Problemy związane z użytkowaniem klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
samson

#61 Post autor: samson »

To Forum dla Użytkowników Opla Zafiry czy ortograficzne bo sie gubie?

giant19s

#62 Post autor: giant19s »

Najwidoczniej masz wyciągniętą kostkę od wentylatorów z chłodnicy jeżeli świeci się ta kontrolka. Ja też ją wyciągałem na początku bo coś klima wariowała. Kiedy będziesz miał wyciągniętą wspomnianą wtyczkę owa kontrolka będzie świecić ;)
Sprawdz czy po prawej stronie chłodnicy patrząc od przodu auta (otwórz maske i stań przed autem) masz na samym dole wpiętą wtyczkę od wentylatorów. Trzeba ją zlokalizować tak na wyczucie, ewentualnie podjechać do mechanika on będzie wiedział co szukać :)
A to że klima startuje a nie da rady jeje wyłaczący/włączyć możliwe że masz coś z kablami od chłodzenia/klimy w najgorszym wypadku padł modół od sterowania chłodzeniem. Pytałem o to samo u mechanika co serwisuje klime i to były jedyne opcje :)
Radzę podjechać do gościa co napełnia klimy on będzie wiedział.

firek
Zafiromaniak
Imię: Mirek
Auto: Opel Zafira A 1,8 Elegance
Model: ZA
Oznaczenie silnika: X18XE1
#63 Post autor: firek »

Podjedz na komputer i niech zczytaja błąd, błędy w układzie chłodzenia, po tym będzie łatwiej wydedukowac co nawaliło.

rafi

#64 Post autor: rafi »

Dzięki panowie sprawdze tą kostke .

cebu

#65 Post autor: cebu »

Witam,
W mojej Zafirce nie działa klimatyzacja tzn wciskam przycisk AC zapala się kontrolka i żadnego odzewu z nawiewu w postaci zimnego powietrza (pokretło max na niebieskim polu) od czego zacząć diagnostykę ?

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#66 Post autor: MieHor »

Odczytaj błędy lub jedź do serwisu klimy aby sprawdzić czy masz w układzie czynnik chłodzący - przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC i objaw jaki opisałeś

cebu

#67 Post autor: cebu »

Nie ma żadnych błędów , klima nie działa

dejna

#68 Post autor: dejna »

MieHor pisze:przy jego braku powinien wystąpić błąd dotyczący AC
przy mojej poprzednie Zafirce żaden błąd dot. AC nie wyskoczył a uzupełnienie czynnika całkowicie problem zniwelowało...
cebu pisze:Nie ma żadnych błędów , klima nie działa
jedź do serwisu, gdzie nabijają klimatyzację... jeżeli okaże się, że czynnik jest a klima nie chłodzi, to znaczy, że problem tkwi w czym innym...

podam ci taki przykład z ostatnich dni:

w mojej firmi w dwóch Renaultach Traficach klima padła... czynnik był i okazało się, że chłodnice od klimy są uszkodzone...

natomiast w jednym Citroenie Jumperze (też klima padała) okazało się, kompresor klimy "nie dostawał" prądu...

ale w Twoim przypadku (tak mi sie zdaje) powinno wystarczyć nabicie klimy...

cebu

#69 Post autor: cebu »

Pytanie czu po włączeniu klimatyzacji przyciskiem AC powinno być widoczne na obrotomierzu

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#70 Post autor: MieHor »

u siebie nie zauważyłem wzrostu obrotów, wskazówka obrotomierza w momencie uruchomienia klimy może lekko drgnąć na +, ale zaraz się stabilizuje.

Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy

robertgl17
Przeglądacz
Imię: Rob
Auto: Opel Zafira A 1.9 Comfort
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH
#71 Post autor: robertgl17 »

MieHor pisze:
Zwróć uwagę, że aby klima wystartowała musisz mieć włączony nadmuch w położeniu od 1 do 4, jeśli masz na 0 klima nie ruszy
Chyba jednak nie do końca tak jest. U mnie pokrętło jest na zero włączam klimę-zapala się kontrolka i klimatyzacja powolutku pracuje. Nie z taką siła nawiewu jak na 1, ale jednak pracuje.

Opisałem to w poście w tym dziale kilka dni temu

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2573

kamgi

#72 Post autor: kamgi »

Witajcie mam takie same objawy co robertgl17, tylko że mi się tak stało miech po nabiciu klimy pojechałem do Serwisu gdzie nabijałem i zrobili serię testów okazało się że fiolet wypłyną na chłodnicy ale pod wodą nie daje bąbelków, komp pokazał "błędny odczyt sądy klimy". Męczą się już trzeci dzień i nic w końcu mam dostać auto z próbną chłodnicą, i po dwóch tygodniach sprawdzą ciśnienie, szczelność.Odpisze czy coś to dało.

Pozdrawiam.

P.S

Rzeczywiście klima po włączeniu AC nawet na pozycji zero powoli kręci wentylatorem.

Awatar użytkownika
sesorek
Przeglądacz
Model:

#73 Post autor: sesorek »

witajcie,
w tym dziale mnie jeszcze nie było :D

czy znacie jakiś speców od klimy w w-wie i okolicach
oczywiście nie drogich i solidnych?

moją zafirką cieszę się raptem miesiąc i kupiłem ją z niedziałającą klimą
pierwsza wizyta u mechaniora od klimy kosztowała mnie 230 PLN i chłodkiem
nacieszyłem się raptem 4 dni facio uzupełnił mi wszystko i juz
napewno mam gdzieś nieszczelność.Chodzi o kogoś kto jest obcykany z klimą w zafirze wie co często pada, jakieś uszczelki
oringi itp... zależy mi zeby było szybko zrobione i w miarę tanio no i solidnie i na
dużo dłuzej niż te 4 dni...(dodam jeszcze ze ten mechanior wpuścił mi ten czynnik
za pomocą którego lokalizowane są nieszczelności ale nie wiem czy chce spowrotem
do niego jechać).

David

#74 Post autor: David »

Witam jak wylecisz z Wawki w stronę siedlec to skręć w Zakręcie na lubelak i po kilometrze po prawej stronie jest duży szyld CHłodnice, Klimatyzacja. Firma się nazywa AUTO-BAS.
woziłem w przeciągu 1 miesiąca do nich 3 różne chłodnice nawet od Ciężarówki robią prawie od ręki. Koszt polutowania chłodnicy do Mana TGA wraz ze sprawdzeniem to całe 150 PLN. wydają sie solidni i zawsze u nich jak byłem to stoi mnóstwo samochodów
tel 22-773-37-56 lub 601-943-681, Wesoła ul. szosa lubelska 10

J.A.C.E.K

#75 Post autor: J.A.C.E.K »

No i ewentualnie WEBSTER na Żupniczej. Byłem już tam drugi rok z rzędu i polecam. Co do objawów... to miałem identycznie. Po zakupie i nabiciu chodziła dwa dni i klops. Cewki padają jak muchy. Koszt w warsztacie to wymiana cewki plus cewka plus nabicie 380 bodajże.
Ja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”