Wzmacniacz jak wprowadzić kable z akumulatora do wnętrza

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
David

#16 Post autor: David »

ja tamtędy wprowadzałem kable do Ledów i nic nie zacieka, dasz radę :piwo:

depechetom

#17 Post autor: depechetom »

Nie bedę zakładal nowego tematu... a nie mogłem znaleźć nic na temat miejsca w którym macie zamontowany wzmacniacz? Proszę o porady/zdjęcia.... z góry dziękuję !

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#18 Post autor: paweldm »

Montuję wzmacniacz pod siedzeniem kierowcy. Obecnie próbuję znaleźć przejście przez grodź silnikową dla zasilania wzmacniacza.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#19 Post autor: rafant4011 »

paweldm pisze:Obecnie próbuję znaleźć przejście przez grodź silnikową dla zasilania wzmacniacza.
spróbuj wykorzystać wejście na kable do QH (jak nie masz) Temat; https://translate.google.pl/translate?s ... edit-text=

Obrazek

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#20 Post autor: paweldm »

Niestety mam grzanie. próbowałem tamtędy ale nie poszło. Wykorzystałem do przeprowadzenia przejście wiązki przewodów nad pedałem sprzęgła (foto 3). Przejście wypełnione jest jakimś białym uszczelniaczem o konsystencji gumy do żucia. Przed przepychaniem przewody przepchałem przejście plastykowym kołkiem rozporowym fi 6, następnie fi8 a następnie już sam przewód. By było lżej przepychać przewód posmarowałem wazeliną techniczną. powyższą operację przeprowadzałem od strony kabiny. Od strony silnika by wyciągnąć przewód należy zdemontować zbiornik płynu chłodzącego z mocowania - nie trzeba spuszczać płynu ani odczepiać węży, jedynie należy odłączyć przewód od czujnika poziomu płynu. Następnie demontujemy mocowanie pompy abs (foto 2 element zaznaczony jako 1). Gdy przewód przeszedł na stronę silnika łapiemy kombinerkami i ciągniemy potrzebującą nam długość. Dodatkowo przewód zabezpieczyłem na całej długości do bezpiecznika peszlem.
Załączniki
przejście1.jpg
przejście2.jpg
przejscie3.jpg
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#21 Post autor: tOmki »

Dzisiaj przeciągałem przewód 1,5mm. Przez tą grubą wiązkę nie dałem rady, ale udało mi się puścić przez gumę od ogrzewania. Nie mam Quickheat ale webasto. Pprzez ten otwór lecą przewody sterujące, do bezpiecznika i diagnostyka od webasto. W sumie wiązka dużo cieńsza niż Quickheat.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#22 Post autor: Sumik »

Obok serwa jest przygotowane przejście. Jest tam wsadzona gumka w której należy zrobić otworek pod dany przewód. JA mam tamtędy puszczone przewody od gazu, rurkę od ciśnienia w kolektorze dolotowym do zegara i przewód 16mm^2 do audio. Miejsca jest wystarczająco dużo.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak

#23 Post autor: tOmki »

Chyba mówisz właśnie o tym przejściu pod quickheat lub webasto ?
Po lewej stronie mamy:
- przejście linki maski
- przejście grubej wiązki
- przejście pod quickheat lub webasto.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#24 Post autor: Sumik »

Webasto nie mam ale "szybko ciepło" posiadam i ten otwór mam wolny. Postaram się cyknąć jakoś foto o co mi chodzi.

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak

#25 Post autor: tOmki »

Te sterowanie od webasto idzie tym przejściem jak w ruskim manualu od quickheat:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 cze 2017, 11:34 przez tOmki, łącznie zmieniany 1 raz.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”