Głośniki ZB

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#31 Post autor: mlody17 »

No właśnie tylko u mnie wydaje mi się ze on nie gra masz może jakiś pomysł jak sprawdzic czy działa?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#32 Post autor: Bodek »

Obrazek

zdemontuj, żaden problem ;)

Tu masz tutka: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21952
Ostatnio zmieniony 05 lut 2017, 20:28 przez Bodek, łącznie zmieniany 1 raz.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

bumba
Przeglądacz
Imię: Paweł
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#33 Post autor: bumba »

Witam Panowie

Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30). Jeśli chodzi o te głośniki:

http://allegro.pl/glosniki-16-5cm-kable-10m-blaupunkt-cx170-w-wa-i5539391782.html

Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu? Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?

Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?

Z góry dziękuję za informację
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
#34 Post autor: Flora »

bumba pisze:Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?
Przy demontażu tapicerki łatwo urwać górną listwę, która wczepiana jest w metalowe spinki. Nie jest to element, który można dokupić i jedyną możliwością naprawy jest ponowne klejenie, ale przy odrobinie chęci nic się nie stanie.
bumba pisze:Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Głośniki bez dystansów chowają się bardziej niż fabryczne i mogą przeszkadzać w poprawnej pracy mechanizmu opuszczania szyby. Dystans sprawia, że głośnik znajduje się w takim samym położeniu jak przy montażu fabrycznym. Trochę zabawy może być przy podmianie głośników wysokotonowych, ale łatwo unieruchomić je przy pomocy gąbki/taśmy dwustronnej/trytrytek.
bumba pisze:Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu?
Na alledrogo znajdziesz "dedykowane" pod konkretny model samochodu.

http://allegro.pl/dystanse-glosnika-165 ... 42723.html
bumba pisze:Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?
W miejsce fabrycznego głośnika podpinasz zwrotnicę z zestawu. Żadne dodatkowe elementy nie są potrzebne. Trochę kombinowania może być przy samym podpięciu przewodów pod złącze fabrycznego głośnika.
bumba pisze:Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30)
Głośniki same w sobie są nawet znośne, ale CD-30 posiada za słaby wzmacniacz żeby to napędzić.
Może się okazać, że po wymianie nie usłyszysz dużej różnicy, a zmiana będzie wynikała głównie z innej charakterystyki głośników wysokotonowych. Jeżeli chcesz to zrobić dobrze to zastanów się nad zmianą radia/dołożeniem wzmacniacza i wygłuszeniem drzwi.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 10:45 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

bumba
Przeglądacz
#35 Post autor: bumba »

Dzięki za info.

Najbardziej chodzi mi o pasmo, a szczególnie tony niskie. Sama moc nieszczególnie ma znaczenie, nie lubię słuchać głośniej muzyki. A jeśli chodzi o radio, coś fabrycznego (wyższy model?) co ładnie się wpasuje w konsolę, czy adapter + standardowe radio?

Dzięki.
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Czesławo Moreno
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 1.8 +

#36 Post autor: Czesławo Moreno »

Z radia kojarze ze dobrze gra cdc 40opera

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#37 Post autor: Flora »

bumba pisze:Sama moc nieszczególnie ma znaczenie, nie lubię słuchać głośniej muzyki
Nie do końca jest tak jak myślisz. Spróbuj pomyśleć o tym jak o próbie zasilenia oświetlenia wnętrza z małej bateryjki.

Głośniki, które chcesz kupić mają swoją moc znamionową i dynamikę. Wpływa to na moc potrzebną do ich poprawnego sterowania. Podłączając je pod wzmacniacz o za małej mocy będziesz rekompensował niedobór podkręcając głośność, co szybko skończy się pojawieniem zniekształceń.

W CD30 znajdują się wzmacniacze TDA7375, które pracują w mostku. W takiej konfiguracji wzmacniacze obsługują jedynie głośniki o impedancji ≥4Ω. Przy mocy 25W na kanał zniekształcenia harmoniczne osiągają poziom 10%.

Dla porównania, wzmacniacz TDA7561 zastosowany w CD70/DVD90 pracuje poprawnie z obciążeniem 2Ω, w które potrafi wtłoczyć 60W

bumba
Przeglądacz
#38 Post autor: bumba »

Hej

Może faktycznie nie byłem zbyt precyzyjny :). Mam na myśli to, że jeśli trzeba mogę wymienić głośniki na inne, nawet mniejszej mocy jeśli potrzeba, bo nie słucham zbyt głośnej muzyki. Ale tego nie napisałem :).

Pytanie czy jest coś wartego polecenia do mojego radia, co będzie miało lepsze pasmo niż oplowski standard (głośniki)? Najchętniej bym radia nie ruszał...

Dzięki :).
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#39 Post autor: Flora »

Zacznij od wygłuszenia drzwi.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#40 Post autor: paweldm »

Głośniki mogę polecić. Mam takie w Peugeot-cie 308. W zafirze mam podobne ale 3 drożne.
Są 3 omowe.
Zawsze warto wytłumić drzwi. Wpłynie na poprawę basu, a i w jakimś stopniu wygłuszy się wnętrze.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 19:03 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

bumba
Przeglądacz
#41 Post autor: bumba »

paweldm pisze:Głośniki mogę polecić. Mam takie w Peugeot-cie 308. W zafirze mam podobne ale 3 drożne.
Są 3 omowe.
Zawsze warto wytłumić drzwi. Wpłynie na poprawę basu, a i w jakimś stopniu wygłuszy się wnętrze.
Głośniki masz z radiem CD-30? Drzwi czym najlepiej wygłuszyć? Mata bitumiczna?

Dzięki.
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#42 Post autor: Flora »

Od mat bitumicznych lepsze są polimerowe/butylowe - bardziej tłumią przy mniejszej masie i są bardziej elastyczne, zwłaszcza w niskich temperaturach.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 01:03 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak

#43 Post autor: paweldm »

Mam dvd90 plus wzmacniacz (plus jeszcze dołożone podświetlenie głośników - zdjęcie najdziesz w dziale moje auto), ale w Pugu bez wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2017, 23:17 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

bumba
Przeglądacz
#44 Post autor: bumba »

Czy do wygłuszenia coś takiego się nada:

Aledrogo
Mam dvd90 plus wzmacniacz (plus jeszcze dołożone podświetlenie głośników - zdjęcie najdziesz w dziale moje auto)
No właśnie, jest wzmacniacz. Chyba faktycznie spróbuję najpierw z wygłuszeniem. Pytanie, czy mata trafia we wnękę na blachę drzwi od strony wewnętrznej? Bo na powyższej aukcji widzę ze zdjęć, że mata jest przyklejana pod boczek. Czy to podwójne wygłuszenie?

Dzięki.
Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak

#45 Post autor: paweldm »

Mam oklejoną blachę drzwi zewnętrzną i os środka auta. Dodatkowo miedzy drzwi a tapicerkę mam włożoną 2mm piankę. Dobra jest również pianka gumowa z klejem wówczas można tym okleić tapicerkę od tyłu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”