Wymiana skrzyni

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pawel.maliczak@

Wymiana skrzyni

#1 Post autor: pawel.maliczak@ »

Witam

Czy jakaś dobra duszyczka podpowie jak najłatwiej wymienić skrzynie w zafirce a.
Trzeba demontować wózek i dołem czy może górą wychodzi ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#2 Post autor: tomzam »

sanki trzeba przynajmniej opuścić kilkanaście cm, a góra to razem z silnikiem i dopiero na zewnątrz rozpołowić
Jaki motor?

pawel.maliczak@

#3 Post autor: pawel.maliczak@ »

1.8 16v, skrzynia chyba F17. Czy te skrzynie mają to do siebie że się sypią ?

Krzysiek B.

#4 Post autor: Krzysiek B. »

Witam
Chciałbym podpiąć się pod temat.
A mianowicie w Zofi żony jest tez silnik 1.8 i skrzynia F17C419 auto może i ładnie się zbiera w mieście ale na trasie powyżej 110 km/h to już wycie a nie przyjemność z jazdy :) W Vectra B którą ja się poruszam jest tez silnik 1.8 i skrzynia F17C374 i tym autem w trasę można polecieć bez stoperów w uszach lub podgłaśniania radia.
Przymierzam się do zmiany skrzyni w Zofi na F17C374 czy ktoś już próbował może coś takiego zrobić lub ma jakieś cene podpowiedzi czy się da??? :roll:
Ostatnio zmieniony 31 gru 2016, 17:58 przez Krzysiek B., łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#5 Post autor: Wojti »

Napisz pw do kolegi Belfer on zajmuje się skrzyniami może coś podpowie :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Krzysiek B.

#6 Post autor: Krzysiek B. »

ok. dzięki :)

Krzysiek B.

#7 Post autor: Krzysiek B. »

Witam ponownie :)

Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 było trochę strachu bicia się z myślami. Podpytywania osób które się na skrzyniach znają. Co osoba to inne zdanie inna podpowiedz. Na końcu straszny mętlik F17C394 może F17C374 a może stara zostawić F17C419. Trudno raz się żyje kilka kliknięć w necie i skrzynia doszła kurierem. Wiec do garażu i do roboty.

Po męczarniach z wyjęciem skrzyni :) bez kanału :) stwierdziłem, że za jednym zamachem wymienię sprzęgło i wyprzęgnik.
Po dwóch zarwanych nockach i jednym przedpołudniu Zośka opuściła garaż kilka testów wokół komina wszystko OK. Czas na test auto pokonało już trasę z Gdańska do Pilzna i z powrotem.

W aucie zrobiło się nareszcie cicho. Silnik nie ma zamiaru wyskoczyć z ramy i odpocząć na najbliższym parkingu:). Teraz pokonanie dłuższej trasy w tym aucie to przyjemność, a nie jak wcześniej męczarnia. Odcinki autostrady i drugi ekspresowe 140km/h bez najmniejszych problemów. Podczas pokonywania gór 3 dorosłe osoby trochę bagaży trzeba czasem zredukować z 5 na 4 lub nawet na 3 ale nie czepiajmy się Zośka w końcu to auto rodzinne :)

Przykładowo podaję prędkości i obroty:
100km/h -> ok. 2750obr.
120km/h -> ok. 3300obr.
140km/h -> ok. 4000obr

:ok:

Janus
Zafiromaniak
Imię: Janusz
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#8 Post autor: Janus »

Krzysiek B. pisze:Witam ponownie :)

Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 (...)
Gratulacje :) to zdradź jeszcze od jakiego auta była skrzynia (ZA czy inny Opel) oraz czy przekładałeś całą skrzynię czy tylko np koła mechanizmu różnicowego. Jeżeli skrzynia z innego modelu to jak było z łapami?
Janusz

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#9 Post autor: tomzam »

z vectry b skrzynia nie pasuje - nie ma nawierconych otworów na poduszkę - w vectrze przykręcana jest od przodu skrzyni w zafirze od góry
pasuje bez przeróbek z astry II

Krzysiek B.

#10 Post autor: Krzysiek B. »

Janus pisze:
Krzysiek B. pisze:Witam ponownie :)

Wiec pokrótce jestem już po zmianie skrzyni z F17C419 na F17C374 (...)
Gratulacje :) to zdradź jeszcze od jakiego auta była skrzynia (ZA czy inny Opel) oraz czy przekładałeś całą skrzynię czy tylko np koła mechanizmu różnicowego. Jeżeli skrzynia z innego modelu to jak było z łapami?
Skrzynia była akurat od Astry II 1.6 :) Ale od Vectry B też powinna pasować :P Przełożyłem cała skrzynie bo moja stara zaczynała już powoli wyć :) łapy wszystko pasowało idealnie bez dodatkowych przeróbek. Ze starej skrzyni przełożyłem tylko odpowietrzenie skrzyni u mnie było plastikowe w starej aluminiowe tylko to zostało ze starej skrzyni.

Markzefir

#11 Post autor: Markzefir »

Mnie w przyszły wtorek czeka to samo. W mojej zośce 1.8 padł mechanizm różnicowy więc wymieniam całą skrzynie. Autko u mechanika a dawca stoi na placu, jest to astra II 1.6. Mechanik twierdzi że siedzi w niej ta sama skrzynia co u mnie f17 w419, zastanawiam się czy to jest możliwe, jeżeli tak to ok. Ale jeżeli jest tam f17 o innym przełożeniu to nie wiem co dalej, chodzi mi oto jak będzie zachowywało się auto po takiej zmianie. :/

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#12 Post autor: firek »

Troszkę odświeżę temacik...
Dołączam do klubu zmienionej skrzyni na F17 C374 - w końcu zacznie się normalna jazda na ekspresówkach(100 i 2750 obr/min), a nie można było tak zrobić w fabryce???
Jeszcze taka podpowiedz dla zmieniających: uwaga na gumeczkę która znajduje się pomiędzy przewodem wysprzęglika i odpowietrznikiem- przy montażu zakładamy ją na przewód a nie w odpowietrznik :)
Aha i jeszcze jedno sprzęgło do silniczka 1.8 (X18XE1) pasuje również od Vectry C 1.8 (Z18XER -140KM)-wersja z tarcza 205mm).

Serdeczne dzięki dla Krzyska B. :piwo:
Pozdro

Góral
Świeżak
Imię: Karol
Auto: Opel Zafira B 1.6
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z16XEP
#13 Post autor: Góral »

Odświeżę temat.
U mnie też mam problem ze skrzynią biegów F17C419 silnik 1.6 105KM. Wyje i drży przy skręcaniu. Ułamane są tryby w mechanizmie różnicowym. Czy można wymienić sam mechanizm różnicowy bez wyjmowania skrzyni i jaki to może być koszt samych materiałów
Bo w życiu najważniejsza jest rodzina :)

Artiii
Imię: Artur
Auto: Zafira
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18x1

#14 Post autor: Artiii »

Podpinam się do tematu, szykuje mi się wymiana skrzyni . mam F17c419 czy muszę wymienić na taką samą, pytam bo mam problem z namierzeniem takiej skrzyni, oczywiście znalazłem skrzynię z meriwy 1,6 ,ale gość mi mówi że nie pasuje czy rzeczywiście tak jest? A jak pasuje czy dużo jest przeróbek czy nie będę musiał wymienić także półosi

Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#15 Post autor: Mariusz »

Artiii pisze: 28 paź 2020, 11:23 Podpinam się do tematu, szykuje mi się wymiana skrzyni . mam F17c419 czy muszę wymienić na taką samą, pytam bo mam problem z namierzeniem takiej skrzyni, oczywiście znalazłem skrzynię z meriwy 1,6 ,ale gość mi mówi że nie pasuje czy rzeczywiście tak jest? A jak pasuje czy dużo jest przeróbek czy nie będę musiał wymienić także półosi
Przeczytaj ten temat. Powinien Ci sporo wyjaśnić.

Swój post zamieściłeś w dziale Zafiry B a z Twojego profilu wynika że jeździsz Zafirą A. Przeniosłem post.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”