Lukasz_Fr - 1,8 Elegance, 125 KM, 2004
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA Elegance
- Model: Elegance
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Lovato Smart. Sprawdzona w mojej 206, gdzie już ponad 170000 km zrobiła i jeździ dalej. Nadzieja, że w Zafirze też się sprawdzi. Przez 5 czy 6 lat miałem tylko 1 awarię, której usunięcie kosztowało mnie 50 zł. Instalację póki co sobie chwalę. Jest tania w eksploatacji, bo przeglądy robi się co 15 tkm. Założona w sprawdzonym warsztacie. W porównaniu z 206 będzie nowszy komp po lifcie, większa butla oczywiście i szybsze wtryski. Myślę, że to wciąż 4 generacja, ta sama jaką mam w 206, ale z unowocześnionymi podzespołami. Jej minus to raczej marne wskazania kontrolek, które powodują, że trzeba tankować raczej opierając się na spalaniu, a nie na wspomnianych wskazaniach kontrolek.
Jeżeli masz sprawdzony warsztat to już ogromny sukces, bo dobry serwis to pewna eksploatacja. Jeżeli chodzi o kontrolki poziomu paliwa - nigdy nie wierz, że pokazują prawdę... w poprzednich autach też tak miałem, że póki instalacja świeża to "powiedzmy", że działa, po dwóch latach i tak zaraz po tankowaniu pokazuje rezerwę, pytałem wtedy w serwisie o to i otrzymałem odpowiedź - panie, to i tak się zaraz sp...oli, wymieniać? Tydzień temu byłem na przeglądzie ze swoją instalacją lpg (5 lat gwarancji, więc musiałem), teraz już 3 lata w aucie i wiedziałem, że wskaźnik i tak cuda pokazuje - serwis wymienił czujnik w butli, dotankował auto do pełna (za całe 4zł, bo tankowałem przed) i sam serwisant mi powiedział, że teraz będzie działał, ale lepiej jeździć na kilometry, co też sam od lat praktykuję, wiem, że mogę zrobić 500km przy normalnej jeździe do roboty, a jak 2 wypady na miasto w korkach to 480km zrobię i po sprawie, wiem kiedy tankować, a jak nawet braknie po drodze to mam zawsze te pół baku beny
-
- Świeżak
To miałeś zupełnie odwrotnie niż ja w 206. Na początku wyświetlał ciągle tylko jeden stan ilości gazu - non stop rezerwę. A po jakichś 5 latach się mu odmieniło i zaczął pokazywać inne wskazania, mimo że również nieprawdziwe. Dziś kiedy odbierałem Zafirę z warsztatu to usłyszałem teorię, że rzadko w zbiornikach zewnętrznych te wskazania są prawidłowe ze względu na położenie/ułożenie czy też zamocowanie w nich czujnika ilości gazu.
-
- Świeżak
A tak prezentuje się wspomniana instalacja:
Ostatnio zmieniony 20 lip 2017, 10:12 przez Lukasz_Fr, łącznie zmieniany 1 raz.
- Czesławo Moreno
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 1.8 +
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Tak między innymi poznać dobrą firmę - porządek i ład pod maską, wszystko wygląda tak, jakby fabrycznie było. Niech służy instalacja bezawaryjnie, bo na dzień dzisiejszy to najtańszy sposób transportu i w sumie jak dla mnie najmniej awaryjny (w przypadku dobrej instalacji)Czesławo Moreno pisze:Powiem że nawet ładnie to zmontowane,nie mam bałaganu pod maską