Zafira B OPC - Z20LEH - Problem z silnikiem

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#46 Post autor: kysiu241 »

No jednak nie wszystko ok po wymianie turbiny, podczas wyprzedzania silnik zaczoł szarpać i przeszedł w tryb awaryjny, zatrzymałem się zgasiłem auto i ponownie odpaliłem, kontrolka z silnikiem zgasła mały test zrobiłem i okazuje się że przechodzi w tryb awaryjny tylko podczas gwałtownego przyspieszania, może teraz mam przeładowanie w układzie bo westgate źle ustawiony. Jak go wyregulować?
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB

#47 Post autor: Sumik »

WG jest ustawiony fabrycznie i zalakowany. Podłączyłeś DV przy turbo z zimnej strony?
Sprawdz bo może cięgno od WG opiera się o obejmę V-band lub o osłonę kolektora. Musi być dobrze :ok:

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#48 Post autor: kysiu241 »

Oki jutro to posprawdzam bo dziś to już nie dam rady pada jak cholera, narazie nic nie krecilem naszczecie :lol:
Tak Dv podłączony. Sprawdziłem przed chwilą wygląda ok nic sztangi nie blokuje, ale jeszcze będę uszczelkę zmieniał pod pokrywą zaworów to posprawdzam to dokladnie.
Ostatnio zmieniony 04 cze 2017, 21:02 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#49 Post autor: Sumik »

Może być jeszcze jedna rzecz. Może wypięła Ci się wtyczka od elektrozaworka na turbo. On steruje działaniem WG.

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Oznaczenie silnika: Z20LER
#50 Post autor: wampir11111 »

Stawiam na v-band jak pisze Sumik lub wężyk od podciśnieniowe za kolektorem ssącym się odpioł

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#51 Post autor: kysiu241 »

Oglądałem ten v-band wygląda ok nic tam nie blokuje jeszcze potem sprawdzę ze zdjeta osłoną turbo, może poprostu nie widać że ociera. V-band też sprawdzę rozkrece i złożę na nowo może coś źle złożyłem i blokuje zawór od środka, sprawdzę też błędy czy za duże doładowanie czy za małe.

Błędów związanych z turbo brak, za to mam wypadanie zapołonu na pierwszym cylindrze sprawdziłem świece faktycznie cała za***ana nagarem i znacząco różni się od pozostałych czyli coś nie tak ze spalaniem, sprawdził bym kompresję przy okazji ale tester mi zaginoł gdzieś w garażu :cry: Kuźwa oby to nie pierścienie bo się załamię :evil2:

Wygląda na to że to wina świec zapłonowych, wyczyściłem tą starą z osadów i wkręciłem na 4 cylinder, no i przyszła pora na test rozgrzałem silnik i jazda próbna. Wrzuciłem czwarty bieg i pedał w podłogę, kręciłem go do 6000 o/m i piąty bieg zapiełem i znów do 6000tys. No i wsio ok żadnych szarpnięć czy przechodzenia w tryb awaryjny :lol: :lol: Po południu kupuję nowe świeczki, przyznam szczerze że jeszcze ich nie wymieniałem po kupnie auta więc nie wiem ile mają nalatane. Dziś mnie jeszcze trasa czeka ok 120km w obie strony autostradą to go jeszcze sprawdzę dokładnie.

Jeszcze pytanie do posiadaczy opc, jakie świece stosujecie u siebie w autach patrzyłem na NGK
PFR6T-G 6314 ale cena porażająca w IC prawie 70zł za sztukę, żarty sobie robią. Do c20xe to tyle komplet kosztował też NGK.
Ostatnio zmieniony 05 cze 2017, 13:31 przez kysiu241, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#52 Post autor: kysiu241 »

A oto i moje świeczki, analogicznie od lewej pierwszy cylinder, ewidentnie widać nalot, na drugim też już coś się pojawia. Być może to przez spalanie oleju.
Przy okazji wymiany świec sprawdzę kompresję aby wykluczyć poważniejsze usterki w silniku.

Obrazek

Po dogłębniejszym poszukiwaniu przyczyny spalania oleju odkryłem pewien mankament z uszczelniaczami, podobno w tych silnikach były montowane dwa rodzaje zaworów o średnicy trzonka 5mm oraz 6mm informacja pochodzi inter cars, jak zgubiłem zamek zaworu wzeszłym roku co pisałem gdzieś wyżej, mierzyłem średnicę wyszło mi że u mnie jest 5mm, a uszczelniacze do tego silnika w większości sklepów mają 6mm średnicę wewnętrzną, natomiast na stronie i poszukaniu części oryginalnych nap tu sklep ecat24

Więc zastanawiam się czy to błąd w opisie czy faktycznie są dwie wersje tych uszczelniaczy na zawory 5 i 6 mm. Czy ktoś coś wie na ten temat?
I teraz pytanie czy nie kupić takich Ajusa
Ostatnio zmieniony 07 cze 2017, 10:59 przez kysiu241, łącznie zmieniany 16 razy.

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Oznaczenie silnika: Z20LER
#53 Post autor: wampir11111 »

Powiem że jestem zaskoczony tymi uszczelniaczami :lol: samy wymieniłem na nowe i po kilku tysiącach puściły i to nie tylko u mnie :mysli: z tym że puściły tylko te nie z serwisu :shock:
Po niedzieli podjadę do sklepu i popytam co i jak :piwo:

Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec

#54 Post autor: kysiu241 »

A pamiętasz jaka cena tych uszczelniaczy była w aso i czy warto :> , doliczając koszta paliwa na dojazd bo do najbliższego serwisu mam 50km w chwili obecnej. Teraz mam rainza zamontowane zawsze były dobre i zawsze na nich składałem a teraz u mnie po 7tys do wymiany zpowrotem, przecież wymieniać co nie cały rok uszczelniacze to przesada.

Ok dziś wymieniałem świeczki i przy okazji pokusiłem się o sprawdzenie kompresji, wyszło zadziwiająco dobrze, przebieg auta to 179 tys. auto od ośmiu lat w kraju u jednego właściciela sprawdzany w aso przebieg potwierdzony, sprowadzony w 2008r z przebiegiem 40tys przez poprzedniego właściciela. Przejdźmy zatem do pomiarów, silnik rozgrzany do temperatury pracy po przejechaniu ok 30km, szybka rozbiórka dolotu i wykręcenie cewki, wyjęcie przekaźnika pomy, oraz po kolei świec, podczas pomiarów tylko jedna świeca była wykręcona, pomiar powtarzałem trzy razy, za każdym razem wynik identyczny 12,5 bara na każdym cylindrze :-o równiusieńko bez żadnych różnic na poszczególnych cylindrach, po uzyskaniu takiego wyniku uznałem za bezzasadne przeprowadzenie próby olejowej, moim zdaniem motor zdrowy i olej spala przez uszczelniacze więc jakaś partia kijowa musiała być albo któryś się ześlizgną co jest raczej nie możliwe bo dość ciasno są osadzone a robiłem je ze szczególną ostrożnością. No nic pozostaje zamówić uszczelniacze tym razem orginalne albo najlepsze co jest czyli ajusa, jeszcze nad tym pomyśle. Faktycznie zastawiające jest jak często padają te uszczelniacze, więc myślę że producenci lecą sobie w kulki i obniżają jakość produktu. Pomyślmy teraz że niektóre warsztaty nie podejmą się naprawy bez zdjęcia głowicy, wywalone ze 4 patole a po paru tys problem powróci i tak kilka razy za pięć lat głowicy nie było by z czego planować.
Troszkę się rozpisałem :P
Ostatnio zmieniony 08 cze 2017, 12:51 przez kysiu241, łącznie zmieniany 2 razy.

jarnotp

#55 Post autor: jarnotp »

Podepne sie pod temat. Zauważyłem w mojej Zafirze, że podczas przyspieszania, głownie na biegach od 3 do 6 pojawia sie falowe przyspieszanie. Raz jakby lepiej ciagnie raz slabiej. Czasami jest też słyszalny swist z trubo ale nie zawsze. Przy spokojnej jezdzie tego nie slychac, dopiero przy mocniejszym depnieciu.
Pytanie czy to turbo czy coś innego. Mam wskaznik doladowania, ktory pokazuje czesto powyzej 1bar a strzalka drga jakby jej sie konczyl zakres. Wskaznik mam Autogage, poodbno nie sa to jakies rewelacyjne wskazniki. Żadnych bledow nie ma, ciagnie do 6500.
Jakies wskazowki od czego zaczac sprawdzanie?

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#56 Post autor: Wojti »

Hm a świece kiedy były wymieniane?
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

jarnotp

#57 Post autor: jarnotp »

Wojtek,
Trudno okreslic kiedy bo ja od zakupu nie wymienilem. Nie wiem tez kiedy robil to sprzedajacy bo historii nie mam - chyba, że w ksiażce serw cos zapisali.
Tez myslalem zeby od tego zaczac bo koszt nieduzy.
Jakie swieczki polecasz? Ori z ASO czy cos innego?
EDIT
Na EDS-motorsport.de polecaja Platin-Iridium NGK IFR6J11. Komplet 89€.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2017, 12:55 przez jarnotp, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#58 Post autor: Sumik »

jarnotp, od turbo odchodzi przewodzik. Idzie pod filtrem powietrza i na ścianę grodziową. Tam możesz go rozpiąć bo jest połączenie. Jest to sterowanie DV. Rozpinasz go i zasysasz powietrze (np ustami). Jak nie czujesz oporu tzn. że masz DV do wymiany. Jak poczujesz opór i nie będziesz mógł zassać więcej powietrza to DV jest dobry. Wtedy podejrzenia mogą padać na kolektor wydechowy i pęknięcia przy WG. To można szybko sprawdzić demontując obejmę V-band z kolektora i kata (DP) i przy pomocy lusterka można to zobaczyć.

Jeden klient z 2.0 T OPC miał identyczne objawy i okazało się że kolektor jest do wyrzucenia, turbo do wymiany.
Obrazek
Obrazek

Co do świec to chłopaki jak i ja do podkręconych silników stosujemy NGK BKR6EIX 40 zł za szt.
Ostatnio zmieniony 20 sie 2017, 18:20 przez Sumik, łącznie zmieniany 4 razy.

jarnotp

#59 Post autor: jarnotp »

Dzieki Sumik. Sprawdze i dam znac. Ile turbo stoi i gdzie można kupić? IC czy ktos na forum sprzedaje? Wampir?

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#60 Post autor: Sumik »

Ja mogę załatwić ORI nówkę w dobrej cenie :) Kilka osób już zakupiło :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”