Dźwięk nie zapiętych pasów

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
arkady2222

Dźwięk nie zapiętych pasów

#1 Post autor: arkady2222 »

Witam wszystkich
Szukałem, szukałem i nie znalazłem, więc pytam.
Co zrobić aby weliminować dźwięk nie zapiętych pasów? Od razu wyjasnię, że jestem taksówkarzm i jadąc z pasażerem nie mam obowiązku ich zapinania.
Macie jakiś patent na wyłączenie tego dźwieku?
Wszyskie podpowiedzi mile widziane. :)
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

Op-comem można wyłączyć tą opcję w komputerze lub dobierz sobie wpinke, coś podobnego :arrow: http://allegro.pl/wpinka-zaslepka-do-pa ... 10480.html
arkady2222

#3 Post autor: arkady2222 »

Wpinki nie mogę, bo jadąc sam pasy zapinam. A czy wyjecie, któregoś z bezpieczników odpowiedzialnych za nacisk na siedzenie nie rozwiązało by sprawy?
danielp

#4 Post autor: danielp »

arkady2222 pisze:Wpinki nie mogę, bo jadąc sam pasy zapinam. A czy wyjecie, któregoś z bezpieczników odpowiedzialnych za nacisk na siedzenie nie rozwiązało by sprawy?
nie
romek22794

#5 Post autor: romek22794 »

arkady2222 pisze:Wpinki nie mogę, bo jadąc sam pasy zapinam.
No ale są wpinki, w które normalnie zapinasz pasy.
https://olxpl-ring02.akamaized.net/images_tablicapl/508544864_1_1000x700_zapinka-przejsciowka-adapter-pasow-bezpieczenstwa-wylacznik-sygnalu-warszawa.jpg
arkady2222

#6 Post autor: arkady2222 »

A to nie wiedziałem o takich wpinkach. Zdecydowanie takie cudo rozwiązało by mój problem.
To jest wpinka jakaś uniwersalna, czy musi być do konkretnego modelu, czy marki?
Skasowany użytkownik 6483

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Kolego, wystarczy odączyć przewody , które idą do gniazda , gdzie sie wpina pasy i po problemie. Tam idą dwa przewody , odetnij je , zaizoluj każdy z osobna i koniec problemu
Mawerix

#8 Post autor: Mawerix »

jarecki69 pisze:Tam idą dwa przewody , odetnij je , zaizoluj każdy z osobna i koniec problemu
Nie widzę potrzeby niszczenia instalacji.... sygnał pasów jak również kontrolkę można w 5 min. wyłączyć w sterowniku Air Bag.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#9 Post autor: rafant4011 »

Mawerix pisze:
jarecki69 pisze:Tam idą dwa przewody , odetnij je , zaizoluj każdy z osobna i koniec problemu
Nie widzę potrzeby niszczenia instalacji.... sygnał pasów jak również kontrolkę można w 5 min. wyłączyć w sterowniku Air Bag.
Wystarczy podpiąć coma i sprawa załatwiona... 5 minuy roboty, ja u siebie miałem to wyłączone i celowo włączyłem, żeby wymusić(przypominać) na mnie zapinanie pasów, a teraz jestem w trakcie kombinowania jak coś takiego zrobić dla fotela pasażera...
Żebym nie musiał co chwilę przypominać "zapnij pasy".
arkady2222

#10 Post autor: arkady2222 »

Kabli ciąć raczej nie będę, bardziej zainteresowała mnie ta wpinka/przejściówka.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2017, 20:07 przez arkady2222, łącznie zmieniany 1 raz.
Deleted User 21664

#11 Post autor: Deleted User 21664 »

Bez inwazyjnie to Op-comem wyłączyć i po problemie :ok:
Ostatnio zmieniony 24 lip 2017, 10:06 przez Deleted User 21664, łącznie zmieniany 1 raz.
arkady2222

#12 Post autor: arkady2222 »

Widzę, że są 2 wyjścia (przynajmniej jak dla mnie), Op Com, lub zapinka. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.
Jak dla mnie, temat można zamknąć.
arkady2222

#13 Post autor: arkady2222 »

Właśnie przyszła do mnie zapinka/przejściówka do pasów bezpieczeństwa. Zapinka ładnie się wpina w zatrzask, ale niestety pasa już w nią nie wepniemy. Jest oczywiście otwór na klamre i czrwony mechanizm zwalniający, ale klamerka nie zaskakuje. Jest to wpinak jak napisał producent na opakowaniu, tylko i wyłącznie do wyłączenia sygnału dźwiękowego i kontrolki nie zapiętych pasów.
Jeżeli chcemy zapiąć pas, to zapinkę trzeba wyciągnąć.
szura217

#14 Post autor: szura217 »

Moim zdaniem jednak oszukanie systemu, polegające na symulowaniu zapięcia pasów, może się zemścić w razie kolizji, airbagi i cała reszta będzie myśleć, że człowiek jest przypięty i odpali poduszki jak dla przypiętej osoby, co może mieć przykre konsekwencje.
arkady2222

#15 Post autor: arkady2222 »

Ależ ja to wszystko wiem, tylko w moim zawodzie (czytaj mój 1 post) czsami lepiej pasów nie zapinać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”