[B]Zapach spalin we wnętrzu
- kimapita
- Przeglądacz
- Imię: Piotrek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: 19DT
Zapach spalin we wnętrzu mojej zafiry mocno wzrósł. Na postoju aż gryzie w oczy i robi się niedobrze. Zabrałem się za sprawdzanie skąd mogą wydobywać się spaliny i chyba znalazłem rozwiązanie...
Mam pytanie. Czy zawór EGR powinien przepuszczać spaliny na zewnątrz? U mnie przepuszcza przez szczelinę pomiędzy korpusem a głowicą widoczną na zdjęciu, z taką siłą że okopcona jest plastikowa osłona silnika (również na zdjęciu widać). Czy to normalne?
Dodam też że podczas przyspieszania szczególnie 6 biegu mocno świszcze jakby uciekało powietrze. Obstawiam że może to być świst z EGRu
Mam pytanie. Czy zawór EGR powinien przepuszczać spaliny na zewnątrz? U mnie przepuszcza przez szczelinę pomiędzy korpusem a głowicą widoczną na zdjęciu, z taką siłą że okopcona jest plastikowa osłona silnika (również na zdjęciu widać). Czy to normalne?
Dodam też że podczas przyspieszania szczególnie 6 biegu mocno świszcze jakby uciekało powietrze. Obstawiam że może to być świst z EGRu
Ostatnio zmieniony 17 sie 2017, 23:15 przez kimapita, łącznie zmieniany 2 razy.
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Mam takie zapytanie - na postoju czuć spalinami w aucie.
Wymieniane miałem uszczelki pod wtryskami. W zeszłym roku wymieniałem tzw. chłodnicę spalin bo było słychać świst na podszybiu od strony kierowcy. Teraz jak pojawił się zapach spalin w kabinie to słyszę delikatny świst w okolicy środka szyby lub bliżej schowka. Dodatkowo przy wypalaniu DPF pojawiło się zadymienie w komorze silnika. Czy ktoś z was miał podobną przypadłość? Szukałem info na ten temat ale nie jestem w stanie ustalić co może być przyczyną.
Dla formalności silnik 1.9 CDTI
Mam takie zapytanie - na postoju czuć spalinami w aucie.
Wymieniane miałem uszczelki pod wtryskami. W zeszłym roku wymieniałem tzw. chłodnicę spalin bo było słychać świst na podszybiu od strony kierowcy. Teraz jak pojawił się zapach spalin w kabinie to słyszę delikatny świst w okolicy środka szyby lub bliżej schowka. Dodatkowo przy wypalaniu DPF pojawiło się zadymienie w komorze silnika. Czy ktoś z was miał podobną przypadłość? Szukałem info na ten temat ale nie jestem w stanie ustalić co może być przyczyną.
Dla formalności silnik 1.9 CDTI
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Należało by najpierw zacząć od opcji szukaj. Jest kilka tematów o tym.
viewtopic.php?f=37&t=730&hilit=spaliny+w+kabinie
viewtopic.php?f=32&t=27414&hilit=spaliny+w+kabinie
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A więc tak - to co wykluczałem czyli chłodnicę spalin uległa ponownie uszkodzeniu. 1,5 roku temu wymieniłem całą chodnicę, bo była nieszczelność na rurce, która jest na stałe zamontowana do chłodnicy. Teraz ponownie ta sama rurka uległa uszkodzeniu. Czy tylko ja mam takie szczęście, że po tak krótkim czasie uszkodziła się czy może okazać się, że "ten typ tak ma"? Czy macie jakieś patenty na to?
Takie info z postu wyżej - może się przydamariusz131 pisze: ↑18 gru 2020, 04:47 Należało by najpierw zacząć od opcji szukaj. Jest kilka tematów o tym.
-
- Imię: Leszek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Witajcie,
w temacie zapachu spalin sprawdziłem u siebie EGR, przeplotkę, podkładki pod wtryskami i kolektor. Wszystko bez zastrzeżeń.
Najdziwniejsze jest to - i patrząc po postach powyżej, że każdy pisze o problemie zimą i jesienią.
Za każdym razem kiedy mijały mrozy u mnie znikał problem smrodu spalin we wnętrzu. Może i u Was było tak samo? Ktoś latem ma ten zapach wewnątrz? U mnie od wiosny do lata nic! Potem znowu wraca.
Zaczynam szukać, ale może ktoś z Was już trafił na rozwiązanie.
Pozdrowienia dla forumowiczów.
w temacie zapachu spalin sprawdziłem u siebie EGR, przeplotkę, podkładki pod wtryskami i kolektor. Wszystko bez zastrzeżeń.
Najdziwniejsze jest to - i patrząc po postach powyżej, że każdy pisze o problemie zimą i jesienią.
Za każdym razem kiedy mijały mrozy u mnie znikał problem smrodu spalin we wnętrzu. Może i u Was było tak samo? Ktoś latem ma ten zapach wewnątrz? U mnie od wiosny do lata nic! Potem znowu wraca.
Zaczynam szukać, ale może ktoś z Was już trafił na rozwiązanie.
Pozdrowienia dla forumowiczów.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
- Imię: Dariusz
- Auto: Zafira B 1,9
Zacznij od układu wydechowego zgłasza miejsca łączeń , spawów i przewodu giętkiego ten wyglądający jak pleciona siatka pierwszy za silnikiem
Mój garaż ----- viewtopic.php?f=87&t=32387&p=477253#p477253
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Wypalany olej ma inny swąd w porównaniu do spalin
-
- Imię: Leszek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
To co piszecie sprawdzone, olej tez nie kapie.
Piszę ponieważ czuć ten zapach tylko kiedy jest zimno. Czy nagrzewnica może za to odpowiadać?
Temperatury powyżej 10 st i jak ręka odjął. Nic nie czuć latem i wiosną! Tylko zima.
Jeżdżę z tym już któryś sezon, ale teraz mam już dosyć wiec szukam.
Piszę ponieważ czuć ten zapach tylko kiedy jest zimno. Czy nagrzewnica może za to odpowiadać?
Temperatury powyżej 10 st i jak ręka odjął. Nic nie czuć latem i wiosną! Tylko zima.
Jeżdżę z tym już któryś sezon, ale teraz mam już dosyć wiec szukam.
U mnie smród spalin tylko jak DPF się wypala.
- Pszczyna
- Zafiromaniak
Nie zaleca się tego robić na postoju z uwagi na wysoką temperaturę która może wypatrzyć podłogę lub doprowadzić do jej zapłonu (cyt z ostrzeżeń producenta )