klakson zafira b
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Lektura tematu zmusza mnie do sprawdzenia jak działa klakson w moim aucie.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Po pierwsze sprawdź klakson czy działa na krótko (jest z prawej strony na dole) dostęp dosyć dobry bez kanału sobie poradzisz
Po drugie napisz czy masz dużą skrzynkę bezpiecznikową w bagażniku tzw REC.
Jak masz REC sprawdź bezpiecznik nr 8 15A jak nie masz sprawdź bezpiecznik nr 16 5A i przekaźnik K4.
Od spryskiwacza jest albo bezpiecznik 8 albo 7 wersja z REC.
Po drugie napisz czy masz dużą skrzynkę bezpiecznikową w bagażniku tzw REC.
Jak masz REC sprawdź bezpiecznik nr 8 15A jak nie masz sprawdź bezpiecznik nr 16 5A i przekaźnik K4.
Od spryskiwacza jest albo bezpiecznik 8 albo 7 wersja z REC.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
drahe, Patrzyłem do skrzynki bezpieczników w bagażniku i nie mam tzw REC, tam jest raptem może sześć bezpieczników.
Sprawdziłem bezpiecznik nr 16 (5A) , niby dobry, ale wymieniłem. Odpaliłem auto, sprawdziłem spryskiwacz, działał ale tylko chwilę, moze dwie sekundy.
Auto odpalone było może z minutę, w tym czasie walczyłem ze spryskiwaczami, zarówno bezpiecznik który był, jak i ten wymieniony nie wyglądają na spalone.
Wyjąłem przekażnik K4 (był nagrzany), inne były zimne.
Moje pytanie, wymienić przekażnik? Czy ten przekażnik ma powiązanie z klaksonem? bo nie sprawdzałem klaksonu na krótko, jeśli nie ma powiązania to jak to się sprawdza?
Sprawdziłem bezpiecznik nr 16 (5A) , niby dobry, ale wymieniłem. Odpaliłem auto, sprawdziłem spryskiwacz, działał ale tylko chwilę, moze dwie sekundy.
Auto odpalone było może z minutę, w tym czasie walczyłem ze spryskiwaczami, zarówno bezpiecznik który był, jak i ten wymieniony nie wyglądają na spalone.
Wyjąłem przekażnik K4 (był nagrzany), inne były zimne.
Moje pytanie, wymienić przekażnik? Czy ten przekażnik ma powiązanie z klaksonem? bo nie sprawdzałem klaksonu na krótko, jeśli nie ma powiązania to jak to się sprawdza?
W twoim przypadku przekaźnik K4 steruje klaksonem.
Jak jest ciepły to jest podejrzany.
Wyciągnij przekaźnik i kawałkiem cienkiego drutu zrób mostek między pinami 87 i 30.Klakson powinien się włączyć.Jak milczy to jest uszkodzony.
Opis pinów jest na obudowie przekaźnika.
Jak nie wiesz jak działa przekaźnik podjedź do dowolnego elektryka samochodowego to ci to sprawdzi.
Jak jest ciepły to jest podejrzany.
Wyciągnij przekaźnik i kawałkiem cienkiego drutu zrób mostek między pinami 87 i 30.Klakson powinien się włączyć.Jak milczy to jest uszkodzony.
Opis pinów jest na obudowie przekaźnika.
Jak nie wiesz jak działa przekaźnik podjedź do dowolnego elektryka samochodowego to ci to sprawdzi.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
drahe, Byłem wkońcu u mechanika, okazało się że spryskiwacze nie działały bo wypieła się kostka (dojście od spodu) w okolicy lewego przedniego koła.
Co chodzi o klakson, to się zepsuł, muszę kupić nowy.
@Marcin2628@, Właśnie wykręciłem klakson, u mnie jest pojedynczy z jednym wejściem ale dawał całkiem niezły sygnał:), niestety padł i na dniach podjadę na szrot, tam widziałem mają "zośki" może coś znajdę.
Co chodzi o klakson, to się zepsuł, muszę kupić nowy.
@Marcin2628@, Właśnie wykręciłem klakson, u mnie jest pojedynczy z jednym wejściem ale dawał całkiem niezły sygnał:), niestety padł i na dniach podjadę na szrot, tam widziałem mają "zośki" może coś znajdę.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Ostatnio pojawił się u mnie taki dziwny problem klakson raz działa raz nie. Gdy nie działa klakson, naciskanie na przycisk sygnału na kierownicy powoduje wzrost głośności radia. Miał ktoś już cos takiego? Jak zdjąć poduchę w kierownicy, by sprawdzić taśmy.
Ponadto zauważyłem, że czasem nie chce się włączyć tempomat.
Ponadto zauważyłem, że czasem nie chce się włączyć tempomat.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Temat klaksonu jest wam znany , i potrzebuje informacji na jaki wymienić ?, z którego innego auta wstawić najlepiej
Dzisiaj Zosia robiła za karetkę , a ten klakson tak piska że ledwo go słychać , więc pozostały mi awaryjne światła , i zrozumienie innych kierowców .
Proszę o rade , informacje , kto na jaki wymienił, i nie wstydzi się teraz naciskać klakson
Dzisiaj Zosia robiła za karetkę , a ten klakson tak piska że ledwo go słychać , więc pozostały mi awaryjne światła , i zrozumienie innych kierowców .
Proszę o rade , informacje , kto na jaki wymienił, i nie wstydzi się teraz naciskać klakson
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,