zapach benzyny w wewnątrz auta
Moderator: Sebu$
-
- Świeżak
- Model:
Witam. U mnie w Zafirze A zapach benzyny w kabinie pojawia się w gorące dni. Wczoraj byłem u mechanika który sprawdził przewody (wężyki) i przy okazji dowiedziałem się o istnieniu filtra węglowego oparów paliwa - mieści się przy prawym nadkolu pod reflektorem - dostęp po zdemontowaniu osłony nadkola. Tam też nie było ślady wycieku. Ale dziś rozgrzebałem całe nadkole i okazało się że od tego filtra biegną 3 przewody - dwa do komory silnika i jeden nadkolem w stronę przednich drzwi. I ten ostatni wężyk jest zakończony plastikowo-gumowym elementem przez który wydostają się opary i stąd już niedaleka droga do wentylatora nawiewu do kabiny.
Teraz pytanie - co z tym fantem zrobić? Przełożyć końcówkę w inne miejsce czy też filtr węglowy niedomaga i jest do wymiany? A może jest jeszcze jakiś sposób?
Poniżej link do zdjęć końcówki wspomnianego wężyka
https://picasaweb.go...hPaliwaWKabinie
Teraz pytanie - co z tym fantem zrobić? Przełożyć końcówkę w inne miejsce czy też filtr węglowy niedomaga i jest do wymiany? A może jest jeszcze jakiś sposób?
Poniżej link do zdjęć końcówki wspomnianego wężyka
https://picasaweb.go...hPaliwaWKabinie
Życie to surfing, więc nie bój się fal.
Najpierw spróbuj dokręcić korek wlewu paliwa i sprawdź stan uszczelki na nim. Ja też szukałem gdzie śmierdzi i wszystko suche, ale u mnie zapach był tylko po otwarciu któregokolwiek okna. Raz z ciekawości dokręciłem korek i spokój. Teraz po tankowaniu 2 dni i idę kontrolnie korek dokręcić Spróbuj, może też pomoże, mam nadzieję
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Podobny temat na forum http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12211
Moze pomoze
Tematy scalone do jednego - Bodek
Moze pomoze
Ostatnio zmieniony 27 lip 2015, 18:37 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
-
- Świeżak
- Model:
Korek sprawdzony - uszczelka cała, nawet przełożyłem na drugą stronę. Mało tego - wziąłem korek z Corsy i bez zmian (w u mnie śmierdzi, w Corsie nic się nie dzieje). A zapach pojawia się też przy zamkniętych oknach.kacza1982 pisze:Najpierw spróbuj dokręcić korek wlewu paliwa i sprawdź stan uszczelki na nim. Ja też szukałem gdzie śmierdzi i wszystko suche, ale u mnie zapach był tylko po otwarciu któregokolwiek okna. Raz z ciekawości dokręciłem korek i spokój. Teraz po tankowaniu 2 dni i idę kontrolnie korek dokręcić Spróbuj, może też pomoże, mam nadzieję
-
- Świeżak
- Model:
"Taki post lub temat nie istnieje, być może został przed chwilą usunięty, wróć i spróbuj ponownie" - takie mam info po otwarciu linku.bazyliszek72 pisze:Podobny temat na forum http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=12211
Moze pomoze
Panowie - po pierwsze trzeba wyczyścić przepustnicę. Nie to nie żart - w przepustnicy jest kanał odpowietrzający zbiornik paliwa - od tego kanału idzie przewód do zaworu odpowietrzającego (zawór znajduje się nad prawym przednim nadkolem). Dodatkowo trzeba sprawdzić czy zawór ten działa - po wyłączeniu silnika powinno być słychać delikatne tyrkotanie.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2015, 00:14 przez Seweryn82, łącznie zmieniany 1 raz.
Hm czyli opary z baku przez przepustnicę są zasysane razem z powietrzem do cylindrów i tam ulegają spaleniu? Jeżeli się mylę niech ktoś mnie poprawi... Z tego co wiem, w przepustnicy są 2 otworki, jaką funkcję ma ten drugi? I jakie zadanie spełniają jeszcze 2 elementy, tj zawór odpowietrzający i filtr węglowy oparów, może odpowietrzają zbiornik wtedy, kiedy silnik nie pracuje? Piszę w tym temacie, ponieważ mam problem z zapachem benzynki w upalne dni, czuć ją z nawiewu.Seweryn82 pisze:Panowie - po pierwsze trzeba wyczyścić przepustnicę. Nie to nie żart - w przepustnicy jest kanał odpowietrzający zbiornik paliwa - od tego kanału idzie przewód do zaworu odpowietrzającego (zawór znajduje się nad prawym przednim nadkolem). Dodatkowo trzeba sprawdzić czy zawór ten działa - po wyłączeniu silnika powinno być słychać delikatne tyrkotanie.
-
- Przeglądacz
- Imię: DANIEL
- Auto: ZAFIRA A 1,8
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
witam , jezdze na gazie i od jakiegos czasu jak są upały i wlacze nawiew na maxa to czuc w srodku benzynę , przeciez nie powinno jej byc nigdzie pod maska skoro jade na LPG ( chyb ze troche na odpalenie) ? czym to moze byc spowodowane , jak otworze maske jest ok nic nie czuc, wjechalem na kanał sprawdzilem filtr i przewody od spodu tez sucho, nic nie smierdzi wokół baku , pomóżcie bo juz nie wiem co jest grane troche boje sie jezdzic
dodam tylko ze wariuje mi tez wskaznik paliwa ostatnio , raz sie pali rezerwa raz pokazuje cwierc baku ? nie rozumiem
poprosze o odpowiedzi, czytalem juz na temat korka wlewu ale to powinno ciagle smierdziec a nie tylko podczas nawiewu
dodam tylko ze wariuje mi tez wskaznik paliwa ostatnio , raz sie pali rezerwa raz pokazuje cwierc baku ? nie rozumiem
poprosze o odpowiedzi, czytalem juz na temat korka wlewu ale to powinno ciagle smierdziec a nie tylko podczas nawiewu