Brak mocy - 2.0 DTI - 2,2 DTI - diagnoza usterek, błędów
Moderator: Sebu$
-
olo018
- Samer
- Bywalec
- Imię: Darek
- Auto: 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Sprawdziłem przewody podciśnieniowe na biegu jałowym.
Zauważyłem że przewód idący do tego elektrozaworu znajdującego się za przepływomierzem
http://allegro.pl/item1055461041_elektr ... 28022.html
"zasysa palec" (idący do VAC) natomiast na wyjściu (OUT) nic nie czuć.
Oczywiście nie ma żadnego błędu etc.
Zauważyłem że ten oraz jeden z elektrozaworów (przy akumulatorze) są identyczne. Czy można podmienić celem sprawdzenia??
Zauważyłem że przewód idący do tego elektrozaworu znajdującego się za przepływomierzem
http://allegro.pl/item1055461041_elektr ... 28022.html
"zasysa palec" (idący do VAC) natomiast na wyjściu (OUT) nic nie czuć.
Oczywiście nie ma żadnego błędu etc.
Zauważyłem że ten oraz jeden z elektrozaworów (przy akumulatorze) są identyczne. Czy można podmienić celem sprawdzenia??
-
scaniairizar
samer, mozesz zawory podmienić. one są takie same. ale skup swoją uwage na zaworku, który znajduje sie za dolotem powietrza do turbiny, do karoserii przykręcony. on jest w miejscu gdzie jest duzo kurzu i pyłu, czasem tam wchodzi woda i lubi go przytkać.
po za tym, nie ma szans zeby zabiło ci intercooler olejem, bo musiałoby juz tak pluć olejem z turbiny ze zatarłbyś motor. jeśli auto ci sie rozpędza do 70-80 spokojnie, to stawiałbym raczej na podciśnienia i na błędne sterowanie turbiną. miałem takie objawy, ale przeszło po wymianie zaworku podciśnieniowego za dolotem.
ah, jesli nie mialbys turbiny to cięzko wkrecałby sie na kazdym biegu powyzej 3 tys obr.
po za tym, nie ma szans zeby zabiło ci intercooler olejem, bo musiałoby juz tak pluć olejem z turbiny ze zatarłbyś motor. jeśli auto ci sie rozpędza do 70-80 spokojnie, to stawiałbym raczej na podciśnienia i na błędne sterowanie turbiną. miałem takie objawy, ale przeszło po wymianie zaworku podciśnieniowego za dolotem.
ah, jesli nie mialbys turbiny to cięzko wkrecałby sie na kazdym biegu powyzej 3 tys obr.
-
gwizdenson
- Samer
- Bywalec
- Imię: Darek
- Auto: 1.8 140 KM
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Problem został zdiagnozowany.
Byłem u mechanika. Został odłączony czujnik podciśnieniowy turbo, który znajduje się za przepływomierzem. Dokładnie został pominięty. Chwilowo. I ku mojej uciesze z tłumika pojawił się upragniony czarny dym
Nic innego nie zostało jak zakupić ww czujnik. Jak by ktoś miał po taniości taki czujnik to zapraszam na PW
Byłem u mechanika. Został odłączony czujnik podciśnieniowy turbo, który znajduje się za przepływomierzem. Dokładnie został pominięty. Chwilowo. I ku mojej uciesze z tłumika pojawił się upragniony czarny dym
Nic innego nie zostało jak zakupić ww czujnik. Jak by ktoś miał po taniości taki czujnik to zapraszam na PW
-
Artur
Witam wszystkich po raz pierwszy na forum
Szukam pomocy z podobnym problemem. Przy wkręceniu podczas jazdy powyżej 3tys obr/min spada moc i zapala się "autko z kluczykiem". Przy ponownym odpaleniu i ponownym wkręceniu do 3 tys, znów się zapala kontrolka i tak w kółko. Poza tym wszystko jest ok. Dodam, że na biegu jałowym nic się nie dzieje nawet przy 4 tys. Proszę o podpowiedź co z tym zrobić?
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
bartx128, błąd P0400-5 czyli niby cos z powietrzem, to rzeczywiście "niby", bo on ma znaczenie
P0400 Exhaust Gas Recirculation Flow Malfunction
lub
P0400 "Układ recyrkulacji spalin - błędny przepływ"
lub
P0400 Obwód zasilania zaworu recyrkulacji spalin, napięcie za wysokie C-03
P0400 Obwód zasilania zaworu recyrkulacji spalin, napięcie za niskie C-19
P0400 Obwód recyrkulacji spalin - wysokie napięcie C-19
P0400 Obwód recyrkulacji spalin - niskie napięcie C-19
P0400 Otwarty obwód recyrkulacji gazu wydechowego C-19
P0400 Rozpoznany zbytni przepływ recyrkulacji gazu wydechowego B-35
P0400 Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego B-35
P0400 Zawór recyrkulacji spalin - usterka C-20
P0400 Wartość rzeczywista zaworu EGR napięcie nieprawidłowe C-20
P0400 Zawór recyrkulacji spalin Stopień załączenia Temperatura za wysoka C-19
stawiam na zacinający się EGR, można próbować go ratować, ale regeneracja lub wymiana na nowy i tak Cię czeka w niedalekiej przyszłości
P0400 Exhaust Gas Recirculation Flow Malfunction
lub
P0400 "Układ recyrkulacji spalin - błędny przepływ"
lub
P0400 Obwód zasilania zaworu recyrkulacji spalin, napięcie za wysokie C-03
P0400 Obwód zasilania zaworu recyrkulacji spalin, napięcie za niskie C-19
P0400 Obwód recyrkulacji spalin - wysokie napięcie C-19
P0400 Obwód recyrkulacji spalin - niskie napięcie C-19
P0400 Otwarty obwód recyrkulacji gazu wydechowego C-19
P0400 Rozpoznany zbytni przepływ recyrkulacji gazu wydechowego B-35
P0400 Rozpoznany zbyt słaby przepływ recyrkulacji gazu wydechowego B-35
P0400 Zawór recyrkulacji spalin - usterka C-20
P0400 Wartość rzeczywista zaworu EGR napięcie nieprawidłowe C-20
P0400 Zawór recyrkulacji spalin Stopień załączenia Temperatura za wysoka C-19
stawiam na zacinający się EGR, można próbować go ratować, ale regeneracja lub wymiana na nowy i tak Cię czeka w niedalekiej przyszłości
-
Artur
-
BajBus
mam taki problem, mianowicie nie włącza mi się turbo (przynajmniej tak to wygląda)
zośka strasznie się muli cały czas a jak przeciągnę ją do 4tyś obrotów to wyskakuje błąd
P0234 - Obwód regulacji ciśnienia ładowania, odchylenie dodatnie
//wcześniej pokazywał się jeszcze P0149 - Obwód sterowania czasem wtrysku, wadliwe działanie ale ten po skasowaniu już nie występuje...
i auto przestaje w ogóle jechać i reagować na pedał gazu (przełącza się w tryb awaryjny)
sprawdzałem węże dochodzące do turbo i wychodzące i żaden nie wygląda na pęknięty...
mam nadzieję że dość jasno opisałem o co chodzi...
zośka strasznie się muli cały czas a jak przeciągnę ją do 4tyś obrotów to wyskakuje błąd
P0234 - Obwód regulacji ciśnienia ładowania, odchylenie dodatnie
//wcześniej pokazywał się jeszcze P0149 - Obwód sterowania czasem wtrysku, wadliwe działanie ale ten po skasowaniu już nie występuje...
i auto przestaje w ogóle jechać i reagować na pedał gazu (przełącza się w tryb awaryjny)
sprawdzałem węże dochodzące do turbo i wychodzące i żaden nie wygląda na pęknięty...
mam nadzieję że dość jasno opisałem o co chodzi...
-
boogoo