[B] - czarekcw - 1.9 CDTI 150+ Cosmo 2006r

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
czarekcw

#76 Post autor: czarekcw »

Tak to wyglądało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klapki ja otworzyłem do zdjęć- tak się wyrobiły że nie było szans aby to dobrze funkcjonowało.

Tak więc samochód w końcu uzdrowiony z 3 podstawowych rzeczy (DPF, EGR i klapy) :ok:
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#77 Post autor: rafant4011 »

Teraz doceniasz bezawaryjność Zosi :ok:
Ewentualnie jeszcze aktek ;)
czarekcw

#78 Post autor: czarekcw »

Mechanik właśnie się nie wyrobił ze sprzęgłem na alternatorze i ląduje w przyszłym tyg u niego (sam alternator rok temu był robiony, sprzęgła nie robili bo wtedy działało, ahh ta złośliwość rzeczy martwych).

Ale po tych ostatnich wymianach to nie ten samochód, w końcu chce się nim jeździć :piwo:
czarekcw

#79 Post autor: czarekcw »

Wymienione sprzęgiełko, olej w przekładni kierowniczej (był czarny jak silnikowy :shock: ) no i ogarnięte do końca ładowanie alternatora. Teraz trzyma stabilnie 14.3-14.4V czy to bez świateł i nadmuchu czy z nimi.

Teraz bezpiecznie można wyruszyć w kraj :D
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#80 Post autor: Wojti »

Miłej bezawaryjnej jazdy :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
czarekcw

#81 Post autor: czarekcw »

W weekend byłem w stolicy, autem miło się jeździło. Spalanie w trasie wg komputera to 6.5l/100km.

Powrót był tragiczny ze względu na pogodę- do Pułtuska jazda max 40km/h, wycieraczki na max bieg i nic nie było widać.

Wczoraj doszły takie lampki :) Niedługo montaż

Obrazek Uploaded with fotem.pl[/img]
czarekcw

#82 Post autor: czarekcw »

Ostatnio wlepa zagościła na aucie :piwo:

Obrazek
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#83 Post autor: Wojti »

Gratulacje kolejna oznaczona Zośka w klubie :piwo:
czarekcw

#84 Post autor: czarekcw »

Na razie fotek nie mam ale zamówiłem wycieraczki Valeo First i tylne ramię razem z wycieraczką (moja ma już luzy których nie da rady zniwelować), od wczoraj przygotowuję śrubę i ramię do demontażu w postaci lania WD-40 :lol:

Ramię solidne, dobrze wykonane. Kupione stąd http://allegro.pl/ramie-wycieraczki-tyl ... 84385.html
czarekcw

#85 Post autor: czarekcw »

Przyszły lampy Depo- wykonanie nie jest takie jak ori, dodatkowo ciężko idzie je spasować (po stronie kierowcy nie udało mi się, może jeszcze coś pomyślę jak to dobrze zrobić). Lampy przyszły razem z uszczelkami (co nie było zaznaczone a kupiłem wcześniej uszczelki z GM)- zostawiłem je, zobaczymy czy nie przepuszczają wody. W jednej lampie wkład żarówkowy (kupiłem do polifta) wszedł bez problemu, w drugiej nastąpiły problemy.

Na razie ocena to 4 w 6-stopniwej skali. Jak nie będą parować ani przemakać to dam 4+.

I jeszcze odnośnie ramienia wycieraczki- ono raczej podchodzi pod Corsę D bo widziałem taką z identycznym wygięciem ramienia i piórem więc nie jest to dedykowany produkt do Zafiry.

Kolejnym etapem modyfikacji będzie usunięcie oznaczeń z klapy oraz kupno i montaż spojlera na klapę.

Obrazek Uploaded with fotem.pl

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#86 Post autor: rafant4011 »

Ważne że się udało :piwo:
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#87 Post autor: Wojti »

Co zrobić co oryginał to oryginał... :>
czarekcw

#88 Post autor: czarekcw »

Test na myjni bezobsługowej przeszły dobrze, trzeba teraz czekać na opady deszczu :)
czarekcw

#89 Post autor: czarekcw »

Nie wiem kiedy robiłem zaprawki na progach (ale było to przed wakacjami raczej) i już widzę, że rudy nalot jest...
Błędem było to, że nie kupiłem tego czego chciałem. Lakier bazowy i bezbarwny zostaje ale teraz wezmę R-Stop i akryl z APP. Chciałbym oddać tak naprawdę do lakiernika ale za dużo mam w planach (pomijając serwis olejowy i filtry na jesień to jeszcze akumulator oraz prawdopodobnie przednie łożysko koła powiedziało "PAPA"). A wiadomo ile łożysko się ceni ehh.
wampir11111

#90 Post autor: wampir11111 »

Czarek jak, robisz progi to przyśni woskiem do profili zamkniętych :piwo:
Zablokowany

Wróć do „Zafira B”