Pukanie zawieszenie przód
Moderator: Sebu$
- Therm
- Świeżak
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Wrzucam więc na zippyshare
http://www57.zippyshare.com/v/DVUBPMq3/file.html
Wrzucam więc na zippyshare
http://www57.zippyshare.com/v/DVUBPMq3/file.html
:-)
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Oczywiście, że może stukać.qcim pisze:Witajcie mam pytanie - czy poduszka pod skrzynią biegów,ta po stronie kierowcy może stukać.Po podniesieniu auta na podnośniku i potraktowaniu poduszki breszką widać dość spory luz taki ok.4-6 cm.Ja wiem ,że luz być powinien ,ale czy aż taki?Widać też ,że guma tej poduszki jest już bardzo miękka.Ale co ciekawe nie jest oberwana,stuki są wyczuwalne np przy przejeździe przez progi,garby na jezdni ,luz po prostu jest w pionie,natomiast nie ma stuków przy szybkim ruszaniu na ręcznym na pół sprzęgła.Dodam ,że zawieszenie przednie mam całe nowe,wszystko wymienione prócz końcówek drążków.Wymieniłem amortyzatory,poduszki amortyzatorów i łożyska amortyzatorów,wahacze ,przekładnie kierowniczą,drążki kierownicze,łączniki i gumy drążka stabilizatora.
Po wymianie elementów zawieszenia stukanie się zmniejszyło baaardzo niewiele,dodam też ,że jadąc na skręcie w prawo (czyli silnik i skrzynia kładą się na tej poduszce) jest absolutna cisza.
Jeżeli ktoś może pomóc to proszę o podpowiedź
Poduszka z takim luzem nadaje się do wymiany.
Ostatnio zmieniony 13 sty 2017, 20:01 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!
-
- Bywalec
- Imię: Piotr
- Auto: Zafira A 1.8 NJoy
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Wysłany: Dzisiaj 21:56 Stukanie z przodu z prawej strony
Witam wszystkich.
Prosze o pomoc
Stuka mi z przodu po prawej stronie. Na pojedynczych dołkach mi nie stuka ale jak jest wiecej nierównosci dołków koło siebie i koło cały czas na nich najezdza to słychac stukanie takie jakby co było odkrecone lub luzy.
Byłem 2 razy na stacji diagnostycznej na szarpakach i wymieniłem sworzen wachacza bo mi stukał przy skrecie oraz tuleje. Po wymiane pojechałem jeszcze raz na stacje na sprawdzenie i diagnosta powiedział ze żadnych nie ma luzów itd. wszystko jest dobrze. Tamte stuki znikły a pozostał tylko ten jeden.
Nie wiem juz gdzie szukac tych luzów.
Dodam że w styczniu wymieniałem spreżyny przód.
Może byc że mechanik zle złozył cos z przodu ?
Nie pamietam własnie czy stuki juz były przed wymiana sprezyn czy nie. Spręzyny wymieniłem bo od kierowcy mi pękła
Prosze o pomoc.
Witam wszystkich.
Prosze o pomoc
Stuka mi z przodu po prawej stronie. Na pojedynczych dołkach mi nie stuka ale jak jest wiecej nierównosci dołków koło siebie i koło cały czas na nich najezdza to słychac stukanie takie jakby co było odkrecone lub luzy.
Byłem 2 razy na stacji diagnostycznej na szarpakach i wymieniłem sworzen wachacza bo mi stukał przy skrecie oraz tuleje. Po wymiane pojechałem jeszcze raz na stacje na sprawdzenie i diagnosta powiedział ze żadnych nie ma luzów itd. wszystko jest dobrze. Tamte stuki znikły a pozostał tylko ten jeden.
Nie wiem juz gdzie szukac tych luzów.
Dodam że w styczniu wymieniałem spreżyny przód.
Może byc że mechanik zle złozył cos z przodu ?
Nie pamietam własnie czy stuki juz były przed wymiana sprezyn czy nie. Spręzyny wymieniłem bo od kierowcy mi pękła
Prosze o pomoc.
Posłuchaj przez kilka miesięcy walczyłem ze stukaniem z przodu opisywałem gdzieś na forum stuki nie były regularne czyli nie stukało na każdym dołku na stacji sprawdzali zawieszenie było ok mechanik sprawdział było ok wymieniłem całe mcpersony ,sworznie wachacza ,łaczniki nawet te dekielki ktore masz pod maską co przykręcasz kolumnę mcpersona pojechalem do mechanika pojeździlem z nim na dziurach powiedział że gdyby zawieszenie to pukanie było by za każdym razem a nie było powtarzalne okazało się że to zawias w dżwiach od kierowcy dobilem klin który wchodzi w zawias pukanie ustało
Ostatnio zmieniony 22 lip 2017, 22:40 przez Skasowany użytkownik 16406, łącznie zmieniany 1 raz.