Przed zakupem Zośki - do wiadomości

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
Crazy

#151 Post autor: Crazy »

Koniecznie diesel?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#152 Post autor: Bodek »

deyv1992 pisze:Witam panowie przymierzam sie do kupna zafiry 1.9 120km cdti i tutaj prosilbym was o jakies rozsadne nakierowanie na w miare dobry egzemplarz zebym sie znowu nie wdupil jak z zakupem audicy ze musze teraz ja sprzedac po roku uzytkowania. Interesuja mnie okolice 19 tys zl oraz lubelskie,podkarp,malopolska . pozdrawiam
Sprzedałbym moją, ale nie ma teraz co kupić :>

:lol:
czarekcw

#153 Post autor: czarekcw »

Aż tak brał olej w Audi? ;) Trzeba było brać 1.8T BEX, sam się zastanawiałem nad takim egzemplarzem w tym silniku ale w okolicy nic nie było.

Jako że sam jestem miłośnik VAGa to powiem tak- masz CIM czego w VAG nie ma (a co to jest CIM to wbij w google bo dużo info), wykonanie wnętrza jest miejscami gorsze wg mnie a miejscami lepsze (takie nijakie z wyglądu, w szczególności podświetlenie zegarów jest tak neutralne że tragedia hehe), skrzynie biegów czy auto czy manual nie są bezawaryjne w 100% (w VAG można sporo wybierać wśród modeli skrzyń). Na plus na pewno silnik (choć i sławne 1.9 TDI jest ok), cena zawieszenia z przodu, ilość miejsca w środku.

Jako że sam użytkuję od niecałych 3 miechów automat to się przekonałem ile kosztuje np simering półosi napędowej- ori to 120zł a w manualu 50 zł :evil: .
deyv1992

#154 Post autor: deyv1992 »

Crazy pisze:Koniecznie diesel?
a jak sie zachowuje benzyniak w gazie daje rade w miare ze zbieraniem sie? uparlem sie aktualnie na diesla bo troche mnie zniesmaczylo kolo w bagazniku w audi po instalacji gazowej , co wiadomo ujmuje spora czesc miejsca. Diesel, chce w miare zeby auto jako tako wyprzedzalo innej jednostki na trasie, nie chodzi mi o jakas torpede poprostu odczuwalne przyspieszenie. Kazde rady i porady poczytam poniewaz nie mialem jeszcze stycznosci z zafirami . pzdro
Bodek pisze:
deyv1992 pisze:Witam panowie przymierzam sie do kupna zafiry 1.9 120km cdti i tutaj prosilbym was o jakies rozsadne nakierowanie na w miare dobry egzemplarz zebym sie znowu nie wdupil jak z zakupem audicy ze musze teraz ja sprzedac po roku uzytkowania. Interesuja mnie okolice 19 tys zl oraz lubelskie,podkarp,malopolska . pozdrawiam
Sprzedałbym moją, ale nie ma teraz co kupić :>

:lol:
opowiedz cos o swoim silniku to jest ten 101km?

audi jak audi 1l/1000km. z 1.8 t jak trafisz kumplowi sie "udal" egzemplarz 1l/2000km

andrzej2503 czy mozesz podac jakies ogloszenia swoich zafir ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, 19:14 przez deyv1992, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#155 Post autor: Bodek »

Wszystko jest w moim temacie.

A Andrzej ma swoją stronę internetową - łatwo znaleźć ;)

http://zafiry.gratka.pl/oferta/
deyv1992

#156 Post autor: deyv1992 »

waham sie ogolnie miedzy 120km a 150km , glownie boje sie o filtry i ich koszta napraw lub wymian, nie znam sie dokladnie na tym . jeden ma dpf a drugi fap? w 150km czesto jest problem z klapkami kolektora ssacego tak ? ich koszt jest jakiego rzedu? bo alternator juz wiem mniej wiecej 700 zl ? sprzeglo wiadomo 2k+- dodam ze rocznie okolo 18 tys robie
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#157 Post autor: Bodek »

Są odpowiednie tematy na Forum = poszukaj wszystko jest napisane.

Ten temat dotyczy czegoś innego.
rzepek81

#158 Post autor: rzepek81 »

witam
czy w zafirach b 2006r przednie lampy lekko odstaja ? chodzi mi o miejsce przy dole lamp obok grila/atrapy.
Crazy

#159 Post autor: Crazy »

Mi jedna tak odstaje, obstawiam, że po wymianie zarnika od bixow ktoś się nie przyłożył aby ponownie ją dobrze zamontować na swoim miejscu
sprat

#160 Post autor: sprat »

Witam,

Panowie, mam dylemat jakie auto wybrać. Otóż wkrótce powiększa mi się rodzina (1wsze dziecko) i w związku z tym usilnie poszukuję jakiegoś auta które pomieści wózek i bagaże. Taa wiem, że pewnie wielu z Was wyda się że przesadzam szukając Zafiry, ale z drugiej strony wychodzę z założenia, że lepiej zbyt dużo przestrzeni niż zbyt mało.

Do rzeczy.
Mam do wydania ok 25 tysięcy złotych. Do tej pory jeździłem Audi A4 B6 1.8T - super auto ale niestety sedan. Chcę jak najlepszą relację cena-rocznik, więc na nowsze Audi nawet nie patrzę.
Rocznie robię ok 40 tys km, praktyznie wszystko po trasach - codziennie ok 25 km w jedną stronę do pracy po trasie więc LPG to mus.
Patrzę na benzyny 1.8 - jak tu z LPG? Jest się czego bać w temacie tych luzów zaworowoych? Wiem, że mam ogarniętego w Zafirach gazownika pod Lublinem - Pan Rogowski, ale pamiętam że bardzo odległe terminy ma.
pomozcie :D
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#161 Post autor: rafant4011 »

sprat, może pomyśl nad drugim autem i celuj w Zafire A 1.8 w wersji elegance, auto jest przestronne, ładnie wyposażone, wizualnie atrakcyjne... jak dobrze poszukasz to z 15tysięcy zostanie Ci w kieszeni, a kasa się przyda na start dla młodego rodzica, wiem co mówię ;) sam jestem świeżo upieczonym tatusiem, a braciakowi urodziło się drugie dziecko i kupił właśnie takową ZA http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=338727#338727
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 09:10 przez Rybka, łącznie zmieniany 3 razy.
sprat

#162 Post autor: sprat »

Szczerze? nie podoba mi się:) wystartowałem poszukiwania od Volvo V50, ale tu mam wrażenie, że bagażnik za mały + niski prześwit (mam tez Mazde 3, to samo zawieszenie, wiec wiem co mowie), a czesto mam okazje jezdzic po kiepskich drogach. Poteem byla Kia Sportage, tam z kolei zbyt maly bagaznik, to spojrzalem na van-y - Zafira wydaje sie najsensowniejsza, tylko to polaczenie 1.8 + LPG chyba niezbyt szczesliwe?
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#163 Post autor: rafant4011 »

Możesz szukać 2.0T 200KM jak 1.8 140KM Cię nie rajcuja...
sprat

#164 Post autor: sprat »

nawet nie w tym rzecz, bardziej wolałbym właśnie od Was usłyszeć jaki wariant najlepszy.
Całe życie miałem PB + LPG, więc CDTI tak średnio mi się widzi, aczkolwiek może niesłusznie?
czarekcw

#165 Post autor: czarekcw »

Punkty zapalne 1.9 CDTI (Z19DTH 150 KM)
- stricte w tym silniku: DPF, EGR, klapy wirowe, skrzynie biegów, alternatory, magistrala wodna,
- to co w każdym dieslu: wtryski, turbo, dwumasa,
- w każdej Zafirze B: CIM, niska jakość lakieru (głównie progi pod dodatkową uszczelką), wnętrze odstaje wykonaniem w porównaniu do VAG.
To są główne bolączki Opla z tego okresu

Natomiast w 1.8 masz tak naprawdę tylko koła zmiennych faz rozrządu. Choć poczujesz niedosyt jak masz w Audi 1.8T.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”