Felgi, opony, rozmiar, ET

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Prezes36
Debiutant
Imię: Maciej
Auto: Zafira A 1,8
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE
#166 Post autor: Prezes36 »

Kiedyś zastanawiałem się, dlaczego moja Zośka na oponach letnich jakoś tak się dziwnie "buja" na boki. O wiele bardziej niż na zimówkach. Doświadczam tego podczas jazdy jak i na postoju kiedy staram się rozbujać wóz na boki, ręcznie albo butem o górną krawędź opony.
Po przeanalizowaniu pierwszego posta w tym temacie, a konkretniej rozpiski z zalecanymi szerokościami felg dla poszczególnych rozmiarów opon poszedłem obczaić jak to się ma u mnie, i oto wyniki:
- opony letnie 205/55/16 mam na felgach o szerokości 6" (przy zalecanej 6,5") (opony Continental conti premium contact 5)
- opony zimowe 195/65/15 mam na felgach o szerokości 6,5" (przy zalecanej 6") (opony Nokian WR D3)
Podsumowując - zimowe opony są węższe, ale na szerszej feldze. Czy dobrze myślę, że ta właśnie zależność jest powodem lepszej "sztywności" na zimówkach i większej "miękkości/pływalności" na letnich?
Dodam jeszcze, że opony sprawdzone w odstępie godziny i przy dokładnie takim samym ciśnieniu, czyli 2,4 bar na całkiem zimnych oponach.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 22:02 przez Prezes36, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Imię: Szczepan
Auto: ZB 1.9
Model: ZB
Oznaczenie silnika: CDTI

#167 Post autor: Mawerix »

Prezes36 pisze:Czy dobrze myślę, że ta właśnie zależność jest powodem lepszej "sztywności" na zimówkach i większej "miękkości/pływalności" na letnich?
Moim zdaniem nie powinno mieć to wpływu tym bardziej że letnie maja niższy profil.

karollolo88

#168 Post autor: karollolo88 »

Panowie do zafiry A dti kola 17" opony 225/50 ma to sens?

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#169 Post autor: Crazy »

ms2000 pisze:Czy moge założyc do mojej zafiry opony o takim rozmiarze- 205/50 16?. Chodzi mi glównie o osadzenie w nadkolu.

Możesz o 5% za mało w profilu ale licznik będzie przekłamywal.
Poszukaj tematów :)
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 20:33 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Oznaczenie silnika: Z18XER
#170 Post autor: opelmen »

Pozwolę sobie odświeżyć wątek ;)
Ponieważ zima "tuż tuż..." zaczynam się rozglądać za kołami zimowymi do swojej Zofii.
Przeczytałem już tyle mądrości internetowych i dochodzę do wniosku, że im więcej opinii czytam tym mniej wiem.
Ale do rzeczy... tak serio to przymierzam się do kompletowania sprzętu na zimę, koła mają być 205/55/16 i teraz.. pierwotnie zdecydowany byłem na alusy ale podobno to niezbyt dobry pomysł na zimę ponieważ są delikatniejsze, łatwiej je w warunkach zimowych uszkodzić no i naprawa zdecydowanie droższa od stalówek, ostatnia "decyzja" (na podstawie opinii internetowych) to felgi stalowe, ale.. chciałbym Was - użytkowników - zapytać jak sprawują się felgi strukturalne, tzn. czy felgi metalowe pod nakładkami nie są szybciej zajmowane przez "rudą"?
Czy może jednak te alusy? :roll:
I na koniec... do ZB ET39 będzie się dobrze prezentować i nie będzie zbytnio paskudzić autko?
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#171 Post autor: SD72 »

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#172 Post autor: rafant4011 »

opelmen, ET będzie ok.
Co do felg, podobnie jak; "który olej lepszy" temat rzeka, ja mam alu na zimę i jeszcze nie były prostowanie - są proste. Tyle że mam te "Y-ki". Felgach jest gruba i wytrzymała.
EDIT
Takie jak w pierwszym poście :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, 17:59 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak

#173 Post autor: Mawerix »

opelmen pisze:Czy może jednak te alusy?
Ja bym się nawet nie zastanawiał.

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#174 Post autor: opelmen »

rafant4011 pisze:opelmen, ET będzie ok.
Co do felg, podobnie jak; "który olej lepszy" temat rzeka, ja mam alu na zimę i jeszcze nie były prostowanie - są proste. Tyle że mam te "Y-ki". Felgach jest gruba i wytrzymała.
EDIT
Takie jak w pierwszym poście :arrow: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
rafant4011, widzę taki "skĄplikowany" wzór, powiedz... jak bardzo narzekasz na nie przy myciu? ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak

#175 Post autor: Mawerix »

opelmen pisze: No i właśnie w tym wątku stalówki wygrywają...
Nie widzę tam żadnych argumentów przemawiających za stalówkami poza tymi BO JA TAK MAM, ja zawsze miałem zimówki na alusach i nic złego się nie działo, stare alusy może i bardziej korodowały w zimie ale czasy się zmieniły...
Jeśli masz dylemat to kup alusy a ja się z Tobą zamienię :D

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#176 Post autor: rafant4011 »

Sorry za OT
opelmen pisze:
EDIT
rafant4011, widzę taki "skĄplikowany" wzór, powiedz... jak bardzo narzekasz na nie przy myciu? ;)
W zimie Karcher, a jak zmieniam na letnie koła to zimówki do wanny sonax i szczotka :lol:
Wzór felgi wcale nie utrudnia mycia, może by tak było jakby to była 13 ;)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, 22:07 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#177 Post autor: Crazy »

Ktoś usunął mój post ??
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
#178 Post autor: opelmen »

rafant4011 pisze:Sorry za OT
opelmen pisze:
EDIT
W zimie Karcher, a jak zmieniam na letnie koła to zimówki do wanny sonax i szczotka :lol:
rafant4011, takie?
olx
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#179 Post autor: rafant4011 »

opelmen pisze:
rafant4011 pisze:Sorry za OT
opelmen pisze:
EDIT
rafant4011, takie?
olx
Tak
Jedyną ich wadą jest to że te ramiona wystają poza obrys boczny opony, i jak podjedziesz bokiem do wysokiego krawężniki, porysujesz ów ramiona "Y"
Żaden rant ochronny na oponie nie pomoże...
EDIT
W pełnej krasie... http://imgur.com/a/09aNs
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 00:18 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.

xxPatryk16xx
Świeżak
Model:

#180 Post autor: xxPatryk16xx »

Witam, mam pytanie czy jak założę felgi stalowe 15 o et 49 do Zafiry A będzie dobrze? Czy raczej trzymać się et43?
Patryk

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”