Zaciski - tył
Moderator: Sebu$
Zaciski - tył
Witam mam do wymiany tylne tarcze(5 śrub) i klocki i nie wiem jakie mam zaciski -jak rozróżnić zacisk hamulca Bosch od Lucas
Ostatnio zmieniony 13 cze 2016, 17:52 przez vertal, łącznie zmieniany 1 raz.
Inni tobie pomogą jak zobaczą że sam chcesz sobie pomóc
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Na zacisku od strony tarczy jest wypukły napis informujący o typie.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Debiutant
- Imię: Artur
- Auto: OZA 1.8 INSI 2.0
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: z18xe
Bez problemu pasują, potrzebujesz kompletny zacisk z jarzmem + klocki lucas.skrecz pisze:Witam.
Chce wymienić tylne zaciski w mojej zafirze A 2.0 dti z 2000 roku.
Mam zaciski boscha, które blokują się i dociskają tylko jeden klocek hamulcowy.
Już były z 2 razy smarowane i nic nie pomaga.
Mam ogólnie ich dość a wiem, że jest możliwość wymienienia ich na lucasy z którymi nie ma problemów.
Mam możliwość kupienia zacisków z zafiry A 1.8 ecotec.
Wie ktoś może czy one będą w ogóle pasować i dobrze funkcjonować w mojej Zosi?
Ostatnio zmieniony 10 lut 2016, 20:03 przez olcik, łącznie zmieniany 1 raz.
- bloomkvist
- Świeżak
- Imię: Jacek
- Auto: Opel Zafira A 1.8 Elegance
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Też niedawno regenerowałem zaciski tylne w mojej Zafirze i zastanawiałem czemu to ma służyć.marcin03 pisze:Wie ktoś może do czego jest to coś potrzebne??? Wziąłem się za serwis hamulców i całe popołudnie głowię się do czego to kółko jest potrzebne???
Ostatnio zmieniony 31 paź 2016, 20:41 przez bloomkvist, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Jedne mają a inne nie to chyba zależne jest jaka firma to robi.
Tu można to obejrzeć http://www.okazje.info.pl/szukaj/zacisk ... /ceny.html
Tu można to obejrzeć http://www.okazje.info.pl/szukaj/zacisk ... /ceny.html
-
- Debiutant
- Imię: Paweł
- Auto: Opel Zafira C 1.4 Turbo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
chciałbym odkopać i kontynuować tu temat gdyż mam pytanie. Szukam zacisku do Zafiry 99r. 1.6 16v, Bosch, na tył. Jak się okazuje, tłoczek hamulcowy ma bodajże 3 rozmiary: 34, 36 i 38mm. Można w jakiś sposób rozpoznać lub dowiedzieć się bez ściągania koła jaki jest odpowiedni do mojej Zośki? Czy jeśli bym kupił w ciemno z za dużym lub za małym tłoczkiem to nie da rady tego dopasować? Nie znam się na tym i proszę o poradę.
chciałbym odkopać i kontynuować tu temat gdyż mam pytanie. Szukam zacisku do Zafiry 99r. 1.6 16v, Bosch, na tył. Jak się okazuje, tłoczek hamulcowy ma bodajże 3 rozmiary: 34, 36 i 38mm. Można w jakiś sposób rozpoznać lub dowiedzieć się bez ściągania koła jaki jest odpowiedni do mojej Zośki? Czy jeśli bym kupił w ciemno z za dużym lub za małym tłoczkiem to nie da rady tego dopasować? Nie znam się na tym i proszę o poradę.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze po nr. VINpablitko pisze: Można w jakiś sposób rozpoznać lub dowiedzieć się bez ściągania koła jaki jest odpowiedni do mojej Zośki?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10693
-
- Przeglądacz
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Family
- Oznaczenie silnika: A18XER
No i właśnie nie do końca albo ja mam coś nie tak z autem.olcik pisze:Bez problemu pasują, potrzebujesz kompletny zacisk z jarzmem + klocki lucas.skrecz pisze:Witam.
Chce wymienić tylne zaciski w mojej zafirze A 2.0 dti z 2000 roku.
Mam zaciski boscha, które blokują się i dociskają tylko jeden klocek hamulcowy.
[...]Wie ktoś może czy one będą w ogóle pasować i dobrze funkcjonować w mojej Zosi?
Dzisiaj zostawilem auto u mechanika, z nowymi tarczami, klockami i zaciskami używkami systemu Lucas. I okazało się, że po założeniu nowej tarczy nie da się zamontować zacisków Lucas. Jeśli przykręci się jarzmo to będzie tarło po tarczy a w zasadzie nie będzie się dało go przykręcić. Czy ktoś może wie w czym jest problem? Czy dla Lucasa były inne tarcze? Proszę o pomoc. Zafira A z 1999 r.
Pozdrawiam,
Grzegorz
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
tarcze są jednakowe niezależnie od rodzaju zacisku, nawet OPC ma z tyłu to samo, Zafira B ma tez takie same tarcze z tyłu
jest taka opcja ze dostałeś zaciski z astry II z wersji na 4 szpilki - tam tarcza ma 240mm a w zafirze 264 - klocki w obu przypadkach są jednakowe, możliwe że sam zacisk też tylko jest inne jarzmo
jest taka opcja ze dostałeś zaciski z astry II z wersji na 4 szpilki - tam tarcza ma 240mm a w zafirze 264 - klocki w obu przypadkach są jednakowe, możliwe że sam zacisk też tylko jest inne jarzmo
Ostatnio zmieniony 14 lip 2017, 12:55 przez tomzam, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
Hmm, a po czym to można rozpoznać?tomzam pisze:tarcze są jednakowe niezależnie od rodzaju zacisku, nawet OPC ma z tyłu to samo, Zafira B ma tez takie same tarcze z tyłu
jest taka opcja ze dostałeś zaciski z astry II z wersji na 4 szpilki - tam tarcza ma 240mm a w zafirze 264
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
przydusić sprzedawcę niech powie z czego wyjął
na pewno jest różnica w wymiarach ale trudno znaleźć takie dane
same zaciski są jednakowe w większości układów trw/Lucas - różnica jest właśnie w jarzmie
ostatnio robiłem hamulce w citroenie i tam zaciski są też identyczne, tylko odpowietrznik trochę w innym miejscu, no i całkiem inne jarzmo
same zaciski są jednakowe w większości układów trw/Lucas - różnica jest właśnie w jarzmie
ostatnio robiłem hamulce w citroenie i tam zaciski są też identyczne, tylko odpowietrznik trochę w innym miejscu, no i całkiem inne jarzmo
-
- Przeglądacz
Hmm, czyli zacisk mam ok tylko jarzmo do d..y? Trochę to pocieszające. Gdyby ktoś miał jakieś dane, parametry lub mógł podesłać linka do takich to chętnie się zapoznam.tomzam pisze:przydusić sprzedawcę niech powie z czego wyjął
Pocieszające jest również to, że tarcze są takie same, nie muszę ich wymieniać. Jedyny problem to kolejne koszty, jarzma oraz wymiany. Auto stoi w warsztacie i musiałem zostać przy Boschu, dokupić klocki a wieczorem wyjeżdzam. A już miałem nadzieję, że sobie zmienię system na Lucasa... ech, życie płata niemiłe niespodzianki.
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
-
- Przeglądacz
A mam takie pytanko: gdyby odsunąć jarzmo o te ok. 5 mm, np. podkładkami dało by radę?
Próbował ktoś takiego rozwiązania? Wiem, że to nieeleganckie, ale w sumie najprostsze. Będzie to miało wpływ na działanie hamulca i bezpieczeństwo? Ewentualnie może dospawać taki fragment do jarzma? Bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć odpowiednich jarzm... Co o tym myślicie?
ps. A jeszcze pytanko: wiem, ze od Zafiry będzie pasowało jarzmo, a od jakich jeszcze aut: Astra, Vectra? Omega?
Próbował ktoś takiego rozwiązania? Wiem, że to nieeleganckie, ale w sumie najprostsze. Będzie to miało wpływ na działanie hamulca i bezpieczeństwo? Ewentualnie może dospawać taki fragment do jarzma? Bo szukam i szukam i nie mogę znaleźć odpowiednich jarzm... Co o tym myślicie?
ps. A jeszcze pytanko: wiem, ze od Zafiry będzie pasowało jarzmo, a od jakich jeszcze aut: Astra, Vectra? Omega?
Pozdrawiam,
Grzegorz
---------------
Obecnie:
Zafira B 1.8 Family
Fiat Freemont 2.0
Suzuki Marauder 125
Poprzednio były:
Zafira A 1.8
Ford Sierra 2.0 DOHC
Porsche 944, 2.5
Grzegorz