie kierownicą zapalają się na chwilę kontrolki Abs i silnika.
Szukam kogoś z okolic Łodzi kto mógłby mi to naprawić. Jeśli możesz mi pomóc przekazując jakieś namiary na kogoś to napisz prósze do mnie.
Szukam kogoś z okolic Łodzi kto mógłby mi to naprawić. Jeśli możesz mi pomóc przekazując jakieś namiary na kogoś to napisz prósze do mnie.
-
Skasowany użytkownik 6483
-
Janek3311
Witam.
W mojej zafirce takie problemy jak Ty opisujesz z kontrolkami i opadaniem wskazówek zegarów i brakiem wspomagania. Najpierw chwilowym po jakim czasie dłuższe chwile a na końcu wcale nie było wspomagania, to miałem wtedy gdy zepsuła się pompa wspomagania (robiła jakieś zwarcie po wymianie pompy wszystko ok.
W mojej zafirce takie problemy jak Ty opisujesz z kontrolkami i opadaniem wskazówek zegarów i brakiem wspomagania. Najpierw chwilowym po jakim czasie dłuższe chwile a na końcu wcale nie było wspomagania, to miałem wtedy gdy zepsuła się pompa wspomagania (robiła jakieś zwarcie po wymianie pompy wszystko ok.
-
scooter
U mnie tak samo , właśnie dziś odebrałem Zośke z warsztatu i zakończyło się na wymianie pompy. Objawy faktycznie wskazujące CIM ale jednak pompa zobaczymy jak długo.Janek3311 pisze:Witam.
Było tak że w czasie jazdy zabierała wspomaganie i oddawala jak jej się podobało, pompa tak drżala jak by chciała obrócić się razem z wężami piszczala elektronika pompy sterowanie silnikiem a to sialo po CAN i na zegarach choinka.
A jakie przebiegi macie przy tej usterce w swoich Zośkach?
Ostatnio zmieniony 09 maja 2017, 22:26 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.