Nieznane przyczyny pojawienia się P0400 2.0 DTI
Moderator: Sebu$
-
Jaymzarf
-
brygida
-
Skasowany użytkownik 14551
Jaymzarf, Spróbuje podmienić z identycznego silnika bo tamta była od x2,2dti moze ma inne parametry niż przy silnikach 2,0 po liftowych. W okolicy taka jeździ tylko musze pogadać z facetem o podmiance. Troszkę może to potrwać bo nie wiem dokładnie gdzie mieszka i muszę go jakoś namierzyć. Kolektor dolotowy 2 tygodnie temu wyczyściłem , czujnik doładowania sprawny sprawdzony , zawór EGR nowiutki orginał w sumie nie potrzebnie wymieniony bo wynika z tego że jest całkowicie sprawny,elektrozaworki poczyszczone podciśnienia sprawdzone , pompka daje powyżej -09 Wiec wszystko wskazuje na przepływomierz.
-
danielp
mati7575 pisze:Witam,
od jakiegoś czasu borykam się z problemem recyrkulacji spalin.
Samochód po odpaleniu działa normalnie, dopiero po 10 minutach jazdy włącza się kontrolka Check Engine i samochód traci moc, dopiero po rozpędzeniu samochodu na 3cim biegu samochód jedzie normalnie. Po odczytaniu błędów okazało się, że to błąd p0400, a więc wspomniany układ recyrkulacji spalin. Pierwsze co zrobiłem to zdjąłem EGR i go wyczyściłem, nie pomogło. Co mogę sprawdzać dalej? Po odłączeniu rurki ssącej od egr na wolnych obrotach czuć delikatne ssanie, czy to normalne czy może wskazuje to na przetwornik podciśnienia? Z góry dzięki za pomoc!
p0400 ten silnik ci wypluje nawet wtedy gdy przepływomierz szwankuje.
Ponadto do sprawdzenia podciśnienia,klapy w kolektorze i zawory sterujące i vacum jakie masz na sieci podcisnien,to tylko tak z grubsza na szybkiego co przyszlo i do glowy
Ostatnio zmieniony 27 maja 2017, 21:02 przez danielp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
danielp
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
P0400 wywala od wszystkiego. Doslownie.
Moze to byc vacu pompa, egr, klapy wirowe, silniczki sterujace, podcisnienia, weżyki a nawet serwo. Chodzi o brak podcisnienia. U mojego ojca w 2.0 dtl szukalismy przyczyny i wymienilismy prawie wszystkie w/w elementy. Okazalo sie ze zrobila sie dziurka w membranie serwa i podcisnienie uciekalo. Po wymianie inne auto
Moze to byc vacu pompa, egr, klapy wirowe, silniczki sterujace, podcisnienia, weżyki a nawet serwo. Chodzi o brak podcisnienia. U mojego ojca w 2.0 dtl szukalismy przyczyny i wymienilismy prawie wszystkie w/w elementy. Okazalo sie ze zrobila sie dziurka w membranie serwa i podcisnienie uciekalo. Po wymianie inne auto
-
Skasowany użytkownik 14551
Witam u mnie powód okazał się zupełnie inny. Żaden z elektromechaników nie wpadł na to. Musiałem sam sobie poradzić . Kupiłem na allegro diagnostyk za 27 zł pobrałem apke na smartfona ELM327
Diagnoza P0400-5 (zbyt mała wartość spalin) . Co się okazało? brak katalizatora zamiast niego ktoś wstawił strumienice . Zdławiłem wydech i po problemie autko chodziło aż miło. Pozdrawiam
Diagnoza P0400-5 (zbyt mała wartość spalin) . Co się okazało? brak katalizatora zamiast niego ktoś wstawił strumienice . Zdławiłem wydech i po problemie autko chodziło aż miło. Pozdrawiam
-
Skasowany użytkownik 21152
Ktoś wie, jakie numery miała ta przepływka ze Stilo 1.9 jtd? Na początku jak kupiłem auto, od razu wymieniłem przepływkę, bo z komputera niby wychodziło, że jest walnięta (było to rok temu, więc nie pamiętam dokładnie co wyszło) w sklepie dali mi oryginał Boscha, ale z zupełnie innymi numerami (niby do tego silnika). W sumie to się niewiele zmieniło, poza tym, że zaczęłą niemiłosiernie kopcić
Wywaliłem nową przepływkę i założyłem starą i kopcenie jak ręką odjąć, niestety do 2800- 3000 obrotów straszny muł (powyżej auto dostaje kopa), ruszenie dynamicznie spod świateł tragedia
Turbo nie leje, Vacum -0,9. EGR pracuje. Błędów nie wywala, ale sprawdziłem czujnik przepływu powietrza na takim smartfonowym szicie i pokazuje pomiar ok 14g/s na wolnych obrotach, jak depnę to skoczy nawet do 50g/s, puszczę gaz i spadnie np do 8g/s, w trakcie jazdy pokazuje ok 25-30 g/s. Czy ktoś może wie, czy to są dobre wartości i czy wahania nie są zbyt duże? bo kupiłbym przepływkę, ale nie chcę wywalać kasy w błoto w kolejną przepływkę.
Wywaliłem nową przepływkę i założyłem starą i kopcenie jak ręką odjąć, niestety do 2800- 3000 obrotów straszny muł (powyżej auto dostaje kopa), ruszenie dynamicznie spod świateł tragedia
Turbo nie leje, Vacum -0,9. EGR pracuje. Błędów nie wywala, ale sprawdziłem czujnik przepływu powietrza na takim smartfonowym szicie i pokazuje pomiar ok 14g/s na wolnych obrotach, jak depnę to skoczy nawet do 50g/s, puszczę gaz i spadnie np do 8g/s, w trakcie jazdy pokazuje ok 25-30 g/s. Czy ktoś może wie, czy to są dobre wartości i czy wahania nie są zbyt duże? bo kupiłbym przepływkę, ale nie chcę wywalać kasy w błoto w kolejną przepływkę.
-
-
Janus
Jutro napiszę jaką mam przepływkę. Myślę że nie ma znaczenia diesel manual czy automat. Ale można poprosić o numer przepływki usera Bodek (po VIN-ie).DjHardy pisze:Janus ma założoną od stilo 1.9jtd? bo numer boscha swojej to ja mam 0 281 002 478 i nie wiem czy to ma znaczenie, że mam automat.Dziadek13 pisze:User Janus ma ten sam silnik napisz do niego to ci poda nr przepływki.
W przypadku przepływki nie jest istotne tylko jakie ma stabilne odczyty przy stałym obciążeniu silnika, ale również jak szybko reaguje na zmiany w trakcie jazdy. I to jest coś trudnego do zdiagnozowania w trakcie jazdy. Trzeba by mieć mapę charakterystyki sprawnej przepływki do porównania...
-
Będę Ci bardzo wdzięczny. Masz może jeszcze możliwość sprawdzenia jaką wartość podaje Ci przepływka na biegu jałowym? ja mam 8-11 g/s, a po odpięciu ciągle pokazuje 25g/s (i podejrzewam, że w tych okolicach powinna pokazywać jak by była sprawna). Podczas jazdy parametry się zmieniają ale kto wie jakie powinny być naprawdę 
Numer przepływki kolega Bodek (jeszcze raz dzięki) mi już sprawdził i mam założoną z dobrym numerem. Zastanawiam się czy nie podjechać na szrot i kupić coś za parę groszy na próby, czy może nie będzie lepiej.
Numer przepływki kolega Bodek (jeszcze raz dzięki) mi już sprawdził i mam założoną z dobrym numerem. Zastanawiam się czy nie podjechać na szrot i kupić coś za parę groszy na próby, czy może nie będzie lepiej.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, 11:17 przez Skasowany użytkownik 21152, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janus
Numeru już nie sprawdzam skoro Bodek podał. Możliwość sprawdzenia mam, ale generalnie już chyba nie dzisiaj. Najwcześniej w poniedziałek po południu - może sprawdzę ile mi mierzy powietrza przy danych obrotach silnika i zrobię coś na kształt tabelki - zobaczymy.DjHardy pisze:Będę Ci bardzo wdzięczny. Masz może jeszcze możliwość sprawdzenia jaką wartość podaje Ci przepływka na biegu jałowym?(...)
Co do twojego muła - jesteś pewien że sztanga od sprężarki jest do końca zaciągnięta? Turbina nabija ciśnienie? Może masz nieszczelny dolot i z doładowaniem słabo...
-
Jeśli chodzi o turbo to sztanga na pewno się zaciąga bo nie idzie nią ruszyć, po odpaleniu, pomijałem tez elektrozawór i tak samo stoi. Co do nieszczelności dolotu to ewentualnie już najwyżej w samym kolektorze gdzieś pod uszczelką, tylko jak to sprawdzić? jednak myślę, że wtedy by strasznie kopciła, a ona prawie wcale, najwyżej przy ruszaniu delikatnie pusci dymka. Obstawiam złe działanie przepływki i złe dawki paliwa.Janus pisze:Co do twojego muła - jesteś pewien że sztanga od sprężarki jest do końca zaciągnięta? Turbina nabija ciśnienie? Może masz nieszczelny dolot i z doładowaniem słabo...
Turbo na postoju nie ładuje w ogóle (czytałem, że tak ma być nawet jak się gazuje) dopiero od ok 2500 zaczyna się rozkręcać, a od 3000 kop. Kiedyś z kolegą na postoju sprawdzaliśmy, że węże nie puchną i wyczytałem gdzieś na forum astry chyba, że jak prędkość 0 km/h to turbo nie ładuje.
Naprawdę będę Ci ogromnie wdzięczny za tą tabelkę, bo u mnie max pokazuje 58g/s, ale to już w okolicach 4000 obrotów.