Tak pokaże bo turbo nie będzie działać czyli P0400.Dead_Inside pisze:A powiedzcie czy jeżeli układ podciśnienia jest nieszczelny to komputer pokaże błędy?
Brak mocy - 2.0 DTI - 2,2 DTI - diagnoza usterek, błędów
Moderator: Sebu$
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
To proste zaciągnij tym wężykiem ustami powietrze z tego siłownika i wtedy powinien się przesunąć jak nie to masz przebitą membrame w nim i starczy kupić nowy .
Ostatnio zmieniony 06 lip 2017, 17:13 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
- Kocur
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel Zafira B OPC
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
buszmen13 pisze:Witam.
Mam taki problem ze zafira na 4 i 5 biegu traci moc powyzej 3000 obrotow,wymienilem juz przeplywomierz i czujnik doladowania i nic. Uprzedze pytania blad jaki wyskakuje to P1125 normalnie masakra.Dziwi mnie to ze dzieje sie to tylko na 4 i 5 biegu.Ma ktos jakies pomysly.
Pozdrawiam i dzieki za jakas pomoc.
Domyślam się, że zapala Ci się auto z kluczykiem, bądź kontrolka Check Engine, gdy
to się dzieje ?
Sprawdź wężyki na elektrozaworach, a w szczególności zawór doładowania turbiny. Same te zaworki lubią się zabrudzić. Generalnie - sprawdź całą tę instalację podciśnieniową skrupulatnie. Ja sam miałem kiedyś w tym samym silniku bardzo podobne objawy - winowajcą był właśnie jeden z tych wężyków.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=5672 - tu więcej na temat tych EZ
Ostatnio zmieniony 19 lip 2017, 22:19 przez Kocur, łącznie zmieniany 3 razy.
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B Cosmo Panorama DTH
Opel Zafira B OPC
Audi A4 B6 S4 Cabrio 3.0 V6
Opel Zafira B OPC
- Kocur
- Zafiromaniak
Cieszę się, że Ci mogłem pomóc Cóż - pozostaje mi życzyć bezawaryjnościbuszmen13 pisze:Dzieki KOCUR07 za tego linka wyczyscilem wszystkie trzy zawory i przewody podcisnienia benzyna ekstrakcyjna i jest wszystko ok.Awaria usunieta chodzi jak zloto 82km tylko ale dostal nowe zycie 180km/h i zero bledow jeszcze raz wielkie dzieki.
kolejno: Opel Corsa 1.2i, Opel Astra 1.6i, Opel Calibra 2.0i, Opel Zafira A 2.0 DTL 16V., Corsa B 1.2 16V, Astra Bertone Cabrio 1.6. Obecnie:
Opel Zafira B OPC
Opel Zafira B OPC
Witam wszystkich odebrałem samochód od mechanika i tak jak się spodziewałem i mi koledzy podpowiadaliście układ podciśnienia był nieszczelny, któryś z wężyków był rozwalony. Wężyk wymieniony i auto od razu lepiej chodzi. Musze wyjechać poza miasto żeby sprawdzić jak się zbiera
Może zły temat ale może mi ktoś powiedzieć czy wymiana tarcz hamulcowych na tyłn klocków komplet, wymiana linki ręcznego i regeneracja zacisków przy cenie 1250zł to dużo czy tanio?
Może zły temat ale może mi ktoś powiedzieć czy wymiana tarcz hamulcowych na tyłn klocków komplet, wymiana linki ręcznego i regeneracja zacisków przy cenie 1250zł to dużo czy tanio?
- Kocur
- Zafiromaniak
Ciężko odpowiedzieć, ponieważ nie wiemy, na jakich częściach ten mechanik chce to wszystko robić. Markowych, mniej markowych, całkowitych nonejmach ? Poza tym - nie wiemy, jaki jest zakres "regeneracji" tych zacisków ? Czy pod tym pojęciem kryje się wstawienie reperatury do tłoczka, czy coś więcej ?ale może mi ktoś powiedzieć czy wymiana tarcz hamulcowych na tyłn klocków komplet, wymiana linki ręcznego i regeneracja zacisków przy cenie 1250zł to dużo czy tanio?
Ale generalnie wydaje mi się jakoś nie najtaniej ...
Ostatnio zmieniony 20 lip 2017, 20:58 przez Kocur, łącznie zmieniany 1 raz.
Opel Zafira B OPC
Opel Zafira B OPC
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
Na początek wiem że trzeba zczytać błędy - ale nie mam jak a rano bym sobie już zrobił
Problem:
jazda ze stałymi obrotami silnika zaświeca się check
dodaje gazu po chwili gaśnie i czuć że żyje, przy ostrej jeździe gdy pedał siedzi w podłodze nic się nie dzieje, tylko przy stałych obrotach - eco driving
zakładam że albo klapki albo egr (podciśnieniowy mam)
pytanie do znawców (a wiem że kilku jest na tym forum) - który z tych układów aktywuje się przy spokojnej/równej pracy silnika
Problem:
jazda ze stałymi obrotami silnika zaświeca się check
dodaje gazu po chwili gaśnie i czuć że żyje, przy ostrej jeździe gdy pedał siedzi w podłodze nic się nie dzieje, tylko przy stałych obrotach - eco driving
zakładam że albo klapki albo egr (podciśnieniowy mam)
pytanie do znawców (a wiem że kilku jest na tym forum) - który z tych układów aktywuje się przy spokojnej/równej pracy silnika
- tomzam
- Mieszkaniec
- Imię: Tomek
- Auto: Opel
- Model: ZafiraA
- Oznaczenie silnika: DTH
jak powoli przyspieszam to check cały czas się świeci aż do 3,5-4tys obrotów. wyżej nie wchodzi i turbo się nie załącza, jechałem na tych obrotach z 5min i nic
a jak od razu ogień to po chwili już check gaśnie, turbo zapina i idzie już od 1,5k obrotów, aby tylko machać gazem to jest dobrze, nawet w niskim zakresie obrotów
a jak od razu ogień to po chwili już check gaśnie, turbo zapina i idzie już od 1,5k obrotów, aby tylko machać gazem to jest dobrze, nawet w niskim zakresie obrotów
Witam Panowie mam duzy dylemat i tak od tyg z tym walcze . Konkret odkupilem od znajomego zafire a 2.0 dti 101km 2000r ogolnie auto stalo bez odpalania 2 lata bo mialo uszkodzony wybierak w skrzyni z tym sie uporalem , ale odpalam ja pierwsza trasa brak mocy 1 i 2 bieg jeszcze jedzie ale na kolejnych muł jak nie wiem co . Ogólnie nie kopci na biegu jałowym wkreca sie maks do 4 tys obrotow czyscilem egr zmiana filtra paliwa nic nie pomoglo sprawdzalem przewody nic przed postojem smigala normalnie niby .Komp pokazuje mi błedy p1613,1614 cos z imo i p1631 to juz bardziej pompa wtryskowa macie jakies pomysly moze pali sie kontrolka auto z kluczem i abs ale to wina czujnika w lewym kole ????? Prosze o pomoc .Ogolnie auto stoi w norwegi takze porady do warsztatu itd nic mi nie dadza dzieki za jakies podpowiedzi co mohe sprawdzic na tzw podworku z laptopem i programem checiami i odrobina umiejetnosci
Ostatnio zmieniony 01 sie 2017, 22:18 przez narciarz89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Model:
koledzy problemów z zafirą ciąg dalszy. otóż w czasie wyprzedzania(nie zawsze ) auto łapie zamuła,nie zapala się check engine, a druga sprawa gdy zjeżdzam z głównej drogi w boczną to po wrzuceniu dwójki szarpie jakby paliwa nie dostawało. jak rozpędzi sie to już idzie. zafira a silnik 2.0di 82km