Radio trzeszczy i gubi zasięg po wyjechaniu z miasta
Moderator: Sebu$
-
tapatic
- Przeglądacz
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: x18xe1
Radio trzeszczy i gubi zasięg po wyjechaniu z miasta
Mam kłopot z instalacją radiową w Zafirze.
Radio fabryczne, które miałem w zakupionym aucie, w mieście grało, po wyjeździe poza miasto trzeszczało i gubiło zasięg. Wymieniłem podstawkę anteny ze wzmacniaczem (stary wzmacniacz w podstawie anteny był skorodowany) i nie pomogło. Założyłem 4 różne radia, pojechałem w trasę i nadal brak efektu. Sprawdziłem kabel antenowy i zasilanie wzmacniacza do podstawki - sprawne. Założyłem następną nową podstawkę i zero poprawy.
Czy w instalacji radiowej są jakieś dodatkowe wzmacniacze? Gdzie szukać rozwiązania problemu?
Radio fabryczne, które miałem w zakupionym aucie, w mieście grało, po wyjeździe poza miasto trzeszczało i gubiło zasięg. Wymieniłem podstawkę anteny ze wzmacniaczem (stary wzmacniacz w podstawie anteny był skorodowany) i nie pomogło. Założyłem 4 różne radia, pojechałem w trasę i nadal brak efektu. Sprawdziłem kabel antenowy i zasilanie wzmacniacza do podstawki - sprawne. Założyłem następną nową podstawkę i zero poprawy.
Czy w instalacji radiowej są jakieś dodatkowe wzmacniacze? Gdzie szukać rozwiązania problemu?
tapatic
-
czarekcw
-
jajo
Mam ten sam kłopot co tapatic.
Myślałem, że jak wymienię podstawę to się poprawi. Jak widzę dobrze zrobiłem, że nie wymieniłem.
Denerwuje mnie to, bop radio co chwila w trasie gubi zasięg.
Jeśli ktoś może to proszę o podpowiedź co robić.
Zaznaczam, że jedynym nieoryginalnym pożeraczem prądu jest radio CB włączone do gniazda zapalniczki. O innych nic nie wiem.
Myślałem, że jak wymienię podstawę to się poprawi. Jak widzę dobrze zrobiłem, że nie wymieniłem.
Denerwuje mnie to, bop radio co chwila w trasie gubi zasięg.
Jeśli ktoś może to proszę o podpowiedź co robić.
Zaznaczam, że jedynym nieoryginalnym pożeraczem prądu jest radio CB włączone do gniazda zapalniczki. O innych nic nie wiem.
-
misio
-
misio
Nie wszędzie jest dobry zasięg radia ( u nas na wschodzie, podejrzewam że na południu i zachodzie podobnie, stacje zagraniczne skutecznie zakłócają nasze), zresztą w tamtym roku na A1 też miałem problem z radiem.rostex pisze:Ja celowo zmienilem bat na krótki i nie mam problemu z odbiorem poza miastem.
EDIT
Myślę że w każdym większym mieście jest firma , która dobierze antenę, ewentualnie też wzmacniacz, bez wielkich kosztów, czasami wystarczy pogadać.jajo pisze:Warto spróbować, w końcu bat nie kosztuje nie wiadomo ile
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 17:14 przez misio, łącznie zmieniany 4 razy.
-
jajo
-
Skasowany użytkownik 24733
Pomogło? Też u siebie widzę problemy z zasięgiem radia poza miastem. Jakąś konkretną antenę polecicie?
-
jajo
Wymiana bata na pewno pomogła, ale nie do końca. Są momenty, że zaczyna mi radio wariować od nowa. Choć rzadziej się zdarzają.