[B] kysiu241-Zafira B OPC-2.0 Turbo-241km-2006r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#31 Post autor: Wojti »

Marcin cicho cicho czekaj do premiery :P :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
Rafoooo

#32 Post autor: Rafoooo »

Hmmm ... już jestem ciekaw co Ten Marcin tam majstruje :P
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#33 Post autor: Sumik »

Już wymajstrowałem :lol: Teraz tylko montaż i premiera :)
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B

#34 Post autor: kysiu241 »

No to dawaj tą premierę jak najszybciej, ciekwe co tam wyzeżeźbiłeś. :P Ja też powalczyłem z tymi uszczelniaczmi, faktycznie ajusa jest o milimetr węższa w otworze na trzonek i znacznie casniej trzymają bo zawór nie opada. Ale i tak bez problemów się nie obeszło, po montażu wszystkich uszczelniaczy okazało się że jeden nowy mi został a zdjetych mam 16szt. I zagwozdka czy wszystkie założyłem :> , ciągle ktoś mi tyłek zwracał i zapomniałem które już robiłem. Musiałem oczywiście wystkie zawory ponownie rozpinać i tym razem zaznaczyłem sobie izolacją co sprawdzone. Okazało się że poprostu dostałem prezent od sklepu, jeden uszczelniacz w zapasie. :shock:
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#35 Post autor: kysiu241 »

Więc tak po tygodniu jazdy na razie oleju nie łyka nawet grama, no i zero kopcenia przy ruszeniu ze świateł i spokojnie do MacDriva mogę podjechać w razie co, bo wcześniej to mnie pewnie nieźle przeklinali :? jak ruszałem z chmurą dymu :oops:. Pytanie jak długo, mam nadzieję że te polatają jakiś czas i że w przyszłym roku nie będę znów walczył z uszczelniaczami.

Do wymiany obecnie mam chłodnicę klimatyzacji jeszcze, stara nabawiła się nieszczelność na połączeniu przewodu wysokiego ciśnienia z korpusem chłodnicy. Ciekawe ile ta nieszczelność była bo układ całkiem suchy ani grama oleju i czynnika, no i obawiam się aby coś jeszcze mi nie doszło, wkrótce bowiem urlop mi się zaczyna no i jakiś wypadzik nad morze planuję, żeby mi się jeszcze jakiś zonk nie trafił.

Wymontowałem orginalne oringi z chłodnicy aby mieć na wzór, i zaopatrzyć się w nowe po wymiarach nikt nie mógł dojść o jakie dokładnie chodzi. Na szczęście w serwisie w którym sprawdzałem szczelność i będę napełniał klimę dobiorą mi nowe w gratisie do napełnienia. Takich serwisów to ze świeczką szukać, naprawdę pełen profesjonalizm, nie to co zakichane aso co za trzy gumki wołają 50zł. Trafił się również częściowo zerwany gwint w starej chłodnicy przy mocowaniu przewodu wysokiego ciśnienia trochę poprawiłem gwintownikiem aby łatwo było śrubę wkręcić. Ktoś wkręcał ją na chama i w dodatku po skosie :mysli: ach polscy fachowce , :brawo: za upór w dążeniu do celu bo tą śrubę wcale nie tak łatwo wkręcić pod skosem.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 15:33 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
Awatar użytkownika
doktor
Mieszkaniec
Imię: Sebek
Auto: Astra H OPC 'Burg
Model: AH

#36 Post autor: doktor »

a nie myslal ktos o tych uszczelniaczach zaworowych z kołnierzem z UK ?
sprezyna je trzyma i nie ma opcji zeby spadly, wiec nawet jak sie wyrobi na zaworze to powinno znacznie mniej oliwy siorpac niz taki spadniety.

a niestety w z20lex wydechowe lubią pospadac zwyczajnie od temperatury, zwlaszcza po modach jak egt wieksze albo odcinka wyzej :)
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 19:18 przez doktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
wampir11111

#37 Post autor: wampir11111 »

doktor pisze:a nie myslal ktos o tych uszczelniaczach zaworowych z kołnierzem z UK ?
sprezyna je trzyma i nie ma opcji zeby spadly, wiec nawet jak sie wyrobi na zaworze to powinno znacznie mniej oliwy siorpac niz taki spadniety.

a niestety w z20lex wydechowe lubią pospadac zwyczajnie od temperatury, zwlaszcza po modach jak egt wieksze albo odcinka wyzej :)
Tez o nich mysle a cena podobna do ori GM :ok:

albo ori GM plus to :piwo:

http://www.ebay.pl/itm/Vauxhall-Astra-H ... 1438.l2649
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 20:18 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB

#38 Post autor: Sumik »

LEx lubi też dymić przez wywalone prowadnice zaworowe. JA robiłem uszczelniacze a okazało się że są delikatne luzy na prowadnicach i nawet ori uszczelniacz z mocowaniem z GB nic nie da...
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#39 Post autor: kysiu241 »

A co to za wynalazki są? Jak dla mnie to jakieś nakładki na uszczelniacze, pytanie czy ten trzymacz :P uszczelniacza by się nie zsunoł, bo dopiero szkód narobi :>

Spoko panowie, poczekamy zobaczymy, ja zastosowałem uszczelniacze z vectry b 2,5 v6 prawie takie same ale otwór na zawór mniejszy jak w elringu, rainz-u pod LEH-a, no i są delikatnie niższe (AJUSA 12010200) a w wyglądzie prawie jak orginalne GM.
Awatar użytkownika
doktor
Mieszkaniec

#40 Post autor: doktor »

dlatego ja mysle o takich
sprezyna tak czy siak trzyma uszczeniacz wtedy w jednym miejscu i nic nie spadnie

Obrazek

jak robiles uszczelniacze miales jedną sprezyne na zaworze czy dwie ? bo jak dwie to wtedy te uszczelniacze z fotki nie podejdą
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 09:34 przez doktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira A OPC - EDS ST1
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#41 Post autor: kysiu241 »

Sprężynę miałem jedną. Dwie w benzynie raczej rzadko się stosuje a przynajmniej nie było ich w moich dotychczasowych samochodach a były to same Ople.

A to nie są uszczelniacze z disla czasem? :> w sumie to ciekawy pomysł, przyznam że nie myślałem o czymś takim, pytanie jak to by zgrało się z całą resztą i jak głębokie jest osadzenie takiego uszczelniacza, bo wygląda na wyższy od seryjnego a biorąc pod uwagę skok zaworu czy nie spotka się z wałkiem. Dodatkowo pytanie czy nie zostanie zbyt mocno nabity przez sprężynę zaworu żeby prowadnicy nie uszkodzić i w miarę łatwo je potem zdemontować w razie co. Trzeba by było to sprawdzić a jeśli będzie ok to poprawić fabrykę :D

Dodatkowo nie wiadomo czy co kolwiek to pomoże, moim zdaniem problemem nie jest osadzenie samego uszczelniacza a raczej średnica otworu na trzonek zaworu, wszędzie podają że średnica ta, to właśnie 6mm a trzonek zaworu mierzyłem suwmiarką i wychodzi mi 5mm z malutkim haczykiem. Wiec przy zastosowaniu uszczelniacza z średnicą 6mm już przy montażu nowych uszczelniaczy powstaje mała szczelina, popracuje przez parę kilometrów i prawie wcale już nie uszczelnia i problem spalania oleju gotowy.

Dla porównania pierwszy od lewej to zdjęty pierwszym razem w zeszłym roku śr. 5,7mm; drugi rainz 5,5mm i trzeci całkiem nowy ajusa 5mm.
Obrazek

Tym czasem dowieźli właśnie nową chłodnicę klimy co ciekawe wygląda na malowaną też tak mieliście? Pytanie czym malowana czy proszkowo czy jakiś spray :>
Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 13:22 przez kysiu241, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#42 Post autor: rafant4011 »

Czy to ten nissens?
Mój był pokryty tak jakby ocynkiem http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=362455#362455, a dwa; to czy u góry nie miałem korka zaślepiającego rurkę?! :shock:
Jak tak, to ją oddaj...
jarnotp

#43 Post autor: jarnotp »

Jak Nissen to tylko ocynk. Polecam NRF bo troche tanszy, jakosc ta sama a masz pomalowana proszkowo na czarno, wiec i wyglada to lepiej i sie tak szybko nie utlenia. Czesci plus wymiana z nabiciem to okolo 500zl.
Awatar użytkownika
doktor
Mieszkaniec

#44 Post autor: doktor »

kysiu241 pisze:A to nie są uszczelniacze z disla czasem? w sumie to ciekawy pomysł, przyznam że nie myślałem o czymś takim, pytanie jak to by zgrało się z całą resztą i jak głębokie jest osadzenie takiego uszczelniacza, bo wygląda na wyższy od seryjnego a biorąc pod uwagę skok zaworu czy nie spotka się z wałkiem. Dodatkowo pytanie czy nie zostanie zbyt mocno nabity przez sprężynę zaworu żeby prowadnicy nie uszkodzić i w miarę łatwo je potem zdemontować w razie co. Trzeba by było to sprawdzić a jeśli będzie ok to poprawić fabrykę
w UK masz niby typowo pod nasze silniki takie uszczelniacze, ktos by musial kupic pomierzyc i dopasowac wtedy cos z katalogu bo nie chce mi sie wierzyc ze oni to produkuja specjalnie do nas :)
Zafira A OPC - EDS ST1
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#45 Post autor: paweldm »

Czy te uszczelniacze do LER-a sa takie same?
Swoje wymieniałem rok temu. Zużycie oleju spadło. Zastanawiam sie jeszcze nad regeneracją turbo. Jest olej w dolocie, ale puki co turbina nie gwiżdże.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”