1.4 turbo 140 km czy 2.0 cdti 165 km

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Sykunia

1.4 turbo 140 km czy 2.0 cdti 165 km

#1 Post autor: Sykunia »

Witam aktualnie jeżdżę vectrą C 1.8 2008 + gaz. Myślę nad zmianą i to na Zafirę C. Jeśli zdecydowałbym się na wersję benzynową to też bym chciał założyć do niej gaz. Jeśli chodzi o diesla to naczytałem się że jest jak się trafi na kiepski egzemplarz to potrafi puścić człowieka z torbami. O dieslu się oczytałem , ale mam mniej informacji na temat wersji benzynowej. Jeśli ktoś się orientuje o ceny w ASO usług typu wymiana rozrządu itp do wersji benzynowej i diesla. Miałem chęć na diesla ale jak poczytałem to już nie jestem taki pewny co do diesla. Chciałbym uzyskać od was opinie na temat tych dwóch silników. Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

Sykunia

#3 Post autor: Sykunia »

ciężka decyzja jak dla mnie.

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NEL
#4 Post autor: basti_seba »

Nowe czy używane?

yuri1986
Bywalec
Imię: Bar
Auto: Zafira C 2.0cdti
Oznaczenie silnika: A20dt

#5 Post autor: yuri1986 »

Ja ostatnio nabyłem właśnie zafire c z 2.0 cdti tylko 130 km. Wcześniej miałem zafire b z 1.9cdti 100km. Patrzyłem też na benzyny ale jakoś mnie nie przekonały do siebie.

Awatar użytkownika
Ed
Świeżak
Model:

#6 Post autor: Ed »

A ja odwrotnie, miałem przez 6 lat Zafirkę B 1,9 CDTI 120 KM a teraz jest Zocha C 1,4 T. Patrzyłem też na diesle ale mnie nie przekonały :lol: Pomny własnych doświadczeń + specyfika jazdy (głównie miasto) zdecydowałem się na benzynę. Tyle że zagazować nie zamierzam. :P
Zocha C 1,4 T 134@157 KM

yuri1986
Bywalec

#7 Post autor: yuri1986 »

Tu to jest temat rzeka :) ile ludzi tyle opinii. Sam musisz zdecydować co dla Ciebie będzie lepsze. U mnie jest jazda mieszana 70%trasa 30 %miasto.

Jak coś upatrzysz sobie konkretnie to bierz vin i do aso po historie. Jeśli była serwisowana w aso dużo się z tego możesz dowiedziec
Ostatnio zmieniony 14 lip 2017, 15:32 przez yuri1986, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Oznaczenie silnika: NEL14

#8 Post autor: franki »

Moja benzynka po 60kkm średnio spaliła 8,1 wg kompa ( pół litra zaniża) - miasto/trasa ok. pół na pół z przewagą miasta.
Usterki - jak na razie poza uszczelniaczem na wale nic .
Ja jestem zadowolony - wcześniej miałem 1,9 CDTi i z racji nalotu musiałem kilka standardowych rzeczy zrobić.
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

Sykunia

#9 Post autor: Sykunia »

Będzie to samochód używany. Będzie napewno sprowadzony dla mnie , znajomy handlarz. Jeśli chodzi o silnik benzynowy 1.4 T 140 km , to mam obawy że za sprawą wagi samochodu nie będzie on dynamiczny. Diesel wygląda lepiej w ten kwestii. Pracuję za granicą więc tak naprawdę będę jeździł na dłuższe trasy tyle że kilka razy w roku a tak głównie miasto. Chciałem się dowiedzieć od posiadaczy silnika 1.4 T 140 km czy nie mają problemów z brakiem mocy. Dzięki ogólnie za wszelkie porady.

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Oznaczenie silnika: NEL14

#10 Post autor: franki »

Ja nie narzekam.
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

ves
Przeglądacz
Imię: Łukasz
Auto: zafira
Model: tourer
Oznaczenie silnika: Z16LET
Kontakt:

#11 Post autor: ves »

Jeżeli kupujesz używane to chyba rozsadniejszym wyborem będzie benzyna. Diesle będą miały duże lub bardzo duże przebiegi niestety. Ja na brak mocy nie narzekam ale mam 1.6 170 km tak więc trochę więcej, dieslem troche jeździłem i też było ok ale z racji że u mnie miasto to jakieś 80% tras wybralem benzynę.
Ostatnio zmieniony 20 lip 2017, 21:38 przez ves, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
basti_seba
Mieszkaniec
Imię: Seb
Auto: ZC 1.4T Enjoy
Oznaczenie silnika: B14NEL
#12 Post autor: basti_seba »

Wg mnie nowe korzystniej kupić benzynowe, bo jest sporo tańsze, przy używanym zdecydowanie diesel, benzyn jest tyle co kot napłakał i droższe od diesli.

Ja bym brał poleasingowe diesle z Belgii, Holandii, Francji, bez problemu znajdziesz z przebiegami niżej 100 tys. km, jak i pod 200 tys i wyższe, wiekowo 3-4 letnie.

https://www.carsontheweb.com/pl/home/
https://www.autorola.pl/

Kupić może tylko przedsiębiorca "handlarz" z NIP EU, na aukcjach nie sprzedają klientom indywidualnym, każde auto jest po przeglądzie np. Dekra lub podobnych.

yuri1986
Bywalec

#13 Post autor: yuri1986 »

Jak byś diesla brał to kupuj z przebiegiem większym niz 150tys jeśli polisinga to powinien miec zrobiony rozrząd pompę wody itp. Wcześniej to po vinie w aso sprawdź czy miał to zrobione

Jamcidan

#14 Post autor: Jamcidan »

Polecam wersję benzynową 140 KM. Mam taką od pół roku i jestem bardzo zadowolony. Jest to automat więc na wielkie kopy nie liczę ale bardzo przyjemnie się jeździ nawet z pełnym ładunkiem i boksem na dachu. Rakieta to nie jest, choć modlić przed wyprzedzaniem również się nie trzeba ;) redukcja, gaz i ciąg jest jak trzeba :)). Koszt podstawowego serwisu, olej, klima, olej w skrzyni biegów w ASO 790zł. Uśmiech na gębie jest.

GRYGA4
Bywalec
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: A20DTH
#15 Post autor: GRYGA4 »

Ta wymiana w Aso oleju to jaka metoda byla robiona?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”