Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Tomek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Witam
U mnie nic nie słychać, a klima nie działa. Tzn: nie chłodzi i nie załącza się wentylator. Proszę Was o pomoc:
1. Jak pojadę do "specjalisty" to co powinien on sprawdzić?
2. Jeśli to tylko brak czynnika w układzie, to po napełnieniu i po włączeniu klimy ile należałoby czekać na uruchomienie się wentylatora?
3. Ile powinna wynosić temperatura powietrza wydmuchiwanego z otworu wentylacyjnego?
4. Jakie ciśnienie powinno być w układzie?
5. Czy jest jakieś zabezpieczenie w tych układach, że nie uruchomi się sprężarka jeśli nie ma czynnika?
6. Po jakim czasie sprawdzić czy czynnik nie uciekł z układu?
z góry pięknie dziękuję.
U mnie nic nie słychać, a klima nie działa. Tzn: nie chłodzi i nie załącza się wentylator. Proszę Was o pomoc:
1. Jak pojadę do "specjalisty" to co powinien on sprawdzić?
2. Jeśli to tylko brak czynnika w układzie, to po napełnieniu i po włączeniu klimy ile należałoby czekać na uruchomienie się wentylatora?
3. Ile powinna wynosić temperatura powietrza wydmuchiwanego z otworu wentylacyjnego?
4. Jakie ciśnienie powinno być w układzie?
5. Czy jest jakieś zabezpieczenie w tych układach, że nie uruchomi się sprężarka jeśli nie ma czynnika?
6. Po jakim czasie sprawdzić czy czynnik nie uciekł z układu?
z góry pięknie dziękuję.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
liero1988 pisze:Witam forumowiczow problem dotyczy brak możliwości nabicia klimatyzacji posiadam 2 auta 1 zafira a 2002r i tam jest wszystko ok 2 samochod to skoda octavia II pisze o niej na tym forum gdyż jestem tu od jakiejś chwili i niechcialbym się rejestrować w OCP bo pewnie problem jest znany i proszę o nie usuwanie i o pomoc kolegow / koleżanek..
a wiec problem jest taki czynnika 0% napełniane było azotem dla sprawdzenia szczelności i co odziwo szczelność jest.... Pozniej warsztat podpina maszyne i po chwili awaria "nie można wytworzyć próżni konieczna natychmiastowa naprawa" proszę o jakies rady lub jakies serwisy w okolicach Bytom Chorzów itp. woj. Śląskie
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
liero1988 pisze: napełniane było azotem dla sprawdzenia szczelności i co odziwo szczelność jest
Jeśli robi szczelność azotem lub innym gazem to robi ciśnienie i jakaś uszczelka się uszczelnia przez docisk.Tym bardziej azot tam gdzie jest nieszczelność robi grzyba z lodu dla tego dobrze jest wykrywane miejsce nieszczelności.liero1988 pisze: Pozniej warsztat podpina maszyne i po chwili awaria "nie można wytworzyć próżni konieczna natychmiastowa naprawa"
A jak robisz próżnie czyli zasysasz to ta uszkodzona uszczelka puszcza powietrze do środka,ta usterka to nic innego jak zaworek zwrotny.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 21:52 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira a 2.0 dti
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z20dth
Jak zwykle szybka odpowiedz od kolegiDziadek13 pisze:liero1988 pisze: napełniane było azotem dla sprawdzenia szczelności i co odziwo szczelność jestJeśli robi szczelność azotem lub innym gazem to robi ciśnienie i jakaś uszczelka się uszczelnia przez docisk.Tym bardziej azot tam gdzie jest nieszczelność robi grzyba z lodu dla tego dobrze jest wykrywane miejsce nieszczelności.liero1988 pisze: Pozniej warsztat podpina maszyne i po chwili awaria "nie można wytworzyć próżni konieczna natychmiastowa naprawa"
A jak robisz próżnie czyli zasysasz to ta uszkodzona uszczelka puszcza powietrze do środka,ta usterka to nic innego jak zaworek zwrotny.
Dam rade go sam wymienić czy tylko serwis klimy?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Nie ma"go" jest kilka i należy to miejsce zlokalizować i wtedy wymiana.Myśle że jakąś maszyną do wytwarzania podciśnienia można spróbować powinno być słychać syk, ale to jakaś by była dzika robota ale nie mówie że nie możliwa miejsca gdzie są łączenia na oringach oklejać paskami cienkiej foli malarskiej będzie widać gdzie zaciąga powietrze.liero1988 pisze:Dam rade go sam wymienić czy tylko serwis klimy?
-
- Debiutant
- Imię: Damian
- Auto: Opel Zafira a 2.0 dti
- Model: Za
- Oznaczenie silnika: Z20dth
Dziadek13 pisze:Nie ma"go" jest kilka i należy to miejsce zlokalizować i wtedy wymiana.Myśle że jakąś maszyną do wytwarzania podciśnienia można spróbować powinno być słychać syk, ale to jakaś by była dzika robota ale nie mówie że nie możliwa miejsca gdzie są łączenia na oringach oklejać paskami cienkiej foli malarskiej będzie widać gdzie zaciąga powietrze.liero1988 pisze:Dam rade go sam wymienić czy tylko serwis klimy?
a jakiś serwis mógłbyś polecić?
- Dziadek13
- Zafiromaniak
Nie nie mogę polecić bo mało zaglądam do klimiarzy tylko po to żeby dobić co dwa lata,z resztą w zafirach jest to proste mamy to opanowane słaby punkt to oringi na osuszaczu i myśle że w skodzie to samo choć w skodzie masz jeszcze zawór na sprężarce tam też masz oringi.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 21:11 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
jarecki69 pisze: O tym dowiadujesz się , słyszac ten syk, czy tez szum podczas pracy klimy.
Ja mam ten syk/szum zawsze tylko jak włączam klimę i dochodzi z parownika. Mam nadzieję, że to normalne, bo ten dźwięk był słyszalny zawsze od momentu nabicia klimy i tylko przy włączeniu.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 09:31 przez Skasowany użytkownik 21152, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Debiutant
- Imię: Grzegorz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI 100 km
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Rzeczywiście syk oznaczał małą ilość czynnika, a kontrolka zapalala się , jak się okazało, z powodu padnietego wiatraka ( 150 zł )jarecki69 pisze:Ta kontrolka nie sygnalizuje małej ilości czynnika w układzie klimatyzacji. O tym dowiadujesz się , słyszac ten syk, czy tez szum podczas pracy klimy. Tamta kontrolka świadczy o problemie w układzie wentylatorów. Albo wiatrak padł albo ten moduł po lewej stronie przy nadkolu wymaga sprawdzenia.
Jeszcze raz dzięki
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Albo zwarcie w wiązce do +5V. Chociaż to dziwne trochę, bo zakres pomiarowy tego czujnika to trochę ponad 30 barów. Nie wiem skąd interfejs widzi aż 65. Może 65 to czujnik/obwód odłączony??DjHardy pisze:Mnie kontrolka już zgasła też po wymianie wiatraka, ale klima nadal nie chce się załączać. Po podłączeniu do kompa wyszedł uszkodzony czujnik ciśnienia bo mam niby 65 bar
Janusz
Jestem na telefonie więc zdjęcia nie wstawię, ale opiszę parametry po podłączeniu:
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji zasilanie 4.86v
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji 2.92v
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji. 22%
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji ciśnienie obliczone 65 bar
Do tego dochodzi, ale nie zawsze:
Czujnik ciśnienia klimatyzacji - brak sygnału
Oraz
Temperatura płynu chłodzącego - nieprawidłowy sygnał.
Ja osobiście obstawiam czujnik, bo klima czasami się załączy, ale dam znać jutro po wymianie wspomnianego czujnika, który jest już zamówiony.
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji zasilanie 4.86v
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji 2.92v
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji. 22%
Czujnik ciśnienia w klimatyzacji ciśnienie obliczone 65 bar
Do tego dochodzi, ale nie zawsze:
Czujnik ciśnienia klimatyzacji - brak sygnału
Oraz
Temperatura płynu chłodzącego - nieprawidłowy sygnał.
Ja osobiście obstawiam czujnik, bo klima czasami się załączy, ale dam znać jutro po wymianie wspomnianego czujnika, który jest już zamówiony.
-
- Zafiromaniak
Moim zdaniem jednak moduł. Zauważ że czujnik daje 2,9V do modułu więc środek zakresu pomiarowego... Ale interpretacja 65 bar jest bzdurna moim zdaniem...DjHardy pisze: Ja osobiście obstawiam czujnik, bo klima czasami się załączy, ale dam znać jutro po wymianie wspomnianego czujnika, który jest już zamówiony.
Janusz
Niestety nie znam się na elektryce, więc nie wiem nic o tych voltach. Czujnik już kupiony i niebawem będę zakładał. Co do 65 bar to tak pokazało na kompie, a ja nie wiem jak komp to wylicza, wiec się nie wypowiadam. Moduł na moje oko chyba jednak sprawny, bo włącza się tylko wentylator klimy, a od silnika już nie. Klima też zaczęła działać, więc może czujnik się chwilowo odwiesił, ale mogę się mylić i gadać głupoty
Dodam, że pokazane parametry nie zmieniały się prawie wcale, czy klima była włączona, czy też nie. Trochę pogrzebałem i 2.6v odpowiada ok 20 bar, więc chyba takie ciśnienie nie panuje przy wyłączonej klimie?
Dodam, że pokazane parametry nie zmieniały się prawie wcale, czy klima była włączona, czy też nie. Trochę pogrzebałem i 2.6v odpowiada ok 20 bar, więc chyba takie ciśnienie nie panuje przy wyłączonej klimie?
Ostatnio zmieniony 10 cze 2017, 13:30 przez Skasowany użytkownik 21152, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
Moim zdaniem ten twój interfejs to zabawka... Nie jesteś pierwszym tutaj który czyta coś za "pomocą" "interfejsów" i wychodzą bzdury. Na wyłączonej zimnej klimie jest coś pomiedzy 3-6 bar w zależności od stopnia nabicia. Jak klima pracuje w temperaturze poniżej 20oC to ciśnienie nie przekracza 10 barów...DjHardy pisze:Dodam, że pokazane parametry nie zmieniały się prawie wcale, czy klima była włączona, czy też nie. Trochę pogrzebałem i 2.6v odpowiada ok 20 bar, więc chyba takie ciśnienie nie panuje przy wyłączonej klimie?
A ten interfejs to podaje jednostki w barach? Bo Op-com pokazuje w kPa. I 650kPa to jest 6,5 bara.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2017, 09:24 przez Janus, łącznie zmieniany 1 raz.
Janusz