Wymiana skrzyni
Moderator: Sebu$
Wymiana skrzyni
Witam
Czy jakaś dobra duszyczka podpowie jak najłatwiej wymienić skrzynie w zafirce a.
Trzeba demontować wózek i dołem czy może górą wychodzi ?
Pozdrawiam
Czy jakaś dobra duszyczka podpowie jak najłatwiej wymienić skrzynie w zafirce a.
Trzeba demontować wózek i dołem czy może górą wychodzi ?
Pozdrawiam
Witam
Chciałbym podpiąć się pod temat.
A mianowicie w Zofi żony jest tez silnik 1.8 i skrzynia F17C419 auto może i ładnie się zbiera w mieście ale na trasie powyżej 110 km/h to już wycie a nie przyjemność z jazdy W Vectra B którą ja się poruszam jest tez silnik 1.8 i skrzynia F17C374 i tym autem w trasę można polecieć bez stoperów w uszach lub podgłaśniania radia.
Przymierzam się do zmiany skrzyni w Zofi na F17C374 czy ktoś już próbował może coś takiego zrobić lub ma jakieś cene podpowiedzi czy się da???
Chciałbym podpiąć się pod temat.
A mianowicie w Zofi żony jest tez silnik 1.8 i skrzynia F17C419 auto może i ładnie się zbiera w mieście ale na trasie powyżej 110 km/h to już wycie a nie przyjemność z jazdy W Vectra B którą ja się poruszam jest tez silnik 1.8 i skrzynia F17C374 i tym autem w trasę można polecieć bez stoperów w uszach lub podgłaśniania radia.
Przymierzam się do zmiany skrzyni w Zofi na F17C374 czy ktoś już próbował może coś takiego zrobić lub ma jakieś cene podpowiedzi czy się da???
Ostatnio zmieniony 31 gru 2016, 17:58 przez Krzysiek B., łącznie zmieniany 4 razy.
Witam ponownie
Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 było trochę strachu bicia się z myślami. Podpytywania osób które się na skrzyniach znają. Co osoba to inne zdanie inna podpowiedz. Na końcu straszny mętlik F17C394 może F17C374 a może stara zostawić F17C419. Trudno raz się żyje kilka kliknięć w necie i skrzynia doszła kurierem. Wiec do garażu i do roboty.
Po męczarniach z wyjęciem skrzyni bez kanału stwierdziłem, że za jednym zamachem wymienię sprzęgło i wyprzęgnik.
Po dwóch zarwanych nockach i jednym przedpołudniu Zośka opuściła garaż kilka testów wokół komina wszystko OK. Czas na test auto pokonało już trasę z Gdańska do Pilzna i z powrotem.
W aucie zrobiło się nareszcie cicho. Silnik nie ma zamiaru wyskoczyć z ramy i odpocząć na najbliższym parkingu:). Teraz pokonanie dłuższej trasy w tym aucie to przyjemność, a nie jak wcześniej męczarnia. Odcinki autostrady i drugi ekspresowe 140km/h bez najmniejszych problemów. Podczas pokonywania gór 3 dorosłe osoby trochę bagaży trzeba czasem zredukować z 5 na 4 lub nawet na 3 ale nie czepiajmy się Zośka w końcu to auto rodzinne
Przykładowo podaję prędkości i obroty:
100km/h -> ok. 2750obr.
120km/h -> ok. 3300obr.
140km/h -> ok. 4000obr
Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 było trochę strachu bicia się z myślami. Podpytywania osób które się na skrzyniach znają. Co osoba to inne zdanie inna podpowiedz. Na końcu straszny mętlik F17C394 może F17C374 a może stara zostawić F17C419. Trudno raz się żyje kilka kliknięć w necie i skrzynia doszła kurierem. Wiec do garażu i do roboty.
Po męczarniach z wyjęciem skrzyni bez kanału stwierdziłem, że za jednym zamachem wymienię sprzęgło i wyprzęgnik.
Po dwóch zarwanych nockach i jednym przedpołudniu Zośka opuściła garaż kilka testów wokół komina wszystko OK. Czas na test auto pokonało już trasę z Gdańska do Pilzna i z powrotem.
W aucie zrobiło się nareszcie cicho. Silnik nie ma zamiaru wyskoczyć z ramy i odpocząć na najbliższym parkingu:). Teraz pokonanie dłuższej trasy w tym aucie to przyjemność, a nie jak wcześniej męczarnia. Odcinki autostrady i drugi ekspresowe 140km/h bez najmniejszych problemów. Podczas pokonywania gór 3 dorosłe osoby trochę bagaży trzeba czasem zredukować z 5 na 4 lub nawet na 3 ale nie czepiajmy się Zośka w końcu to auto rodzinne
Przykładowo podaję prędkości i obroty:
100km/h -> ok. 2750obr.
120km/h -> ok. 3300obr.
140km/h -> ok. 4000obr
-
- Zafiromaniak
- Imię: Janusz
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Gratulacje to zdradź jeszcze od jakiego auta była skrzynia (ZA czy inny Opel) oraz czy przekładałeś całą skrzynię czy tylko np koła mechanizmu różnicowego. Jeżeli skrzynia z innego modelu to jak było z łapami?Krzysiek B. pisze:Witam ponownie
Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 (...)
Janusz
Skrzynia była akurat od Astry II 1.6 Ale od Vectry B też powinna pasować Przełożyłem cała skrzynie bo moja stara zaczynała już powoli wyć łapy wszystko pasowało idealnie bez dodatkowych przeróbek. Ze starej skrzyni przełożyłem tylko odpowietrzenie skrzyni u mnie było plastikowe w starej aluminiowe tylko to zostało ze starej skrzyni.Janus pisze:Gratulacje to zdradź jeszcze od jakiego auta była skrzynia (ZA czy inny Opel) oraz czy przekładałeś całą skrzynię czy tylko np koła mechanizmu różnicowego. Jeżeli skrzynia z innego modelu to jak było z łapami?Krzysiek B. pisze:Witam ponownie
Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 (...)
Mnie w przyszły wtorek czeka to samo. W mojej zośce 1.8 padł mechanizm różnicowy więc wymieniam całą skrzynie. Autko u mechanika a dawca stoi na placu, jest to astra II 1.6. Mechanik twierdzi że siedzi w niej ta sama skrzynia co u mnie f17 w419, zastanawiam się czy to jest możliwe, jeżeli tak to ok. Ale jeżeli jest tam f17 o innym przełożeniu to nie wiem co dalej, chodzi mi oto jak będzie zachowywało się auto po takiej zmianie.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mirek
- Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Dołączam do klubu zmienionej skrzyni na F17 C374 - w końcu zacznie się normalna jazda na ekspresówkach(100 i 2750 obr/min), a nie można było tak zrobić w fabryce???
Jeszcze taka podpowiedz dla zmieniających: uwaga na gumeczkę która znajduje się pomiędzy przewodem wysprzęglika i odpowietrznikiem- przy montażu zakładamy ją na przewód a nie w odpowietrznik
Aha i jeszcze jedno sprzęgło do silniczka 1.8 (X18XE1) pasuje również od Vectry C 1.8 (Z18XER -140KM)-wersja z tarcza 205mm).
Serdeczne dzięki dla Krzyska B.
Pozdro
Dołączam do klubu zmienionej skrzyni na F17 C374 - w końcu zacznie się normalna jazda na ekspresówkach(100 i 2750 obr/min), a nie można było tak zrobić w fabryce???
Jeszcze taka podpowiedz dla zmieniających: uwaga na gumeczkę która znajduje się pomiędzy przewodem wysprzęglika i odpowietrznikiem- przy montażu zakładamy ją na przewód a nie w odpowietrznik
Aha i jeszcze jedno sprzęgło do silniczka 1.8 (X18XE1) pasuje również od Vectry C 1.8 (Z18XER -140KM)-wersja z tarcza 205mm).
Serdeczne dzięki dla Krzyska B.
Pozdro
-
- Świeżak
- Imię: Karol
- Auto: Opel Zafira B 1.6
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z16XEP
U mnie też mam problem ze skrzynią biegów F17C419 silnik 1.6 105KM. Wyje i drży przy skręcaniu. Ułamane są tryby w mechanizmie różnicowym. Czy można wymienić sam mechanizm różnicowy bez wyjmowania skrzyni i jaki to może być koszt samych materiałów
U mnie też mam problem ze skrzynią biegów F17C419 silnik 1.6 105KM. Wyje i drży przy skręcaniu. Ułamane są tryby w mechanizmie różnicowym. Czy można wymienić sam mechanizm różnicowy bez wyjmowania skrzyni i jaki to może być koszt samych materiałów
Bo w życiu najważniejsza jest rodzina
-
- Imię: Artur
- Auto: Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18x1
Podpinam się do tematu, szykuje mi się wymiana skrzyni . mam F17c419 czy muszę wymienić na taką samą, pytam bo mam problem z namierzeniem takiej skrzyni, oczywiście znalazłem skrzynię z meriwy 1,6 ,ale gość mi mówi że nie pasuje czy rzeczywiście tak jest? A jak pasuje czy dużo jest przeróbek czy nie będę musiał wymienić także półosi
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Przeczytaj ten temat. Powinien Ci sporo wyjaśnić.Artiii pisze: ↑28 paź 2020, 11:23 Podpinam się do tematu, szykuje mi się wymiana skrzyni . mam F17c419 czy muszę wymienić na taką samą, pytam bo mam problem z namierzeniem takiej skrzyni, oczywiście znalazłem skrzynię z meriwy 1,6 ,ale gość mi mówi że nie pasuje czy rzeczywiście tak jest? A jak pasuje czy dużo jest przeróbek czy nie będę musiał wymienić także półosi
Swój post zamieściłeś w dziale Zafiry B a z Twojego profilu wynika że jeździsz Zafirą A. Przeniosłem post.