Jedz do serwisu

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Atari

Jedz do serwisu

#1 Post autor: Atari »

Witam serdecznie dzis rano wyskoczył mi komunikat o awarii auta i konieczności udania się do serwisu wraz z ikoną auta z kluczem, po zmianie języka na angielski wyskakuje informacja bym udał się do serwisu gdyż zbliża się czas inspekcji obie informacje nieco różne orientuje sie ktos co z tym fantem zrobić? Pozdrawiam (Zafira Tourer 2,0 cdti 2012r)

Ps..auto jeździ ok info to wyskakuje zaraz po odpaleniu po czym znika
Ostatnio zmieniony 23 sie 2017, 22:56 przez Atari, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

Inspekcja = Oznacza to że zbliża się wymiana oleju...
Ostatnio zmieniony 24 sie 2017, 00:26 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
Atari

#3 Post autor: Atari »

Tego moge sie domyslic lecz w j.polskim jest informacja o awarii auta a w j.angielskim o inspekcji dlatego mnie to dziwi który "jezyk" ma racje. Po pracy zrobie foto moze bedzie przejrzyściej.URL=https://www.fotosik.pl/zdjecie/c671cdd143e2ba9c]Obrazek[/URL]

Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 sie 2017, 08:29 przez Atari, łącznie zmieniany 2 razy.
jaromat

#4 Post autor: jaromat »

Na 99% jakas swieca zarowa
Awatar użytkownika
KIT GTO
Mieszkaniec
Model:

#5 Post autor: KIT GTO »

to nie jest wymiana oleju sprawdź błąd jaki wyskakuje ;)
Stachu1980

#6 Post autor: Stachu1980 »

może też być dpf najlepiej kup interfejs obd 2 sam sprawdzisz co i jak
yuri1986

#7 Post autor: yuri1986 »

Będzie jakaś usterka.
U mnie jak błąd wywalilo tego typu to auto w tryb serwisowy przeszło. Ale to czujnik od dpf był uszkodzony.
Bez kompa się nie dowiesz.
Atari

#8 Post autor: Atari »

Kompem przeskanowany nic nie znalazl lecz info po starcie auta zniknelo czas pokażę co to, narazie jeździ bez jakichkolwiek problemow.
jaromat

#9 Post autor: jaromat »

Jak rano sie znowu pokaze to swieca,hmm tylko ze by dal znac o swiecy ,ciekawe
Ostatnio zmieniony 24 sie 2017, 23:12 przez jaromat, łącznie zmieniany 1 raz.
Atari

#10 Post autor: Atari »

Kompem powinno byc w cudzyslowiu poprostu kupilem Bluetooth obd i z tel kilkoma apkami przejechalem z ciekawosci tak czy inaczej bede musial jak znajde czas lub jak ponownie sie pojawi dac komus z pożądnym sprzetem. Narazie jest ok. Zna ktos moze jakis konkretny program pod androida moze byc odplatny tak kozystajac z okazji sie zapytam.
Grzeg79

#11 Post autor: Grzeg79 »

Znajomy w Insigni to przerabiał, Podobno jest to błąd w tłumaczeniu, komputer zły komunikat wyświetla. Tutaj filmik, widać ni ejesteś jedyny

Kod: Zaznacz cały

https://youtu.be/0HwvKR-liHU

Co do interface, mam od dwóch lat Chińczyka podróbę Delphi, skaner, bezprzewodowy ,płytka z Delphi i WOW była w zestawie, dla moich potrzeb wystarczające, Zośkę przeskanował, da się nawet conieco pozmieniać w ustawieniach. VW Tourana obsługuje bardzo dobrze, włącznie z adaptacjami.
evolution1zafir

#12 Post autor: evolution1zafir »

hahaha, w mojej astrze H był komunikat " otwarty bagażnik" a prawda jest taka że powinno wyświetlać " ograniczony zasięg" bo ten komunikat zawsze jest gdy zaświeci się rezerwa- to sie nazywa fachowe tłumaczenie :-)
Atari

#13 Post autor: Atari »

Mineły 3 dni i komunikat zawitał ponownie czyli bedzie trzeba podpiąć sie pod porządnego kompa i znaleźć problem.....w polsce juz bym to dawno ogarnał w belgii pewnie pozostanie mi serwis czyli na wejsciu 100e za samo podpiecie plus inne pierdoly. Dam znac jak juz mnie przeswietlą.
Atari

#14 Post autor: Atari »

Mozna zamknąć po diagnozie padło na swiece dziekuje wszystkim za zainteresowanie. Jeszcze mam jedno pytanie co prawda nie ja bede swiece wymienial jak i kupował lecz zastanawia mnie różnica cen pomiedzy nimi ponizej przykladowe foto ceny 50-100 i nagle przeskok na 500zl dlaczego?
Obrazek
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2017, 21:47 przez Atari, łącznie zmieniany 1 raz.
cbm80

#15 Post autor: cbm80 »

U mnie tez świeca ostatnio padła, niestety ta droższa :(
Bo w silnikach A20DT z 2012r 2 świece są z czujnikiem ciśnienia i nie ma tanich zamienników. Ich cena to od 330 do nawet 500zł w droższych sklepach. Oficjalna cena z ASO - 457zł
Te drogie są na cylindrach 2 i 4.
Co ciekawe ostatnio znów pojawił mi się błąd i po tym zdecydowałem się na zakup ELMa,
bo mechanicy przeginają z ceną diagnozy. Teraz padła mi ta tańsza na 1 cylindrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”