[B]Stuki w skrzyni biegów i szumienie na jałowym biegu
Co jest z lewarkiem
Jestem nowy i mam pytanie do starszyzny
1).czy to jest normalne że przy hamowaniu silnikiem na 3 biegu może dostawać drgań lewarek i przestaje gdy obroty spadną poniżej 1600 obr/min?
2) czy komuś też haczy przy wbijaniu 5 biegu ?( czy to jest normalne dla opli) bo wcześniej nie miałem do czynienia samochodami tej marki, za krótki staż kierowcy
1).czy to jest normalne że przy hamowaniu silnikiem na 3 biegu może dostawać drgań lewarek i przestaje gdy obroty spadną poniżej 1600 obr/min?
2) czy komuś też haczy przy wbijaniu 5 biegu ?( czy to jest normalne dla opli) bo wcześniej nie miałem do czynienia samochodami tej marki, za krótki staż kierowcy
przebieg ok. 46 tyś. km ale autko nie było kupione nowe tylko miało 1,5 roku. Sprowadzone zostało z zagranicy
--scalone--
zapomniałem skrzynia manual, i nie szarpie ani drgań przy gaszeniu
jak o czymś zapomniałeś to wciskasz klawisz "edytuj", ponieważ nie piszemy postów jednego po drugim... //BajBus
--scalone--
zapomniałem skrzynia manual, i nie szarpie ani drgań przy gaszeniu
jak o czymś zapomniałeś to wciskasz klawisz "edytuj", ponieważ nie piszemy postów jednego po drugim... //BajBus
Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 18:08 przez adikub22, łącznie zmieniany 1 raz.
witam wszystkich,mam problem ze skaczacym lewarkiem ,jak daje lub ujmuje gaz to na 1 i 5 biegu skacze mi lewarek ,co to moze bys, poduszki pod skrzynia wymienione i dalej skacze dzieki za wszelkie sugestie pozdrawiam
Witam, zafira B 2007r 1,9 cdti 100KM dziś podczas jazdy zaczęło mi coś szumieć w silniku i zaraz potem stuki w skrzyni biegów ,po zatrzymaniu się nie mogłem już ruszyć ,silnik normalnie pracuje ale przy puszczeniu sprzęgła na biegu jałowym słychać szumienie w skrzyni lub sprzęgle a gdy wrzuciłem bieg i próbowałem ruszyć słychać stuki i zdusza mi silnik, może ktoś już przeszedł coś takiego i wie co mogło się stać ,czy padło sprzęgło(koło dwumasowe) czy to coś ze skrzynią,nie oczekuję ekspertyzy ale może coś poradzicie
Ostatnio zmieniony 14 gru 2011, 23:53 przez peaja, łącznie zmieniany 1 raz.
jakby o skąs znał. Miałem Corsunie B i okazało sie ze niski poziom oleju spowodował szybsze zużycie łożysk.. Generalnie skrzynia wypaliła sie w środku (koła fioletowe) połowa łożysk zmielona.. poszła na przemiał. kupiłem używkę i śmigałem do końca -auto poszło do ludu.
Teraz juz wiem ze jak sie kupuje auto to trzeba i olej w skrzyni sprawdzic/wymienic
Teraz juz wiem ze jak sie kupuje auto to trzeba i olej w skrzyni sprawdzic/wymienic
Witam wszystkich,podepnę się pod temat.Otóż dziś w mojej zafirze coś dziwnie zaczęło stukać gdzieś w okolicy silnika i skrzyni biegów.Wyraźnie to słychać na biegu jałowym,w czasie jazdy nie udało mi się usłyszeć tych stuków. Zauważyłem też że jak wcisnę pedał sprzęgła tak mniej więcej do połowy to wówczas ten stukot przenosi się na pedał i jest wyraźnie odczuwalny,tak jak by cały pedał wibrował.Czy to może być to nieszczęsne koło? Pozdrawiam.