Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Piasek pisze:Dzięki pomocy usera Belfer, ustalono że skrzynia biegów w moim wozidełku to F17
Ponawiam zatem pytanie: czy ktoś dysponuje danymi ile oleju w skrzynię należy wlać przy wymianie ?
Ja mam w Astrze Coupe skrzynię F17 z przełożeniem C374, nie ma korka spustowego ale jest korek kontrolny. Zgodnie z instrukcją, podczas wymiany oleju, odkręcamy korek kontrolny i wlewamy olej do momentu aż zacznie się przelewać, po tym zabiegu powinniśmy jeszcze odciągnąć około 100ml i zakręcić korek, do skrzyni F17 w Astrze wchodzi około 2,6 litra. http://autokacik.pl/showflat.php?Number=283900806
No i tutaj jest zagwozdka czy 1.6 czy 2.6 litra.
Standardowo zamówiłem 2L bo nie spotkałem się jeszcze ze skrzynią ręczną w osobowym do której wchodziłoby pow. 2L oleju.
wiktorio001 pisze:Nie wiem jaką mam skrzynię i nie wiem jaki i ile oleju będzie mi potrzebne. Może ktoś jest mi w sanie pomóc? Zafira B 1,6 CNG, 95KM, 2009, manual
LR1 = SILNIK Z16YNG[LR1] NA GAZ ZIEMNY
M25 = RĘCZNA SKRZYNIA BIEGÓW,5 BIEGOWA,TYPU F17
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
Zafira A prod. 30.10.2003 silnik 1,8 16v 125km NJOY tylko na benzynie
obecnie na liczniku 162tys. km
Szykuję się do wizyty u mechanika (wymiana płynów i olejów).
Czy szarpnąć się na wymianę oleju w skrzyni biegów( mam ją w PL od 149tys). Nie wiem czy poprzedni właściciel (był 1 Niemiec) ją wymieniał...Jeżeli warto to jaki olej do skrzyni biegów polecacie (GM czy inny).. Ile do skrzyni go wchodzi??
Czy przy wymianie poprosić mechanika o wlanie Ceramizera? Czy coś pomaga??
Dodam że Zośkę użytkuję głównie w mieście + 2 wypady (morze, góry) i ewentualnie wycieczki...
Nie jestem typem "piłującym" samochód. Jeżdżę max 120 w trasie, staram się nie przekraczać 3tys. obrotów
Warto wymienić.
Tak na prawdę nigdy nie wiadomo jaki jest realny przebieg auta.
Olej GM do skrzyni F17 wystarczy.
No i warto wymienić uszczelkę (oryginał ok 30 zł).
Witam Wszystkich.
Jeżeli się powtarzam z pytaniem to proszę administratora o przeniesienie tematu.
Silnik Z18 XER jaką ma skrzynię biegów (oznaczenie manualna) i co ile należy wymieniać olej. Jeżeli podlega wymianie, to jaki olej no i jak to zrobić.
Dziękuję
fafa69 pisze: ↑11 maja 2018, 11:54
Witam Wszystkich.
Jeżeli się powtarzam z pytaniem to proszę administratora o przeniesienie tematu.
Silnik Z18 XER jaką ma skrzynię biegów (oznaczenie manualna) i co ile należy wymieniać olej. Jeżeli podlega wymianie, to jaki olej no i jak to zrobić.
Dziękuję
Silnik Z18XER, skrzynia F17CR.
Mam 230 tyś przebiegu dlatego przymierzam się do zmiany oleju w skrzyni.
Oryginalny olej GM ma parametry 75W85 GL-4, natomiast czytałem że lepiej go zastąpić olejem Fuchs Titan Sintofluid 75W80 GL-5.
(https://allegro.pl/oferta/olej-fuchs-ti ... 7710378397)
Czy może ktoś potwierdzić czy to słuszny wybór do tych skrzyń?
I czy faktycznie skrzynia przyjmuje 1,6L oleju?
tom_kaz pisze: ↑06 lut 2019, 14:36
Oryginalny olej GM ma parametry 75W85 GL-4, natomiast czytałem że lepiej go zastąpić olejem Fuchs Titan Sintofluid 75W80 GL-5.
Jak najbardziej ten olej jest odpowiedni.
tom_kaz pisze: ↑06 lut 2019, 14:36
I czy faktycznie skrzynia przyjmuje 1,6L oleju?