[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- doktor
- Mieszkaniec
- Imię: Sebek
- Auto: Astra H OPC 'Burg
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: z20leh
nie da sie tego naprawic
temat przerabiany wiele razy, pekniecia ida az do gniazd zaworowych i od temperatury znow strzeli
mozna posadzic glowice od XEV ale porting kanalow trzeba zrobic bo sa EKO fasolki, i nie jestem pewien czy zawory nie sa mniejsze i trzeba by gniazda obrobic pod te z LEHa
sprzedawalem taka tuningowa glowice za 500zł
temat przerabiany wiele razy, pekniecia ida az do gniazd zaworowych i od temperatury znow strzeli
mozna posadzic glowice od XEV ale porting kanalow trzeba zrobic bo sa EKO fasolki, i nie jestem pewien czy zawory nie sa mniejsze i trzeba by gniazda obrobic pod te z LEHa
sprzedawalem taka tuningowa glowice za 500zł
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Niestety to wada fabryczna. Nazywają to pieszczotliwie "słoneczkami"... KUR.... MAĆ.
Już rozmawiałem z gościem, który to robi i który sprowadza na części same Z20LEx. Mówili że użytkownicy nie wiedzą o tym i śmigają nawet i do 300k km. Dopiero potem jak rozbiorą silnik np. na uszczelkę to jest niespodzianka. Na upartego mógłbym to zostawić bo fura śmigała, ale nie lubię robić "drutem".
Świece dokręcam dyno bo tak mnie nauczono
Wczoraj słyszałem w jednym zakładzie jeszcze o tulejowaniu gniazd zaworowych i gniazda świecy. Ale taka przyjemność z remontem głowicy to niestety 2000zł.
Kysiu241, ta głowica nazywa się COSCAST. Były chyba odmiana 500 i 700 ale nie pamiętam czym się różniły. Tak jak mówisz jest pancerna i kiedyś była mega pożądana Niestety do nas nie podejdzie.
http://allegro.pl/glowica-coscast-regen ... 50807.html
Trzeba będzie szukać, ale ta z Daj-mi-ewo wygląda identycznie :>
Już rozmawiałem z gościem, który to robi i który sprowadza na części same Z20LEx. Mówili że użytkownicy nie wiedzą o tym i śmigają nawet i do 300k km. Dopiero potem jak rozbiorą silnik np. na uszczelkę to jest niespodzianka. Na upartego mógłbym to zostawić bo fura śmigała, ale nie lubię robić "drutem".
Świece dokręcam dyno bo tak mnie nauczono
Wczoraj słyszałem w jednym zakładzie jeszcze o tulejowaniu gniazd zaworowych i gniazda świecy. Ale taka przyjemność z remontem głowicy to niestety 2000zł.
Kysiu241, ta głowica nazywa się COSCAST. Były chyba odmiana 500 i 700 ale nie pamiętam czym się różniły. Tak jak mówisz jest pancerna i kiedyś była mega pożądana Niestety do nas nie podejdzie.
http://allegro.pl/glowica-coscast-regen ... 50807.html
Trzeba będzie szukać, ale ta z Daj-mi-ewo wygląda identycznie :>
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 21:11 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
No właśnie Sumik, o tą nazwę mi chodziło, przyznam że już parę lat minęło i wypadła mi z głowy. To że nie podejdzie to wiem, to tylko podobna konstrukcja której rozwinięciem są nasze dzisiejsze jednostki. Ale żeś linka podał a ja taką parę lat temu za 650zł sprzedałem, trzeba było ją wyremontować i zostawić na lepsze czasy to teraz już antyk i cena adekwatna do wieku
Ostatnio zmieniony 04 lip 2017, 21:35 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- Tazz
- Zafiromaniak
- Auto: Mercedes Benz E klasa
- Model: S211
- Oznaczenie silnika: M112
Byly:
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
Astra F 1.6 htb
Omega 2.2 sedan
Zafira (z19dth + virus)
Zafira OPC (z20leh)
Przejściowe
VW polo (1.6) htb
seat Cordoba Vario (1.6)
Ford Focus (1.6 TDCI) Htb
Żonowozy:
audi A4 1999 (1.6)
Daihatsu Materia 2008 (1.3)
Obecnie:
Mercedes W211 3.2 V6
Romet ZK 125 FX
- kysiu241
- Mieszkaniec
Sumik, twoje mody i teraźniejsze problemy to już są na granicy opłacalności chyba, wcale się nie dziwie że masz dość kto by nie miał, człowiek dmucha chucha a tu ciągle coś nie halo :> na pewno zbliżyłeś się w wydatkach do wartości auta lub nawet lekko ją przekroczyłeś
Tak jak wcześniej pisałem opel nie robi już takich silników jak kiedyś kiedy to jeszcze było faktycznie niemieckie auto a silniki wykonane z niemiecką precyzją tak jak xe/let tu można było modzić i do 500KM i nie robiło to na nich wrażenia, oczywiste że parę rzeczy trzeba było poprawić i przygotować go do takich mocy ale spokojnie dawał radę.
Ciekawe czy PSA będzie kontynuowało tradycję GM-a w oszczędzaniu na elementach konstrukcyjnych, peugeotem nigdy nie jeździłem a nie firmowym partnerem jakiś czas.
Tak jak wcześniej pisałem opel nie robi już takich silników jak kiedyś kiedy to jeszcze było faktycznie niemieckie auto a silniki wykonane z niemiecką precyzją tak jak xe/let tu można było modzić i do 500KM i nie robiło to na nich wrażenia, oczywiste że parę rzeczy trzeba było poprawić i przygotować go do takich mocy ale spokojnie dawał radę.
Ciekawe czy PSA będzie kontynuowało tradycję GM-a w oszczędzaniu na elementach konstrukcyjnych, peugeotem nigdy nie jeździłem a nie firmowym partnerem jakiś czas.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 10:01 przez kysiu241, łącznie zmieniany 4 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Dlatego rejestrator samochodowy to dobra rzecz. Zawsze staram się być ostrożny, nie wymuszam i nie robię tak, żeby w kogoś specjalnie przywalić (bo szkoda mi czasu na zabawy) ale tak jak tutaj miałbyś asa w rękawie. Góra 300zł kosztuje kamera z kartą pamięci (chińska ale nie odbiegająca jakością obrazu od 2 czy 3x droższych) a spokój i ew dowód w sprawie jest.Sumik pisze: Jadąc jakiś czas temu przez wioskę napotkałem przed sobą niepewnego kierowcę, zwolniłem i zachowałem odległość. Jednak okazało się że gość nagle przypomniał sobie że skręca i praktycznie się zatrzymał. Najgorsze było to że jego STOP nie działał. Ratując przód Zośki w ostatniej chwili odbiłem na pusty chodnik po jego prawej stronie. [..]
Jak się zatrzymałem na miejscu i wypadłem z auta to myślałem że zabiję go na miejscu. Ale jak podleciałem do auta to zobaczyłem tak starego faceta, że już prawdopodobnie nie żyje...
Chciałem wzywać niebieskich ale zapewne stwierdzili by że to ja nie zachowałem odpowiedniego odstępu
Pozostaje mi AC, dobrze ze jest.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Oznaczenie silnika: Z20LER
Wszystko powiedziane telefonicznie i sam wiesz że się załamałem
Nie wiem co jest grane z tym Eko Kiblem "słowa doktora"
Sam będę ściągał głowice i chyba za wczasu poszukam dobrej
Miałem zrobić remont i wymienić korby na kute a tu niby cza wał wyważać niewiem co mam zrobić
Gdybym wiedział że ori korba wytrzyma to 450 niuta to bym je zostawił
I wymienił tylko pierścionki, panewki, śruby, uszczelki i wyremontował głowicę
Naprawdę nie wiem co mam zrobić
Wszystko powiedziane telefonicznie i sam wiesz że się załamałem
Nie wiem co jest grane z tym Eko Kiblem "słowa doktora"
Sam będę ściągał głowice i chyba za wczasu poszukam dobrej
Miałem zrobić remont i wymienić korby na kute a tu niby cza wał wyważać niewiem co mam zrobić
Gdybym wiedział że ori korba wytrzyma to 450 niuta to bym je zostawił
I wymienił tylko pierścionki, panewki, śruby, uszczelki i wyremontował głowicę
Naprawdę nie wiem co mam zrobić
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 18:36 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
Nom dokładnie doktor przecież to uturbione x20xev ecotec, wpakowali turbo, zrobili program i nie wiedząc czemu dodali dwu-masę i skrzynię m32. A przecież mogli kontynuować z podzespołami z astry gsi czy calibry turbo ale bez napędu 4x4 bo opel dał ciała z tym napędem, trzeba było dawać napędy audi quarto bodajże od tt podchodziły po lekkich modyfikacjach ale koszt gigantyczny jak na takie auto ok20-30tys i to parę ładnych lat temu.
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
Czyli teraz trzeba będzie odżałować troszkę kaski, uziemić furę na jakiś czas w garażu i wszystko poskładać na kutych elementach tak żeby konstrukcja była pancerna.
W Zośkę wpakowałem już tyle kasy, że po prostu nie opłaca mi się jej sprzedawać. Trzeba jeszcze troszkę doinwestować i jeździć aż jej korniki nie wpierdzielą
Uważam, że to jest taka przypadłość 200k km. To jest ten przebieg gdzie auta zaczynają kaprysić i trzeba do nich ładować coraz więcej.
W Zośkę wpakowałem już tyle kasy, że po prostu nie opłaca mi się jej sprzedawać. Trzeba jeszcze troszkę doinwestować i jeździć aż jej korniki nie wpierdzielą
Uważam, że to jest taka przypadłość 200k km. To jest ten przebieg gdzie auta zaczynają kaprysić i trzeba do nich ładować coraz więcej.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2017, 13:54 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.