Felgi, opony, rozmiar, ET
Moderator: Mariusz
-
- Debiutant
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Kiedyś zastanawiałem się, dlaczego moja Zośka na oponach letnich jakoś tak się dziwnie "buja" na boki. O wiele bardziej niż na zimówkach. Doświadczam tego podczas jazdy jak i na postoju kiedy staram się rozbujać wóz na boki, ręcznie albo butem o górną krawędź opony.
Po przeanalizowaniu pierwszego posta w tym temacie, a konkretniej rozpiski z zalecanymi szerokościami felg dla poszczególnych rozmiarów opon poszedłem obczaić jak to się ma u mnie, i oto wyniki:
- opony letnie 205/55/16 mam na felgach o szerokości 6" (przy zalecanej 6,5") (opony Continental conti premium contact 5)
- opony zimowe 195/65/15 mam na felgach o szerokości 6,5" (przy zalecanej 6") (opony Nokian WR D3)
Podsumowując - zimowe opony są węższe, ale na szerszej feldze. Czy dobrze myślę, że ta właśnie zależność jest powodem lepszej "sztywności" na zimówkach i większej "miękkości/pływalności" na letnich?
Dodam jeszcze, że opony sprawdzone w odstępie godziny i przy dokładnie takim samym ciśnieniu, czyli 2,4 bar na całkiem zimnych oponach.
Po przeanalizowaniu pierwszego posta w tym temacie, a konkretniej rozpiski z zalecanymi szerokościami felg dla poszczególnych rozmiarów opon poszedłem obczaić jak to się ma u mnie, i oto wyniki:
- opony letnie 205/55/16 mam na felgach o szerokości 6" (przy zalecanej 6,5") (opony Continental conti premium contact 5)
- opony zimowe 195/65/15 mam na felgach o szerokości 6,5" (przy zalecanej 6") (opony Nokian WR D3)
Podsumowując - zimowe opony są węższe, ale na szerszej feldze. Czy dobrze myślę, że ta właśnie zależność jest powodem lepszej "sztywności" na zimówkach i większej "miękkości/pływalności" na letnich?
Dodam jeszcze, że opony sprawdzone w odstępie godziny i przy dokładnie takim samym ciśnieniu, czyli 2,4 bar na całkiem zimnych oponach.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2017, 22:02 przez Prezes36, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
ms2000 pisze:Czy moge założyc do mojej zafiry opony o takim rozmiarze- 205/50 16?. Chodzi mi glównie o osadzenie w nadkolu.
Możesz o 5% za mało w profilu ale licznik będzie przekłamywal.
Poszukaj tematów
Ostatnio zmieniony 14 maja 2017, 20:33 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ponieważ zima "tuż tuż..." zaczynam się rozglądać za kołami zimowymi do swojej Zofii.
Przeczytałem już tyle mądrości internetowych i dochodzę do wniosku, że im więcej opinii czytam tym mniej wiem.
Ale do rzeczy... tak serio to przymierzam się do kompletowania sprzętu na zimę, koła mają być 205/55/16 i teraz.. pierwotnie zdecydowany byłem na alusy ale podobno to niezbyt dobry pomysł na zimę ponieważ są delikatniejsze, łatwiej je w warunkach zimowych uszkodzić no i naprawa zdecydowanie droższa od stalówek, ostatnia "decyzja" (na podstawie opinii internetowych) to felgi stalowe, ale.. chciałbym Was - użytkowników - zapytać jak sprawują się felgi strukturalne, tzn. czy felgi metalowe pod nakładkami nie są szybciej zajmowane przez "rudą"?
Czy może jednak te alusy?
I na koniec... do ZB ET39 będzie się dobrze prezentować i nie będzie zbytnio paskudzić autko?
Ponieważ zima "tuż tuż..." zaczynam się rozglądać za kołami zimowymi do swojej Zofii.
Przeczytałem już tyle mądrości internetowych i dochodzę do wniosku, że im więcej opinii czytam tym mniej wiem.
Ale do rzeczy... tak serio to przymierzam się do kompletowania sprzętu na zimę, koła mają być 205/55/16 i teraz.. pierwotnie zdecydowany byłem na alusy ale podobno to niezbyt dobry pomysł na zimę ponieważ są delikatniejsze, łatwiej je w warunkach zimowych uszkodzić no i naprawa zdecydowanie droższa od stalówek, ostatnia "decyzja" (na podstawie opinii internetowych) to felgi stalowe, ale.. chciałbym Was - użytkowników - zapytać jak sprawują się felgi strukturalne, tzn. czy felgi metalowe pod nakładkami nie są szybciej zajmowane przez "rudą"?
Czy może jednak te alusy?
I na koniec... do ZB ET39 będzie się dobrze prezentować i nie będzie zbytnio paskudzić autko?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
opelmen, ET będzie ok.
Co do felg, podobnie jak; "który olej lepszy" temat rzeka, ja mam alu na zimę i jeszcze nie były prostowanie - są proste. Tyle że mam te "Y-ki". Felgach jest gruba i wytrzymała.
EDIT
Takie jak w pierwszym poście http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Co do felg, podobnie jak; "który olej lepszy" temat rzeka, ja mam alu na zimę i jeszcze nie były prostowanie - są proste. Tyle że mam te "Y-ki". Felgach jest gruba i wytrzymała.
EDIT
Takie jak w pierwszym poście http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, 17:59 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- opelmen
- Mieszkaniec
rafant4011, widzę taki "skĄplikowany" wzór, powiedz... jak bardzo narzekasz na nie przy myciu?rafant4011 pisze:opelmen, ET będzie ok.
EDIT
- Mawerix
- Zafiromaniak
- Imię: Szczepan
- Auto: ZB 1.9
- Oznaczenie silnika: CDTI
Nie widzę tam żadnych argumentów przemawiających za stalówkami poza tymi BO JA TAK MAM, ja zawsze miałem zimówki na alusach i nic złego się nie działo, stare alusy może i bardziej korodowały w zimie ale czasy się zmieniły...opelmen pisze: No i właśnie w tym wątku stalówki wygrywają...
Jeśli masz dylemat to kup alusy a ja się z Tobą zamienię
- rafant4011
- Zafiromaniak
Sorry za OT
Wzór felgi wcale nie utrudnia mycia, może by tak było jakby to była 13
W zimie Karcher, a jak zmieniam na letnie koła to zimówki do wanny sonax i szczotkaopelmen pisze:rafant4011, widzę taki "skĄplikowany" wzór, powiedz... jak bardzo narzekasz na nie przy myciu?rafant4011 pisze:opelmen, ET będzie ok.
EDIT
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, 22:07 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- opelmen
- Mieszkaniec
rafant4011, takie?rafant4011 pisze:Sorry za OTW zimie Karcher, a jak zmieniam na letnie koła to zimówki do wanny sonax i szczotkaopelmen pisze:rafant4011, widzę taki "skĄplikowany" wzór, powiedz... jak bardzo narzekasz na nie przy myciu?rafant4011 pisze:opelmen, ET będzie ok.
EDIT
olx
- rafant4011
- Zafiromaniak
Takopelmen pisze:rafant4011, takie?rafant4011 pisze:Sorry za OTW zimie Karcher, a jak zmieniam na letnie koła to zimówki do wanny sonax i szczotkaopelmen pisze:rafant4011, widzę taki "skĄplikowany" wzór, powiedz... jak bardzo narzekasz na nie przy myciu?rafant4011 pisze:opelmen, ET będzie ok.
EDIT
olx
Jedyną ich wadą jest to że te ramiona wystają poza obrys boczny opony, i jak podjedziesz bokiem do wysokiego krawężniki, porysujesz ów ramiona "Y"
Żaden rant ochronny na oponie nie pomoże...
EDIT
W pełnej krasie... http://imgur.com/a/09aNs
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 00:18 przez rafant4011, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Świeżak
- Model: