Głośniki ZB

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH

#31 Post autor: mlody17 »

No właśnie tylko u mnie wydaje mi się ze on nie gra masz może jakiś pomysł jak sprawdzic czy działa?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#32 Post autor: Bodek »

Obrazek

zdemontuj, żaden problem ;)

Tu masz tutka: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21952
Ostatnio zmieniony 05 lut 2017, 20:28 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
bumba

#33 Post autor: bumba »

Witam Panowie

Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30). Jeśli chodzi o te głośniki:

http://allegro.pl/glosniki-16-5cm-kable-10m-blaupunkt-cx170-w-wa-i5539391782.html

Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu? Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?

Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?

Z góry dziękuję za informację
Flora

#34 Post autor: Flora »

bumba pisze:Czy przy demontażu boczków coś łatwo uszkodzić i zawczasu warto się w to wyposażyć w ASO (zatrzaski, zaślepki itp.)?
Przy demontażu tapicerki łatwo urwać górną listwę, która wczepiana jest w metalowe spinki. Nie jest to element, który można dokupić i jedyną możliwością naprawy jest ponowne klejenie, ale przy odrobinie chęci nic się nie stanie.
bumba pisze:Czy te głośniki będą ładnie schowane w drzwiach jak fabryczne?
Głośniki bez dystansów chowają się bardziej niż fabryczne i mogą przeszkadzać w poprawnej pracy mechanizmu opuszczania szyby. Dystans sprawia, że głośnik znajduje się w takim samym położeniu jak przy montażu fabrycznym. Trochę zabawy może być przy podmianie głośników wysokotonowych, ale łatwo unieruchomić je przy pomocy gąbki/taśmy dwustronnej/trytrytek.
bumba pisze:Co jeszcze trzeba do nich dokupić do montażu? Mowa we wcześniejszych postach jest o dystansach. Jak to wygląda i jakie dokładnie potrzebne są do tego zestawu?
Na alledrogo znajdziesz "dedykowane" pod konkretny model samochodu.

http://allegro.pl/dystanse-glosnika-165 ... 42723.html
bumba pisze:Jeśli chodzi o głośniczki - soprany, one są podłączone do tego samego kabla tylko przez jakiś filtr? Coś do montażu potrzeba, czy zamieniam fabryczne na te dołączone do zestawu?
W miejsce fabrycznego głośnika podpinasz zwrotnicę z zestawu. Żadne dodatkowe elementy nie są potrzebne. Trochę kombinowania może być przy samym podpięciu przewodów pod złącze fabrycznego głośnika.
bumba pisze:Zastawiam się nad wymianą głośników z przodu w mojej Zafirce (CD-30)
Głośniki same w sobie są nawet znośne, ale CD-30 posiada za słaby wzmacniacz żeby to napędzić.
Może się okazać, że po wymianie nie usłyszysz dużej różnicy, a zmiana będzie wynikała głównie z innej charakterystyki głośników wysokotonowych. Jeżeli chcesz to zrobić dobrze to zastanów się nad zmianą radia/dołożeniem wzmacniacza i wygłuszeniem drzwi.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 10:45 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
bumba

#35 Post autor: bumba »

Dzięki za info.

Najbardziej chodzi mi o pasmo, a szczególnie tony niskie. Sama moc nieszczególnie ma znaczenie, nie lubię słuchać głośniej muzyki. A jeśli chodzi o radio, coś fabrycznego (wyższy model?) co ładnie się wpasuje w konsolę, czy adapter + standardowe radio?

Dzięki.
Awatar użytkownika
Czesławo Moreno
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 1.8 +
Oznaczenie silnika: Z18XER

#36 Post autor: Czesławo Moreno »

Z radia kojarze ze dobrze gra cdc 40opera
Flora

#37 Post autor: Flora »

bumba pisze:Sama moc nieszczególnie ma znaczenie, nie lubię słuchać głośniej muzyki
Nie do końca jest tak jak myślisz. Spróbuj pomyśleć o tym jak o próbie zasilenia oświetlenia wnętrza z małej bateryjki.

Głośniki, które chcesz kupić mają swoją moc znamionową i dynamikę. Wpływa to na moc potrzebną do ich poprawnego sterowania. Podłączając je pod wzmacniacz o za małej mocy będziesz rekompensował niedobór podkręcając głośność, co szybko skończy się pojawieniem zniekształceń.

W CD30 znajdują się wzmacniacze TDA7375, które pracują w mostku. W takiej konfiguracji wzmacniacze obsługują jedynie głośniki o impedancji ≥4Ω. Przy mocy 25W na kanał zniekształcenia harmoniczne osiągają poziom 10%.

Dla porównania, wzmacniacz TDA7561 zastosowany w CD70/DVD90 pracuje poprawnie z obciążeniem 2Ω, w które potrafi wtłoczyć 60W
bumba

#38 Post autor: bumba »

Hej

Może faktycznie nie byłem zbyt precyzyjny :). Mam na myśli to, że jeśli trzeba mogę wymienić głośniki na inne, nawet mniejszej mocy jeśli potrzeba, bo nie słucham zbyt głośnej muzyki. Ale tego nie napisałem :).

Pytanie czy jest coś wartego polecenia do mojego radia, co będzie miało lepsze pasmo niż oplowski standard (głośniki)? Najchętniej bym radia nie ruszał...

Dzięki :).
Flora

#39 Post autor: Flora »

Zacznij od wygłuszenia drzwi.
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#40 Post autor: paweldm »

Głośniki mogę polecić. Mam takie w Peugeot-cie 308. W zafirze mam podobne ale 3 drożne.
Są 3 omowe.
Zawsze warto wytłumić drzwi. Wpłynie na poprawę basu, a i w jakimś stopniu wygłuszy się wnętrze.
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 19:03 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
bumba

#41 Post autor: bumba »

paweldm pisze:Głośniki mogę polecić. Mam takie w Peugeot-cie 308. W zafirze mam podobne ale 3 drożne.
Są 3 omowe.
Zawsze warto wytłumić drzwi. Wpłynie na poprawę basu, a i w jakimś stopniu wygłuszy się wnętrze.
Głośniki masz z radiem CD-30? Drzwi czym najlepiej wygłuszyć? Mata bitumiczna?

Dzięki.
Flora

#42 Post autor: Flora »

Od mat bitumicznych lepsze są polimerowe/butylowe - bardziej tłumią przy mniejszej masie i są bardziej elastyczne, zwłaszcza w niskich temperaturach.
Ostatnio zmieniony 09 cze 2017, 01:03 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak

#43 Post autor: paweldm »

Mam dvd90 plus wzmacniacz (plus jeszcze dołożone podświetlenie głośników - zdjęcie najdziesz w dziale moje auto), ale w Pugu bez wzmacniacza.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2017, 23:17 przez paweldm, łącznie zmieniany 1 raz.
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
bumba

#44 Post autor: bumba »

Czy do wygłuszenia coś takiego się nada:

Aledrogo
Mam dvd90 plus wzmacniacz (plus jeszcze dołożone podświetlenie głośników - zdjęcie najdziesz w dziale moje auto)
No właśnie, jest wzmacniacz. Chyba faktycznie spróbuję najpierw z wygłuszeniem. Pytanie, czy mata trafia we wnękę na blachę drzwi od strony wewnętrznej? Bo na powyższej aukcji widzę ze zdjęć, że mata jest przyklejana pod boczek. Czy to podwójne wygłuszenie?

Dzięki.
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak

#45 Post autor: paweldm »

Mam oklejoną blachę drzwi zewnętrzną i os środka auta. Dodatkowo miedzy drzwi a tapicerkę mam włożoną 2mm piankę. Dobra jest również pianka gumowa z klejem wówczas można tym okleić tapicerkę od tyłu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”