[TUT/B] Modyfikacja tylnych lamp

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec
Imię: Irek
Auto: Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#31 Post autor: Irek_S. »

Potwierdzam, cleaner to fajna sprawa, mi też pomogło na złącza w Recu. Miałem komunikaty o spalonych żarówkach, które świeciły i nie miałem trzeciego stopu. Po czyszczeniu wszystko wróciło do normy. Miałem też problemy z Immo, migająca kontrolka kluczyka i błąd immo nawet kilka razy dziennie. Po czyszczeniu cleanerem od kilku miesięcy spokój :D
A poza tym to i u mnie ostatnio pojawiła się modyfikacja tylnych lamp, działa bez problemów :lol:

Awatar użytkownika
dany1107
Mieszkaniec
Imię: Daniel
Auto: Zafira B VXR 2.0 241KM
Oznaczenie silnika: Z20LEH
#32 Post autor: dany1107 »

Witam ponownie. Marcin, znowu pytanie do ciebie. Otóż kupiłem ten contact cleaner i wszystko przeczyściłem, ale te komunikaty nadal wracają. I to nawet kilka razy w ciągu jazdy. Dotyczą wszystkich świateł oprócz kierunków. Dodaje fotki z modyfikacji, możesz mi powiedzieć czy zrobiłem wszystko dobrze czy jednak coś spartoliłem? Dziś jeszcze wyczysciłem gniazda żarówek i poodginałem blaszki. Oczywiście najdziwniejsze jest to że wszystko działa. Pomyślałem już że może użyłem złych diod. Wlutowałem SB540. Dodaje też foto cleanera, żeby nie było że nie użyłem. :lol:
Załączniki
DSC_0003.JPG
DSC_0004.JPG
Ostatnio zmieniony 22 maja 2017, 21:19 przez dany1107, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#33 Post autor: paweldm »

Dla pocieszenia mam to samo. Czyściłem styki ale nie pomogło. U mnie najczęściej sygnalizuje 3 przepalone żarówki. 2 x kierunkowskazy i 1 pozycja lub na odwrót.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
dany1107
Mieszkaniec
#34 Post autor: dany1107 »

paweldm pisze:Dla pocieszenia mam to samo. Czyściłem styki ale nie pomogło. U mnie najczęściej sygnalizuje 3 przepalone żarówki. 2 x kierunkowskazy i 1 pozycja lub na odwrót.
Najdziwniejsze jest to że Marcin nie ma żadnych komunikatów. Więc przyszło mi do głowy że może jednak coś nie tak zrobiłem. Bo czasem jest ok, czasem mam traskę ok 5km i 3 razy te same komunikaty.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#35 Post autor: Flora »

Jutro wreszcie podepne się interfejsem i sprawdzę jak mam ustawione światła w RECu. Jest tam opcja dotycząca przyciemnianych lamp, od której zależna jest intensywność świateł. Może ma to wpływ również na pojawianie się błędów w układzie po modyfikacji.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak
Imię: Szczepan
Auto: ZB 1.9
Oznaczenie silnika: CDTI

#36 Post autor: Mawerix »

Wybaczcie panowie... rozumiem podwójne pozycyjne ale podwójne STOP w nocy to przecie przesada, Yebie po oczach na światłach jak wściekłe :czerwona:

Awatar użytkownika
dany1107
Mieszkaniec
#37 Post autor: dany1107 »

Flora pisze:Jutro wreszcie podepne się interfejsem i sprawdzę jak mam ustawione światła w RECu. Jest tam opcja dotycząca przyciemnianych lamp, od której zależna jest intensywność świateł. Może ma to wpływ również na pojawianie się błędów w układzie po modyfikacji.
Marcin i sprawdziłeś jak wygląda sprawa ze światłami w RECu?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#38 Post autor: Flora »

Mawerix pisze:Yebie po oczach na światłach jak wściekłe
A kto normalny zamiast użyć ręcznego ciśnie hamulec stojąc na światłach? W nocy wystarczy pojedynczy zestaw żeby oślepiać.
dany1107 pisze:Flora napisał/a:
Jutro wreszcie podepne się interfejsem i sprawdzę jak mam ustawione światła w RECu. Jest tam opcja dotycząca przyciemnianych lamp, od której zależna jest intensywność świateł. Może ma to wpływ również na pojawianie się błędów w układzie po modyfikacji.

Marcin i sprawdziłeś jak wygląda sprawa ze światłami w RECu?

Niestety dopiero zakończyłem opiekę nad młodzieżą, a jutro o 5 muszę być w pracy. Może zdążę wpiąć się rano.

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
#39 Post autor: czarekcw »

A np ten kto ma automat. Ja nie zmieniam przełożenia z D na P podczas postoju na światłach.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak

#40 Post autor: Mawerix »

Flora pisze:A kto normalny zamiast użyć ręcznego ciśnie hamulec stojąc na światłach? W nocy wystarczy pojedynczy zestaw żeby oślepiać
3/4 kierowców nie używa ręcznego na światłach nawet z lenistwa (nawet ja), sam zauważyłeś że wystarczy pojedynczy zestaw a tu mamy prawdziwe olśnienie czerwonym światłem.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#41 Post autor: Flora »

Dlatego wszystkiego trzeba używać z głową.

Awatar użytkownika
dany1107
Mieszkaniec
#42 Post autor: dany1107 »

Mawerix pisze:
Flora pisze:A kto normalny zamiast użyć ręcznego ciśnie hamulec stojąc na światłach? W nocy wystarczy pojedynczy zestaw żeby oślepiać
3/4 kierowców nie używa ręcznego na światłach nawet z lenistwa (nawet ja), sam zauważyłeś że wystarczy pojedynczy zestaw a tu mamy prawdziwe olśnienie czerwonym światłem.
To co my mamy to i tak nie taka petarda, raz podjechałem pod światła a przede mną mietek, jaki nie pamiętam, ale jak wcisną hamulec to gwiazdki zobaczyłem. Miał dodatkowe światło stopu na całej długości szyby. :shock: :lol:
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 10:32 przez dany1107, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#43 Post autor: Flora »

Sprawdziłem ustawienie lamp i dotychczas miałem "ciemne". Przestawiłem na zwykłe i chwilę potestuję jak się to zachowa.

Awatar użytkownika
Mawerix
Zafiromaniak

#44 Post autor: Mawerix »

dany1107 pisze:To co my mamy to i tak nie taka petarda, raz podjechałem pod światła a przede mną mietek, jaki nie pamiętam, ale jak wcisną hamulec to gwiazdki zobaczyłem.
Sam mod z dodatkowymi pozycyjnymi bardzo fajny ale niestety dodatkowe światła Stop to mordęga dla kierowcy z tyłu jak sam zauważasz.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Auto: Zafira B OPC 300+

#45 Post autor: Sumik »

Jest różnica pomiędzy ciemnymi i jasnymi lampami. Ja mam przyciemnione i ustawione na ciemną lampę. Świeci normalnie.
Kuzyn w AH ma normalne lampy i ustawiłem mu ciemne i masakra... :shock: :shock: :shock:
Snop światła - stop i kierunek aż oślepiają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TUTORIALE”