Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#166 Post autor: rafant4011 »

Około 5mm... nawet mniej.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#167 Post autor: Flora »

Pojawiło się dziś trochę upominków, a między innymi takie drobiazgi:

Obrazek

Chwilę później trochę dołożyłem:

Obrazek

Może uda mi się jeszcze dziś skrócić styki złącza diagnostycznego i poskładam sprzęt do końca :mrgreen:

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Imię: Arek
#168 Post autor: aroniusz »

Marcin Ty to jesteś magik :piwo:

Czekamy na efekty i produkcję

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#169 Post autor: Flora »

Za dużo kombinowałem z poprawkami i już mam jedną ofiarę: procesor z urwaną nogą.
Trochę rzeźbiłem i poskładałem moduł w całość. Aktualnie wygląda to tak:

Obrazek Obrazek

Jedyne co udało mi się w pełni uruchomić to przetwornicę zasilającą moduł. Przy zasilaniu z 14V, bez obciążenia, pobiera ona zaledwie 120 µA, a zasilanie całego modułu w stanie spoczynku to 1,3 mA :>

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
#170 Post autor: aroniusz »

Bardzo fajnie to wygląda, zapewne będzie lepiej się go podłączało do gniazda (obecnym muszę celować :lol: ). Ustawiam się więc już w kolejce :> :piwo:

mlody17
Bywalec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI OPC Line
Model: ZB

#171 Post autor: mlody17 »

I jak tam Panowie postęp prac?

LWPM
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
Oznaczenie silnika: Z17DTJ
#172 Post autor: LWPM »

U mnie w porządku. Od dwóch tygodni jeżdżę z tym na urlopie i wg mnie działa jak trzeba.

W przyszlym tygodniu powinienem złożyć pierwszą gotową sztukę.
Do końcatygodnia będę jeszcze w Krakowie i potem wracam do pracy.

Przy okazji zauważyłem że w odpowiednich warunkach mój DPF bez problemu wytrzyma 1000-1500 km bez regeneracji. :mrgreen: W mieście wystarczy mu 100km.

mlody17
Bywalec

#173 Post autor: mlody17 »

O to bardzo fajnie jak coś jestem chętny na zakup takiego modułu a powiedz mi jak wygląda sprawa z cena wiesz ile będzie kosztować?

Awatar użytkownika
Irek_S.
Bywalec
Imię: Irek
Auto: Zafira B 1.8
Oznaczenie silnika: Z18XER

#174 Post autor: Irek_S. »

Mi się bardzo podobała prosta opcja stworzona wcześniej przez Marcina Florę. Chodzi o moduł z diodą montowaną w liczniku informującą o przedziale temperatury silnika (np. zimny silnik - niebieska, dogrzany - dioda gaśnie, przegrzany - czerwona). Jest to fajne bo jako pierwsze rzuca się w oczy, bardziej zwracam uwagę na licznik podczas jazdy niż na wyświetlacz. I tu moje pytanie - czy w tym wypasionym module można umieścić takową diodę :D

LWPM
Zafiromaniak
#175 Post autor: LWPM »

jeśli chodzi o cenę, to myślałem, że będzie to max 200zł. przy czym jest to cena maksymalna, przy pojedynczych sztukach - kilku chętnych. Jak będzie więcej chętnych, może być tylko taniej.

Co do tej diody: moje założenie jest takie, że urządzenie potrafi uruchomić każdy - a nie każdy wie jak zdemontować licznik i wsadzić do niego jakąś dodatkową diodę :) - nie jest to prosta sprawa.
Ale kilka możliwości jest:
- można użyć innej/niewykorzystywanej kontrolki na liczniku. O ile pamiętam, to chyba jakaś z nich świeciła się na niebiesko... nie pamiętam już jaka, musiałbym sobie przypomnieć. Każda kontrolka może mieć kilka stanów: nie świeci - świeci - mruga. To nie wymaga żadnych modyfikacji licznika.
- można użyć kontrolki TPMS. Tutaj do dyspozycji są stany: nie świeci, żółta, pomarańczowa, czerwona + mruganie w każdym z tych kolorów. Tutaj jest mały problem, bo nie w każdym liczniku te diody są obecne - zależy od wersji.
- można wykorzystać licznik kilometrów do wyświetlania różnych informacji.
- można wyprowadzić wyjście odpowiedniego sygnału do diody RGB i wtedy diodę RGB sobie każdy (kto chce) zamontuje gdzie mu się to podoba we własnym zakresie. W praktyce: nigdy się nie bawiłem diodą RGB, ale to nie powinno być nic trudnego. Czyli coś na wzór diody od symulacji alarmu która teraz jest. Można sobie podłączyć dowolną diodę do modułu, która będzie udawać włączony alarm :)

Założenie jest takie, że robię jakiś ogólny moduł, ale dla każdego mogę co nie co dostosować wg jego własnych potrzeb. Jak ktoś chce mieć sygnalizację wypalania DPFa mrugającą kontrolką świec żarowych - oczywiście można też i tak to zrobić. Jak ktoś chce żeby mu włączyć światło w bagażniku - też można :)
Tak jak pisałem poprzednio - mam jeszcze 3 wolne zakładki w menu.

mlody17
Bywalec

#176 Post autor: mlody17 »

No to czekam na rozpoczęcie sprzedaży mam nadzieje ze będzie to niedługo :piwo:

LWPM
Zafiromaniak
#177 Post autor: LWPM »

Wczoraj siedziałem do późna... i udało mi się złożyć pierwszą działającą sztukę :)
Obrazek
wygląda jak wygląda... ale działa :D

Tak wygląda założona w aucie (niestety klapki się już założyć nie da... nie ma miejsca)
Obrazek

Do dokończenia zostało mi zrobienie aktualizacji oprogramowania. W tej chwili tylko przez programator można. No i cały czas jakieś pomysły na bieżąco mi przychodzą... to dodaję :)

Jeśli chodzi o rozpoczęcie sprzedaży. Obecnie nie mam wszystkich części by złożyć kolejne sztuki...
Najgorzej z procesorami - ponieważ nie mogę ich znaleźć w Polsce, a moje zapasy sampli są na wykończeniu - musiałbym zamówić z USA.
No i żeby uniknąć wysokich kosztów dostawy musiałbym zamówić jakieś 15 sztuk. Cenowo wyjdzie to ~250zł :|
Przynajmniej na połowę przydali by się chętni :)
Resztę części mogę bez większych problemów dostać w Polsce (np na Allegro)

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#178 Post autor: Flora »

Ładniusia ta płytka ;)

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
#179 Post autor: aroniusz »

A jak moduł będzie zachowywał się w przypadku gdy mam UWA i zakładka telefonu jest zajęta ? Będzie pokazywało wówczas jako jakaś kolejna ? może jako nawigacja ? Zanim zgłoszę swój akces wolałbym mieć pewność, że nie stracę funkcjonalności telefonu :>

LWPM
Zafiromaniak
#180 Post autor: LWPM »

aroniusz pisze:Ładniusia ta płytka ;)
do tej Twojej jednak trochę mi brakuje... mogłem zamówić płytki z soldermaską... wyglądały by ładniej :-)

aroniusz pisze:A jak moduł będzie zachowywał się w przypadku gdy mam UWA i zakładka telefonu jest zajęta ?
będzie działał obok, nie będzie żadnej dodatkowej zakładki. Szczegóły działania (temperatura + ew. poziom DPF) wyświetla na zakładce BC (obok zasięgu).
Wejście do pełnych informacji, menu modułu itp poprzez przytrzymanie przycisku BC (przez ~3s)

W teorii działa zupełnie niezależnie od telefonu [inny kanał komunikacji niż UHP] (ale tylko z wersją wyświetlacza inną niż 8.0.x :!: ). Dla 8.0.x zadziała tylko jeśli nie ma telefonu, lub klimatyzacji automatycznej. Chętnie bym to sprawdził w praktyce, ale nie mam dostępu do żadnego modułu telefonu.

Wszystko to pisałem na temat możliwości utworzenia dodatkowej zakładki/modyfikacji istniejących dotyczy tylko wyświetlaczy 8.0.x.... szkoda bo można ciekawe rzeczy zrobić z tym co widać na ekranie :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”