[B]Opinie:LPG a silniki 1,6, 1.8, 2,0T i 2.2 direct

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
klakier

#121 Post autor: klakier »

Cześć

Po przeczytaniu tego działu widzę iż jest TU kilka osób które znają się na lpg w Zafirze. Ponieważ ja z gazem zaczynam to prosił bym o ocenę zestawu zaproponowanego przez gazownika do 1.8
- AEB King z OBD
- Baracuda wtryski
- KME Tur reduktor

Czy to odpowiedni zestaw?

ZoomClub

#122 Post autor: ZoomClub »

A czy zafira b 1,6 116 koni nadaje się pod gaz i czy potem nie będzie za dużym mulem?

Tom12

#123 Post autor: Tom12 »

Witam,
Jestem z Rzeszowa mam zafirę B 1,8 140KM z gazem KME reduktor SILVER.
Poszukuje kogoś kto dobrze ustawi instalacje na kompie (zczyta mapy gazu i benzyny i zestroi to wszystko)

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#124 Post autor: opelmen »

Tom12, patrzyłeś tutaj?
Obrazek
Obrazek

SpidXs

#125 Post autor: SpidXs »

No i jest Zafa kupiona rok 2007 1.8 benzyna Z18XER z przebiegiem 152tys. Teraz pytanie jaka instalacja gazowa będzie dobra? Przed zakupem każdy chwalił teraz się naczytałem, że z tym gazem do tego silnik różnie i zgłupiałem. Byłem i dalej jestem bardziej przychylny do instalacji BRC ale nie wiem czy się opłaci, czy będzie duża różnica od STAGA? Pytanie też może się ktoś orientuje w którym czakramie zakładać BRC w Rzeszowie czy Tarnowie? Dzwoniłem do Rzeszowa i się dowiedziałem to o czym wszędzie piszą o pilnowaniu zaworów ich regulowaniu itp. itd. ale też powiedzieli o instalacji dodatkowo jakiegoś wtrysku żeby mieszanka nie była sucha i opóźnić wypalaniu zaworów. Zastanawiam się czy w to inwestować? Czekam na jakąś fachową poradę. Dobrze by było zrobić wszystko i przejeździć około 100tys km ale takiej gwarancji nikt mi nie da :lol:

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#126 Post autor: basti_seba »

Zobacz na http://lpg-forum.pl/

Tu masz polecane warsztaty:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... 000035&z=5

Silnik na pewno nie potrzebuje żadnego dodatkowego wtrysku smarowidła do zaworów.

Instalacja LPG musi być ustawiona, żeby nie dopuszczać do ubogiej mieszanki, bo wtedy rośnie temperatura spalania i stąd biorą się głowice do naprawy.

Przed instalacją LPG zmierz luz zaworowy.

amakuch1986
Bywalec
Imię: ANDRZEJ
Auto: ZAFIRA
Model: B
#127 Post autor: amakuch1986 »

1. Pomiar luzu zaworowego
2. Instalacja w http://autonagaz.net/ w Krakowie
3. Ciesz się jazdą

Ja zakładałem tam gaz, z polecenia kolegów z pracy. Stag qbox plus + butla 64l brutto. Warto podjechać z Rzeszowa.

SpidXs

#128 Post autor: SpidXs »

Czyli co BRC odradzacie czy nie ma co przepłacać bo nie będzie różnicy?

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
#129 Post autor: opelmen »

http://www.m-gas.pl/
mają certyfikat Landi Renzo, którego to instalacje są montowane fabrycznie (ja tak mam)..
Jeżdżę do nich na serwis i jestem zadowolony
Obrazek
Obrazek

amakuch1986
Bywalec
Imię: ANDRZEJ
Auto: ZAFIRA
Model: B
#130 Post autor: amakuch1986 »

Mam pytanie do osób, które posiadają silnik z18xer. Jakie macie spalanie postojowe, które pokazuje Wam wyświetlacz na biegu jałowym zarówno na benzynie jak i na gazie ? oraz czy Wasza instalacja gazowa była zestrajana na mapach czy na korektach?
U mnie na benzynie jeste spalanie na biegu jałowym na poziomie 0,8-0,9l
Na gazie raz trzyma 0,8-0,9. A czasami odbija mu i ma 0,6-0,7 lub w drugą stronę 1,0-1,1.
Zaznaczam, że są to wyniki w tych samych warunkach.
Mam instalacje staga qbox+ zestrojoną na korektach. Czy lepiej w tym silniku aby było zrobione na mapach?

Marcin.WROC

#131 Post autor: Marcin.WROC »

A ja mam pytanie do Was o różnice pomiędzy instalacją od STAG a LPG tech.
Jeszcze jeżdżę Laguną 2 z instalacją BRC ale w Zafirze będę chciał zamontować coś innego niż BRC.
Jeden gazownik doradza mi taką instalację: Stag Qbox, wtryskiwacze Barracuda, reduktor KME Tur. W miejscu gdzie ostatnio serwisowałem gaz polecają instalacje od LPG TECH.

Może ktoś z Was użytkuje LPG TECH lub wie w czym są różnice pomiędzy instalacjami?

Skasowany użytkownik 21943

#132 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

Ja użytkuję instalację złożoną podzespołów LPG TECH.
Instalacja złożona z :
- komputer LPG TECH 324 OBD,
- reduktor AC R01 250,
- wtryski HANA niebieskie,
- butla 55L oraz inne pierdoły.
Jak na razie tylko tankowanie i jazda.
Co do obsługi dwa razy wymienione filtry od gazu, po 10 tys. km. i 20 tys. km.

W poprzednim aucie też miąłem instalację z podzespołami z LPG TECH i byłem zadowolony.

Marcin.WROC

#133 Post autor: Marcin.WROC »

szorstki23, Dzięki za info. Ale jak oceniasz pracę instalacji, łatwość korygowania ustawień, pracę wtryskiwaczy?
Masz możliwość monitorowania pracy na smartfonie? Wiem że i LPG TECH jak i STAG mają możliwość podłączenia interfejsu Bluetooth i wtedy jest możlwiość monitorowania pracy na telefonie/kompie. Ktoś z Was z tego korzysta?

Skasowany użytkownik 21943

#134 Post autor: Skasowany użytkownik 21943 »

W tej chwili nie dotykam się do ustawień bo instalacja na gwarancji, jak coś będzie się dziać to do kumpla zaprowadzę, on pracuje w serwisie gdzie mi to zakładali.
Nie mam tego interfejsu żeby monitorować, ale może kiedyś sobie kupię bo fajna rzecz.

zOOm

#135 Post autor: zOOm »

Witam. Chcę zakupić Zafire B ale mam dylemat.Optymalna wersja dla mojej 5 osobowej rodziny byłaby wersja z silnikiem 1,8. Ale są one droższe i ciężko coś trafić.Troche za mało kasy mam :/Co sądzicie o wersji 1,6 czy nie bedzie za słaby ten silnik dla dużej rodziny z bagażem?
pozdawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”