[B] kysiu241-Zafira B OPC-2.0 Turbo-241km-2006r.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
rafant4011, Każdy orze jak może, wszyscy dziś na wszystkim oszczędzają choć to by był korek za 5gr, szkoda tylko że kosztem klienta bo jak za jakiś czas padnie to znów będzie trzeba nową kupić, nie biorą pod uwagę tego że zrażony niedbałością producenta klient więcej ich produktu nie kupi. Powiem szczerze że jakość dopasowania średnia mocowania nie do końca pasowały trzeba było podginać delikatnie bo nie można było śruby załapać. Teraz to już trudno, wszystko zmontowane układ napełniony sprawdzony i działający. Jak coś się stanie to kupię już BEHR/Hella i wymienię ponownie a nissensa będę wszystkim gorąco odradzał.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 
-
wampir11111
Myślałem jeszcze o takich uszczelniaczach
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5867486102
Widać że wydechowe są z innego materiału
Były kiedyś na jebau do Z20LEx ale narazie nie ma :> :>
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5867486102
Widać że wydechowe są z innego materiału
Były kiedyś na jebau do Z20LEx ale narazie nie ma :> :>
- kysiu241
- Mieszkaniec
Xe się zajmowałem jakiś czas tam nie było takiego problemu składało się motor i
może czepiam się szczegółów ale te co podałeś mają średnicę 7mm jeśli dobrze zmierzył i opisał, to dopiero by się lało i chlał oleju jak wściekły
Powiem ci że sam już zgłupiałem ilu producentów tyle opisów, niektóre różnią się wymiarami, inne sposobem montażu i oczywiście jakością wykonania i wyborem odpowiedniego materiału. Ale trzeb coś poszukać dla potomnych 
Można by było jeszcze sprawdzić z astry h 1.3cdti niby mają 4,5 mm może by podeszły
https://autoczescizielonki.pl/partscata ... ~2AJS.aspx
Można by było jeszcze sprawdzić z astry h 1.3cdti niby mają 4,5 mm może by podeszły
https://autoczescizielonki.pl/partscata ... ~2AJS.aspx
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 14:03 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 
-
wampir11111
- kysiu241
- Mieszkaniec
Michał to jest dobra alternatywa dla oryginalnych cena w zasadzie ta sama ale jakościowo mogą być lepsze trzeba by było je sprawdzić, szkoda że nie zgłębiliśmy tematu ze dwa tygodnie temu, to bym zamówił i zamontował u siebie. Robione są z innego materiału przynajmniej te wydechowe, znacznie gęstszego (1800kg/m3 a standardowe 1010-1500kg/m3) niż popularne zamienniki czy nawet orginały więc może to by była dobra inwestycja i odpłaciły by się wytrzymałością dla naszych wysilonych jednostek.
PS Mają do z20let allegro więc to to samo
PS Mają do z20let allegro więc to to samo
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 20:49 przez kysiu241, łącznie zmieniany 4 razy.
-
wampir11111
- kysiu241
- Mieszkaniec
I powiem ci że to by w sumie taniej wyszło jak w ASO biorąc pod uwagę ich ceny i co najważniejsze znacznie pewniej. 
Ja teraz tak myślę nad siłownikami do maski przedniej, męczy mnie już ten pręt.
utrudnia dostęp.
Ja teraz tak myślę nad siłownikami do maski przedniej, męczy mnie już ten pręt.
Ostatnio zmieniony 05 lip 2017, 20:56 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
-
wampir11111
- kysiu241
- Mieszkaniec
Tym czasem dopadła mnie kolejna pierdoła, wracam z zakupów i co widzę pęknięta nakładka na atrapie chłodnicy ta w kolorze nadwozia byłem u paru speców ale nikt nie chciał się podjąć żeby to zespawać bo podobno dziadowski plastik i nie zawsze się klei tak jak powinno. Wiecie może czy ten w chromie będzie pasował do OPC oczywiście przemaluje na kolor pod budę.
Zamówiłem po nr części w dixi car niecałe 160zł jakurat promocję mają na tą część, będzie w orginale przynajmniej, jeszcze malowanko ciekawe ile krzykną.
Zamówiłem po nr części w dixi car niecałe 160zł jakurat promocję mają na tą część, będzie w orginale przynajmniej, jeszcze malowanko ciekawe ile krzykną.
Ostatnio zmieniony 07 lip 2017, 13:11 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
Ok po urlopie trzeba zacząć z zafirką dalsze prace, przejechała w sumie ponad 1200km więc jej się należy
na pierwszy ogień poszły siłowniki maski zamontowane i wsio hula jak trzeba, tu dziękuję za pomoc koledze Rafooo który dorobił górne mocowania liftów, naprawdę szacun robota pierwsza klasa
Wieczorkiem postaram się podrzucić fotki jak nie padnę jak pies, bo naodkładałem mnóstwo spraw do załatwienia plus remont.
Wieczorkiem postaram się podrzucić fotki jak nie padnę jak pies, bo naodkładałem mnóstwo spraw do załatwienia plus remont.
-
Rafoooo
... nie ma za cona pierwszy ogień poszły siłowniki maski zamontowane i wsio hula jak trzeba, tu dziękuję za pomoc koledze Rafooo który dorobił górne mocowania liftów, naprawdę szacun robota pierwsza klasa
- kysiu241
- Mieszkaniec
Trochę zaniedbałem ostatnio mój profil więc trzeba uzupełnić
Więc tak zafirka znów ma problem, tym razem zawieszenie, po ustawieniu geometrii bo strasznie zdarło opony i postanowiłem to sprawdzić, wyszło że coś nie tak jest z kątem pochylenia koła prawego przedniego dodatkowo zbieżność była tragiczna, poniżej wstawie protokół z geometrii.
Przyczyna pęknięta sprężyna prawy przód podejrzewałem raczej poduszki bo coś lekko pukało na podbijających wybojach. Pomyślałem sobie, spoko sprężyny moment się ogarnie bo nie pierwszy raz mam z tym do czynienia
No i bardzo się pomyliłem bo co się okazuje do OPC są jakieś bardzo nietypowe sprężyny bo nigdzie nie ma zamienników, to znaczy jakieś są ale nie do zawieszenia sportowego a takie jest u mnie patrząc po vin. Pozostało aso, zadzwoniłem więc do DixiCar myśląc że sprężyny na przód nie powinny być jakieś strasznie drogie, no i znów się zdziwiłem cena zaporowa 1153zł za sztukę a o amortyzator ids+ nawet nie śmiałem już zapytać bo zszedł bym na zawał. Pytanie co robić, po rozmowie z kolegą Sumik wybór padł na sprężynki lekko obniżające eibach, Marcin ma ogarnąć sprawę trochę taniej niż dostępne na aledrogo. Amortyzatory też wpadają nowe sachs 312015 i 312016 plus nowe osłony, odboje, poduszki oraz łożyska, także przód będzie cały nowy. Teraz co z tyłem, sprężynki będą to z amorami też się zajmę z racji że i tak już wymagają uwagi bo już mocno wysłużone lewy tylko 20% a prawy ok 30% tu sprawa łatwiejsza pojadą na regenerację do Gdańska. No tak czy siak koszty nie bagatelne. Do soboty mam nadzieję ogarnąć potrzebne elementy no i oczywiście podzielę się wrażeniami z wymiany.
Przyczyna pęknięta sprężyna prawy przód podejrzewałem raczej poduszki bo coś lekko pukało na podbijających wybojach. Pomyślałem sobie, spoko sprężyny moment się ogarnie bo nie pierwszy raz mam z tym do czynienia
Ostatnio zmieniony 17 paź 2017, 10:40 przez kysiu241, łącznie zmieniany 7 razy.