Zafira B benzyna 200KM lub OPC 240M
Moderator: Tunio999
Zafira B benzyna 200KM lub OPC 240M
Witam serdecznie forumowiczów
To mój pierwszy post i dlatego tutaj, że dopiero zamierzam dołączyć do społeczności.
Tak jak w temacie chce się zaopatrzyć w benzyniaka z turbiną.
Co do kosztów OPC nie trzeba mi uświadamiać, po cenach części do Mazdy Premacy Sportive jestem przyzwyczajony Ale tak serio, odrobiłem pracę domową i wiem na co się porywam.
Zrobiłem szybkie rozeznanie i widzę, że zbyt dużego wyboru w kraju nie ma. Aktualnie OPC stoi po ~27 tys np http://allegro.pl/show_item.php?item=68 ... 5bbc1418ff a 200KM mniej więcej miedzy 20-24tyś. Oczywiście w stosunku do cena u naszych zachodnich sąsiadów wydaje mi się to zbyt atrakcyjną ofertą.
Żeby nie było że nie szukałem, w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21558 pada kwota że zadbany egzemplarz to 12tys euro.
Teraz pytanie czy opłaca się według Was kupić w PL i liczyć 15tyś w zapasie na doprowadzenie jej do pewnego stanu, czy lepiej polować samemu na zachodzie?
Czy opłaca mi się w ogóle jechać do Gniezna obejrzeć, tą do której wrzuciłem link z allegro?
Czy na forum jest ktoś kto zajmuje się importem na zamówienia albo jakiś handlarz obeznany w Zafirach? Wertowałem forum i widziałem info o Andrzej2503 - na pewno się do niego odezwę ale nie wiem czy on sprowadza na zamówienie.
Dzięki z góry za poświecenie chwili
To mój pierwszy post i dlatego tutaj, że dopiero zamierzam dołączyć do społeczności.
Tak jak w temacie chce się zaopatrzyć w benzyniaka z turbiną.
Co do kosztów OPC nie trzeba mi uświadamiać, po cenach części do Mazdy Premacy Sportive jestem przyzwyczajony Ale tak serio, odrobiłem pracę domową i wiem na co się porywam.
Zrobiłem szybkie rozeznanie i widzę, że zbyt dużego wyboru w kraju nie ma. Aktualnie OPC stoi po ~27 tys np http://allegro.pl/show_item.php?item=68 ... 5bbc1418ff a 200KM mniej więcej miedzy 20-24tyś. Oczywiście w stosunku do cena u naszych zachodnich sąsiadów wydaje mi się to zbyt atrakcyjną ofertą.
Żeby nie było że nie szukałem, w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=21558 pada kwota że zadbany egzemplarz to 12tys euro.
Teraz pytanie czy opłaca się według Was kupić w PL i liczyć 15tyś w zapasie na doprowadzenie jej do pewnego stanu, czy lepiej polować samemu na zachodzie?
Czy opłaca mi się w ogóle jechać do Gniezna obejrzeć, tą do której wrzuciłem link z allegro?
Czy na forum jest ktoś kto zajmuje się importem na zamówienia albo jakiś handlarz obeznany w Zafirach? Wertowałem forum i widziałem info o Andrzej2503 - na pewno się do niego odezwę ale nie wiem czy on sprowadza na zamówienie.
Dzięki z góry za poświecenie chwili
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, 13:34 przez omegus, łącznie zmieniany 1 raz.
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
No właśnie! Ta oferta, to jest śmiech na sali!!! OPC z przebiegiem 121kkm za niecałe 6500€? W Niemczech za takie auto trzeba szykować ok. 10-iu tys. euro.omegus pisze:
Oczywiście!
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jeśli masz taką możliwość to szukaj sam na zachodzie to co w kraju jest to spore ryzyko, sam swojej opc szukałem pół-roku, to co oglądałem z ceną od 29tys do 33tys. to były same szroty moim zdaniem nie warte tych pieniędzy, bo jeszcze grubo trzeba by było do nich dołożyć, a auta sprowadzane były głownie ze Szwajcarii i nie wiadomo co z cłem itd. Lub szukać w kraju ale już zarejestrowanej i najlepiej od właściciela który jeździł tym autem parę lat i wie co go boli. Handlarzy odradzam chyba że takich co auta na zamówienie sprowadzają a nie do jakiś komisów dla kowalskiego, może wyjdzie troszkę drożej ale na pewno znacznie pewniej i prawdopodobne że auto będzie miało pewną historię.
Janekw67- Bo to promocja jest
Co do auta z ogłoszenia to jest z Gniezna a to zagłębie handlarzy, teraz tak tylna dokładka pod zderzakiem ma wycięcie, pewnie na hak, w opc opel tego nie montował przynajmniej z tego co wiem. Następna sprawa to fotel kierowcy dość po wginany jak na ten przebieg, moje auto ma w orginale 180tys km i nie ma tak mocnych zagnieceń na siedzisku, dywaniki nie są z opc i w dodatku dość zniszczone, pedały też nie wyglądają najlepiej. Boczne poduszki w fotelach przednich na siedzeniu kierowcy widać napis airbag a na fotelu pasażera już nie, może to tylko złudzenie.
Janekw67- Bo to promocja jest
Co do auta z ogłoszenia to jest z Gniezna a to zagłębie handlarzy, teraz tak tylna dokładka pod zderzakiem ma wycięcie, pewnie na hak, w opc opel tego nie montował przynajmniej z tego co wiem. Następna sprawa to fotel kierowcy dość po wginany jak na ten przebieg, moje auto ma w orginale 180tys km i nie ma tak mocnych zagnieceń na siedzisku, dywaniki nie są z opc i w dodatku dość zniszczone, pedały też nie wyglądają najlepiej. Boczne poduszki w fotelach przednich na siedzeniu kierowcy widać napis airbag a na fotelu pasażera już nie, może to tylko złudzenie.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2017, 14:02 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
Dzięki kysiu241 i janekW67 za odpowiedź.
No właśnie, najdziwniejsze jest to, że nie ma w PL droższych ofert...
Generalnie mam dylemat bo znajomy mechanik sugeruje, że jeśli przebieg i bezwypadkowość jest do zweryfikowania, nie zjada jej ruda to nawet zakładając kapitalkę silnika, sprzęgło, turbinę, zawieszenie, hamulce to wyrobię się do kwoty dobrego egzemplarza z DE a będę miał wszystko zrobione a tam mimo że zadbany zawsze coś może jeszcze wyskoczyć. Nie jestem przekonany bo jeszcze nie kupowałem auta z założeniem, że robię od razu grubszy remont, nie wiem czy taki pomysł ma sens. A te w PL mogą być mocno skatowane skoro sprowadzone ze bezcen.
No bo skąd są takie perełki? https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... xtor=SEC-8 cytując ogłoszenie "Nie jest to ala coś tam coś tam tylko Oryginalna bardzo szybka wersja OPC"
Problem mam taki, że na zakup nowego samochodu mam czas do końca lipca. Liczyłem, że może znajdę coś w PL do doinwestowania. Ale wychodzi na to, że nie znajdę niczego i będę musiał sobie odpuścić póki co.
Normalnie bym pewnie sprowadził ale nie będę miał teraz tyle czasu więc zostaje mi ewentualnie wybrać coś i zlecić komuś przywiezienie.
No właśnie, najdziwniejsze jest to, że nie ma w PL droższych ofert...
Generalnie mam dylemat bo znajomy mechanik sugeruje, że jeśli przebieg i bezwypadkowość jest do zweryfikowania, nie zjada jej ruda to nawet zakładając kapitalkę silnika, sprzęgło, turbinę, zawieszenie, hamulce to wyrobię się do kwoty dobrego egzemplarza z DE a będę miał wszystko zrobione a tam mimo że zadbany zawsze coś może jeszcze wyskoczyć. Nie jestem przekonany bo jeszcze nie kupowałem auta z założeniem, że robię od razu grubszy remont, nie wiem czy taki pomysł ma sens. A te w PL mogą być mocno skatowane skoro sprowadzone ze bezcen.
No bo skąd są takie perełki? https://www.otomoto.pl/oferta/opel-zafi ... xtor=SEC-8 cytując ogłoszenie "Nie jest to ala coś tam coś tam tylko Oryginalna bardzo szybka wersja OPC"
Problem mam taki, że na zakup nowego samochodu mam czas do końca lipca. Liczyłem, że może znajdę coś w PL do doinwestowania. Ale wychodzi na to, że nie znajdę niczego i będę musiał sobie odpuścić póki co.
Normalnie bym pewnie sprowadził ale nie będę miał teraz tyle czasu więc zostaje mi ewentualnie wybrać coś i zlecić komuś przywiezienie.
czerwoną to sobie odpuść i koniec na jej tema chyba że chcesz to poszukaj w archiwum tu na forum
jak sprzedawałem swoją powyżej 35 to na 6 telefonów tylko jednej osobie ta cena nie przeszkadzała, a reszta nawet nie dzwoniła
nie ma bo rynek tego wymagaomegus pisze:No właśnie, najdziwniejsze jest to, że nie ma w PL droższych ofert...
jak sprzedawałem swoją powyżej 35 to na 6 telefonów tylko jednej osobie ta cena nie przeszkadzała, a reszta nawet nie dzwoniła
szukać warto jak najbardziej, ale nie ukrywajmy tam jest taki sam szrot, niemiec sprzedaje jak naprawa przekracza 5kkysiu241 pisze:Jeśli masz taką możliwość to szukaj sam na zachodzie to co w kraju jest to spore ryzyko,
a twoja warta ? bo dokładasz i dokładasz ?kysiu241 pisze:sam swojej opc szukałem pół-roku, to co oglądałem z ceną od 29tys do 33tys. to były same szroty moim zdaniem nie warte tych pieniędzy,
montował, a zaślepka to koszt około 800zł więc nic dziwnego że jej nie makysiu241 pisze:teraz tak tylna dokładka pod zderzakiem ma wycięcie, pewnie na hak, w opc opel tego nie montował przynajmniej z tego co wiem.
- kysiu241
- Mieszkaniec
KIT GTO, Z grubszych rzeczy to robiłem tylko turbo a teraz same pierdoły tak naprawdę mi zostały, a turbo też padło dopiero po roku przy zakupie auto było tip top, za auto z orginalnym przebiegiem na pewno nie przepłaciłem bo dałem sporo poniżej ceny nawet tej czerwonej zafki z tematu, więc myślę że można dobre auto znaleźć w kraju. A co do napraw- twój jeździ całkiem bez awaryjnie i nie naprawiasz auta? :>
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.
- czarekcw
- Zafiromaniak
- Imię: Cezary
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mnie "pierdoły" w ciągu niecałego roku wyniosły 8000zł więc zależy co przez to rozumiesz A turbo i wtrysków nie ruszałem na razie.kysiu241 pisze:Z grubszych rzeczy to robiłem tylko turbo a teraz same pierdoły tak naprawdę mi zostały
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 22:15 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
Wszystko co robiłem odkąd posiadam ten samochód czyli od 2016r kosztowało mnie 6200zł z oponami letnimi które wymieniłem bo chciałem, z czego 1200zł zaraz po zakupie takie rzeczy jak tarcze przednie i klocki oraz rozrząd olej i filtry, turbo poległo pod koniec kwietnia 2017r i w maju wymienione na nowe, więc kasa wydaje się wysoka ale tak naprawdę to są to prawie normalne opłaty eksploatacyjne, może patrząc na turbo lekko wyższe, poprzednio miałem vectrę b 2,5 v6 i500 i znacznie taniej nie wychodziło utrzymanie tego auta. Mam nadzieję że teraz już będę miał spokój przez jakiś czas
Ostatnio zmieniony 12 lip 2017, 23:24 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
nie rozumiem cię wcale i nie staram się, w jednym temacie piszesz ze utrzymanie zafiry opc to nie małe koszty sypiesz cenami z rękawa oraz piszesz ze nie ma bata ale każdy przez to musi przejśćkysiu241 pisze:KIT GTO, Z grubszych rzeczy to robiłem tylko turbo a teraz same pierdoły tak naprawdę mi zostały,
a tu nagle okazuje się że to tylko pierdoły eksploatacyjnekysiu241 pisze:Zafira Opc to drogie auto w utrzymaniu, i radzę nie oszczedzac przy zakupie taki samochod swoje musi kosztowac, a okazjie u handlarzy nie istnieją.
mam takie szczęście że nie, bo jestem zmuszony do kupowania nowych samochodów lub prawie nowychkysiu241 pisze:A co do napraw- twój jeździ całkiem bez awaryjnie i nie naprawiasz auta? :>
- kysiu241
- Mieszkaniec
KIT GTO, A ile osób na forum miało problem z OPC i pękniętym kolektorem, tylko ja? Nie spora ilość osob wymieniała turbo niestety taki ich urok. Co do utrzymania to nie jest tanie bo swoje kosztuje i kazdy może to potwierdzić, pozatym który samochód nie kosztuje. A co do tego że czesto zmieniasz auta na nowe :> to gratulacje nie każdy może sobie pozwolić na wymianę auta co chwilę tymbardziej nowego jak piszesz. No chyba że należysz do osób które wykupują dobre auta z ubezpieczeniem itd potem pojeździć nim trzeba jakiś czas i auto odsprzedac z cofnietym licznikiem i zminimalizowanym wyposażeniem wykrecajac co się da a wciskając kupującemu za podobną kasę co dałeś lub po picowaniu nawet za wyższą. :> Ciebie jak auto wnerwi to nie psioczysz na niego, ja trochę tak i co z tego, masz z tym problem to nie czytaj.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 17:12 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
pewnie tyle samo co ON z dpfem i pewnie tyle samo co ci z Cimem i pewnie .............
i co mają się bać ?
nie musisz gratulować ale dziękuję za uznanie
nie znam tych osób ale widzę że sporo o nich wiesz, czyż być z takiego miejsca miał swoją ZB ? bo jak sam stwierdziłeś była mocno tania ? podeślij kontakt na pw jeśli można do tego kogoś
tak wiem jest opcja ignoruj ale lubię czytać takie wypociny
i co mają się bać ?
nie musisz gratulować ale dziękuję za uznanie
nie znam tych osób ale widzę że sporo o nich wiesz, czyż być z takiego miejsca miał swoją ZB ? bo jak sam stwierdziłeś była mocno tania ? podeślij kontakt na pw jeśli można do tego kogoś
tak wiem jest opcja ignoruj ale lubię czytać takie wypociny
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Spokojniej, :> macie coś do siebie? piszcie na PW...
Nie wszystkich interesują takie wypowiedzi (ostrzegam)
Nie wszystkich interesują takie wypowiedzi (ostrzegam)
Ostatnio zmieniony 13 lip 2017, 19:09 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
@omegus wrzuc temat do zaufaneauto.pl, Tymoteusz sciagnie Ci zafire ze Szwajcarii. Przebiegi sa zawsze oryginalne. Gosc generalnie nie ma nic do ukrycia i jak cos jest do zrobienia to oficjalnie o tym informuje.
Ja kupilem OPC z 2007r z kompletem opon zimowych na alusach 17", oryginalnymi lampami i grillem w bagazniku jako gratisy! Kwota 24.000zl na gotowo. Znajdz mi handlarza, ktory dodaje cale kola w cenie auta? Wszyscy wyciagaja co sie da i sprzedaja zeby pare "stowek" jeszcze zarobic. W zaufaneauto.pl takich sytuacji nie ma, jest to jednoosobowa firma i chlopak naprawde żetelnie podchodzi o kazdego klienta.
Pzdr
Piotrek
Ja kupilem OPC z 2007r z kompletem opon zimowych na alusach 17", oryginalnymi lampami i grillem w bagazniku jako gratisy! Kwota 24.000zl na gotowo. Znajdz mi handlarza, ktory dodaje cale kola w cenie auta? Wszyscy wyciagaja co sie da i sprzedaja zeby pare "stowek" jeszcze zarobic. W zaufaneauto.pl takich sytuacji nie ma, jest to jednoosobowa firma i chlopak naprawde żetelnie podchodzi o kazdego klienta.
Pzdr
Piotrek