Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Też próbowałem bez kompresora nawet trzy zawory się udało, ale samemu to nie robota wystarczyło delikatnie zawór dotknąć i opadał na tyle że już niżej sprężyny nie dawało się wcisnąć.
Wiem już z nim gadałem czekam aż wróci z urlopu i ma mi ogarnąć temat. Teraz walczę z Afl i ids+, no i amorki tylne muszę na regenerację dać bo lewy 24% a prawy 54% oczywiście tył, przód mam po 85% na obydwu kołach ale to inny temat. Wydatki mnie czekają nie liche ale zachciało się OPC to płać i płacz A poważnie to zainwestuje w zafirkę ale na pewno jej nie sprzedam, po za tym to spoko fura najlepsza jaką miałem. Jak ją ogarnę to wrzucę fotki na forum i też się pochwale. Niestety mam ją na 17" felgach bo dla poprzedniego właściciela były za duże i zbyt twardo pracowało zawieszenie.
P.S.
Macie jakiś sposób na wycieki z pod pokrywy zaworów? Strasznie mnie to wnerwia a uszczelka nowa!!!
Ostatnio zmieniony 23 maja 2017, 17:24 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
kysiu241 pisze:Macie jakiś sposób na wycieki z pod pokrywy zaworów? Strasznie mnie to wnerwia a uszczelka nowa!!!
Najprawdopodobniej problemem będzie odkształcona pokrywa zaworów, miałem to samo. Lub problem w dokręcaniu? ... bo jak przesadzisz, to tez ją wygniesz.
Dokręcałem ją z kluczem dynamometrycznym z momentem 10n w kolejności jak głowicę więc nie przesadziłem raczej. Ale to nie mój pierwszy opel i w każdym ciekło więc ten typ tak ma najwyraźniej
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
Jeżeli chodzi o turbo to już czeka w magazynie
Co do uszczelniaczy to może pozsuwały sie z prowadnic bo z tego co przerabiałem to po wciśnięciu ich trzeba je jeszcze delikatnie dobić. Ja u siebie tak nie zrobiłem i chyba będę musiał robić je jeszcze raz. Dodatkowo osobiście zakładam je na sucho ( wycieram prowadnicę na którą wpycha się uszczelniacz).
Co do pokrywy zaworów to normalka. Po pewnym czasie odkształca się. I teraz albo wymiana pokrywy, albo nowa uszczelka i do tego pasta Dirko HT lub szara albo Reinz i wszystko będzie cacy
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 09:42 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Sumik zaraz wyśle ci namiary na mnie. Też wycierałem gniazda zaworów a zakładałem za pomocą długiej nasadki chyba 10 jeśli dobrze pamiętam i z uwagą dociskałem, uszczelniacze Reinz. Będę robił turbo to wymienię też uszczelkę pokrywy i zastosuję którąś z tych past, one są jakieś na bazie silikonu, czy takie co twardnieją coś w podobę jak do tłumików. Przyokazji sprawdzę te gumki na zaworach czy któraś aby się nie zsunęła, wolał bym uniknąć ponownego rozpinania zaworów bo poprzednim razem musiałem dokupywać zamki, jeden gdzieś w trawe poleciał i za chiny znaleźć nie mogłem.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 10:13 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
A czy w pudełku z uszczelniaczami miałeś specjalne nakładki na zawory po których zsuwa się nowy uszczelniacz a później wyjmuję się je i gumka z uszczelniacza zawija się i trzyma dobrze.
U siebie jak robiłem też miałem problem z opadającym zaworem, dlatego przez gniazdo świecy wkładałem płaski kabel 3 razy 1,5 i tak nim kierowałem aby trafił po zawór i dzięki temu o wiele lepiej było zapinać zatrzask na zaworze a także docisnąć nowy uszczelniacz.
Nie nie miałem takiego bajeru. Co do drugiej sprawy to nie miałem możliwości pomocy drugiej osoby w rozpinaniu i spinaniu zaworów i przyrządzik zrobiłem sobie sam do tego celu taki na zasadzie dźwigni. Jak sobie wyobrażasz ściskanie sprężyn operowanie kablem czy tam drutem w cylindrze i dodatkowo kombinację z zamkami które też nie łatwo trafić jak nie za bardzo możesz nim operować i brak ci rąk. A tak zawór trzyma się sam i spokojnie można go zapiąć
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 10:28 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
A ile ich był w zestawie? Na każdy zawór po szt czy mniej jak uszczelniaczy? To ja za swoje przepłaciłem bo wyszło jakoś 68 zł czy coś takiego i dostałem same gumki tylko że rainza kupowałem. Pożyjemy zobaczymy wymienię turbo, sprawdzę gumki i w razie jak dalej będzie olej łykał i chmurkę puszczał to wymienie na te co dałeś link, a jeśli to nie pomoże to zostają już tylko pierścienie. I znów gruby wydatek
Jeszcze mam pytanko do osób które wymieniały turbo, a mianowicie czy katalizator trzeba odkręcać od rury wydechowej czy da rade bez. Pytam bo kompletuje sobie elementy montażowe a nie chcę pominąć jakiejś uszczelki czy coś. A i gdzieś obiło mi się o oczy wymiana śruby mocującej przewód smarujący turbo, podobno fabryczny ma za duży otwór i z czasem powoduje to przecieki z turbiny oraz rosadzanie czy też rozszczelnianie uszczelnień wewnętrznych turbosprężarki.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2017, 14:17 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Za komplet ori uszczelniaczy z Elringa płacę 39 zł (16 szt + 8 prowadniczek do montażu uszczelniaczy).
Ja to montowałem samemu i szczerze nie wyobrażam sobie montażu tego ustrojstwa w 2 osoby. Co do patentów z wkładaniem czegoś do komory/podkładaniem zaworu to wolałbym nie ryzykować bo gdyby coś zostało w komorze spalania to może zrobić dużo spustoszenia a sama uszczelka pod głowicę + śruby to prawie 400 zł.
Dobrym sposobem jest wykonanie ze świecy zaworka i wpompowanie powietrza pod ciśnieniem żeby podstawić zawór. Przed dobrze jest zawsze dodać do komory kilka ml oleju żeby dodatkowo uszczelnić pierścienie.
No właśnie coś w podobę sobie sam zrobiłem i spokojnie dawało radę, o szczypcach myślałem poprzednim razem jak wymieniałem uszczelniacze ale jakoś tak wyszło że zapomniałem ich kupić bo czas mnie już gonił i na wakacje jechać się chciało.
Ok, nowe turbo założone, wymieniony olej oraz filtry oleju, powietrza i kabinowy. Wyczyszczony też dolot to znaczy same węże bo na chłodnice oleju to trochę czasu potrzeba no i pół auta trzeba rozebrać. Co ciekawe dalej puszcza dymka lecz mam wrażenie że mniej, być może zostało jeszcze trochę oleju gdzieś w zakamarkach układu może w chodnicy powietrza bo jak zrzuciłem wąż to trochę oleju się z tamtą wylało. Z uszczelniaczami zaworów jeszcze poczekam parę dni, zobaczę czy dalej wciąga olej. Mam jeszcze pytanko o odpływ oleju z turbiny powinien być metalowy przykręcany z obydwu stron czy gumowo metalowy zarabiany bo u mnie właśnie coś takiego jest, przy bloku jeszcze się trzyma ale do turbo to tylko założony jest na kruciec nawet żadnej opaski zaciskowej nie ma i nie wiem czy tak być powinno.
Ostatnio zmieniony 02 cze 2017, 22:59 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Powinna być opaska.
W LET jest cały metalowy a w LEH gumowy z metalowym zakuciem do bloku silnika. Zobacz u mnie w garażu tam jest wąż po zarabianiu bo właśnie ten gumowy element był wymieniany. Kup zwykłą opaskę zaciskową i ją zamontuj.
Może być taka: http://allegro.pl/opaska-obejma-cybant- ... YTlmY2U%3D
tylko nie pamiętam średnicy, albo 24 albo 22 mm.