50x40x15mm - wymiary zewnętrzne elektroniki - nie licząc gniazda OBDmlody17 pisze:Hmm a jakie ten moduł ma wymiary?
Informacje o stanie DPF i nie tylko... na wyświetlaczu LCD
-
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTi 111
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z17DTJ
wiem, że miałem jakieś filmiki zamieścić, ale zaintrygowany pytaniem o obudowę... postanowiłem coś spróbować zrobić.
Kilka zdjęć:
i porównanie z wersją bez obudowy:
całość zamknięta jest w obudowie Kradex Z47. Wymaga to nieco mniejszej płytki PCB, na którą niestety trzeba będzie trochę poczekać.
Oczywiście obudowa miała być czarna, ale takiej w sklepie akurat nie było... więc na próbę - do eksperymentów wziąłem taką jaka była.
Mam nadzieję, że taka obudowa jest wystarczająca. Nie jest idealna, no ale robiłem na szybko... trochę dłubania przy tym było
Kilka zdjęć:
i porównanie z wersją bez obudowy:
całość zamknięta jest w obudowie Kradex Z47. Wymaga to nieco mniejszej płytki PCB, na którą niestety trzeba będzie trochę poczekać.
Oczywiście obudowa miała być czarna, ale takiej w sklepie akurat nie było... więc na próbę - do eksperymentów wziąłem taką jaka była.
Mam nadzieję, że taka obudowa jest wystarczająca. Nie jest idealna, no ale robiłem na szybko... trochę dłubania przy tym było
Hej zawsze mozna przerobic gniazdo jak u pepas http://www.pepas.cz/projekty/opel-mkj-cz/ocu-zb-ik/ ☺ a jest mozliwosc wyswietlania odleglosci na wyswietlaczu z czujnikow cofania ?
-
- Zafiromaniak
Zasadnicza różnica między tym co zrobiłem ja a co zrobił pepas, jest to, że ja robię dla Zafiry, a on dla Astry.bickik pisze:zawsze mozna przerobic gniazdo jak u pepas
Różnica jest w ułożeniu wtyczki OBD. Jak widać na zdjęciach... jest u niego odwrotnie niż u mnie. Dlatego u niego bez problemu pasuje do Astry, a do Zafiry trzeba taką blaszkę. Po prostu gniazda OBD są w obu tych autach odwrócone o 180 stopni. Tzn. wolne miejsce jest z innej strony gniazda.
Moje pasuje do Zafiry (choć osłony nie da się założyć - u siebie mam zamiar gdzie indziej wyprowadzić sobie dedykowane gniazdo tylko do tego modułu), natomiast w Astrze... się nie zmieści. Nie wiem jak to wygląda w Vectrze C.
Oprogramowanie dla wszystkich aut jest to samo - pozostaje tylko kwestia umiejscowienia gniazda OBD oraz kształtu obudowy
Może powinienem odwrotnie zrobić to gniazdo? ew. robić dwie wersje do Astry i do Zafiry?
jest możliwość... myślałem o tym jak to zrobić sensownie. Nie było by problemów gdyby były tutaj 3 kontrolery CAN. Ja mam dostępny tylko 1... więc to trochę sprawę komplikuje... muszę popróbować i wtedy zobaczymy. Planowałem to dodać w kolejnej wersji (jako np aktualizacja oprogramowania), bo nie jest to sprawa aż tak bardzo priorytetowa dla mnie. Problemem jest też to, że moje czujniki parkowania nie działają już od roku... i nie mam jak tego sprawdzić za bardzo... mam zrobiony symulator :-)bikcik pisze:a jest mozliwosc wyswietlania odleglosci na wyswietlaczu z czujnikow cofania ?
Przede wszystkim chcę to ukończyć i wypuścić w świat... potem będę aktualizował i dodawał dodatki. Już i tak zawarłem w tym więcej niż planowałem a ciągle mam pomysły nowe... i muszę się jakoś opamiętać, bo nigdy tego nie skończę...
żeby nie płacić 80zł netto za wysyłkę, musiałbym zamówić ~15 sztuk procesorów (min 200zł netto)... jak będzie 7 chętnych, to będzie super, ale jak będzie choć 5 pewnych osób... też myślę że zamówię.scooter pisze:Ile chętnych musi być żebyś zamówił te brakujące elementy ?
Pozostałe elementy mogę kupić na miejscu - nawet pojedyncze sztuki.
- Frozzer
- Debiutant
- Imię: Kamil
- Auto: Opel Zafira B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Co do montażu to ja myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/przedluzacz-obd2-75cm ... 47282.html
podpiąć do gniazda, a moduł upchnąć gdzieś w głębi.
Oczywiście bez autoreklamy użytkownika allegro ale u innych takiej cienkiej przejściówki nie znalazłem
Co do pewniaków, to ja jestem zainteresowany, w rodzinie mam jeszcze astrę h 1.7 myślę, że też by chcieli taki moduł zamontować.
PS. Jeżeli masz tylko czas i ochotę, to możemy się jeszcze raz ustawić na szybkie testy (obsługa przycisków, rozpoznawanie silnika i nie pamiętam czy coś jeszcze było do podmianki w przypadku GID i radia CD30) :>
http://allegro.pl/przedluzacz-obd2-75cm ... 47282.html
podpiąć do gniazda, a moduł upchnąć gdzieś w głębi.
Oczywiście bez autoreklamy użytkownika allegro ale u innych takiej cienkiej przejściówki nie znalazłem
Co do pewniaków, to ja jestem zainteresowany, w rodzinie mam jeszcze astrę h 1.7 myślę, że też by chcieli taki moduł zamontować.
PS. Jeżeli masz tylko czas i ochotę, to możemy się jeszcze raz ustawić na szybkie testy (obsługa przycisków, rozpoznawanie silnika i nie pamiętam czy coś jeszcze było do podmianki w przypadku GID i radia CD30) :>
-
- Zafiromaniak
no właśnie.. czegoś takiego mi potrzeba... o ile faktycznie jest 16 żyłowy, bo mam taki, który wygląda identycznie... i nie ma 16 żyłFrozzer pisze:Co do montażu to ja myślałem o czymś takim
http://allegro.pl/przedlu...6869947282.html
zaliczka może by mnie do pracy zmotywowała, choć nie wiem czy coś przyspieszy... nie wydłuży mi wolnego czasu a czas na to mam tylko wieczorami późnymi... poza tym - będzie mi przypominać, że jestem coś komuś winien... a nie lubię tego uczuciascooter pisze:Jesli trzeba to ja mogę już dokonać jakiejś wplaty zaliczkowej żeby przyspieszyć produkcję
bardziej przydałby mi się ktoś z UHP - do testów oczywiście
Widzę, że czujników parkowania mi nie podarujecie... zobaczymy co się uda zrobić
Widziałem jak to pepas zrobił... postaram się coś zrobić... w wolnym czasie
Już teraz myślę, nad zmianą głównego procesora na nieco lepszy (2x więcej Flash, 2x więcej RAM), bo ten już ma zajęte ~80%, a jeszcze czujniki parkowania chcecie... i może coś jeszcze... kto wie co :-)
Już i tak raz zmieniałem na większy, bo mi pamięci brakło...
ten lepszy procesor to tylko ~6zł więcej na sztuce, więc niby nie dużo więcej, ale możliwości znacznie większe... dojdą tylko niewielkie zmiany w oprogramowaniu. Uniknąłbym sytuacji, że chcę coś dodać i nie ma miejsca... Co o tym sądzicie? Warto?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2017, 22:59 przez LWPM, łącznie zmieniany 1 raz.
- scooter
- Bywalec
- Imię: Rafał
- Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
- Oznaczenie silnika: A17DTR
Warto warto 6 zł nie może nas ograniczać, a zalicza to po to byś mógł spokojniej pracować dzieląc koszty
A co do czujników da się tak żeby włączyły się po odpaleniu auta i wylaczaly standardowo po przekroczeniu prędkości i po zwolnieniu zalaczyly sie automatycznie , a nie po wbiciu biegu wstecznego(bo umnie tak działają) i zdążyło mi się nie włączyć przy parkowaniu przodem.
A co do czujników da się tak żeby włączyły się po odpaleniu auta i wylaczaly standardowo po przekroczeniu prędkości i po zwolnieniu zalaczyly sie automatycznie , a nie po wbiciu biegu wstecznego(bo umnie tak działają) i zdążyło mi się nie włączyć przy parkowaniu przodem.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 07:46 przez scooter, łącznie zmieniany 1 raz.