Problem z menu w Zafirze

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wolkowy

Problem z menu w Zafirze

#1 Post autor: wolkowy »

Hejka, mam pytanko a zarazem problem otóż, jak ustawić w panelu żeby pokazywał mi prędkość taką jaką mam na liczniku. Problem jest tego typu ze jak jadę np 40 km/h to na zegarze pokazuje zupełnie inne liczby. Nawet jak auto jest zaparkowane to dalej widzę na zegarze 29km/h. Czy to może być wina tego przekreślonego kuleczka? Jeśli tak to jak to odblokować żeby pokazywał mi rzeczywistą prędkość. Chcialem wrzucić zdjęcie ale plik jest za duży.

Jeszcze dodam że nie mogę się połapać w instrukcji ponieważ jest po francusku i trochę inaczej tam jest narysowane. Inaczej wygląda menu itp...
Ostatnio zmieniony 22 lip 2017, 19:32 przez wolkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzik

#2 Post autor: miodzik »

Komputer pokazuje Ci za pewne średnią prędkość. A nie rzeczywistą.

Nie mam pewności, czy w ogóle da się ustawić komputerowe pokazywanie prędkości rzeczywistej.
Takie pokazywanie prędkości odbywa się za pomocą przeliczania pokonywania odległości trasy z punktu a do b na podstawie pomiarów wskazywanych przez odbiornik GPS. A tego chyba nie masz u siebie w standardzie ;)
wolkowy

#3 Post autor: wolkowy »

Aaaa rozumiem, teraz jak stoję na parkingu to mam 29km/h
Jak naciskam BC i następnie trzymam przycisk OK to się resetuje
Krawiec

#4 Post autor: Krawiec »

a jak ustawić, żeby pokazywało zmiany głośności? U mnie nic takiego nie ma. robi się głośniej/ciszej ale jakoś cyferkowo nic nie ma :(
danielp

#5 Post autor: danielp »

Krawiec1 pisze:a jak ustawić, żeby pokazywało zmiany głośności? U mnie nic takiego nie ma. robi się głośniej/ciszej ale jakoś cyferkowo nic nie ma :(
i nie będzie,jak kupic ZC to bedzie
Skasowany użytkownik 6483

#6 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, realną prędkość pokazuje Ci komputer pokładowy ale gdy wejdziesz w ukryte menu. Tam masz realną prędkość zapewne zczytaną z czujnika na kole. :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”