VDO CDR 500

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Chrees

VDO CDR 500

#1 Post autor: Chrees »

Panowie, potrzebuję szybkiej pomocy.
Mam radio VDO CDR 500. Kupiłem transmiter, ustawiam częstotliwość, a radio automatycznie jej nie wyszukuje. Wg. Instrukcji trzeba raz wcisnąć strzałki, by się zmieniła o 100 kHz. A u mnie przełącza się między zapamiętanymi stacjami.
Coś źle robię? Jak ustawić ręcznie częstotliwość?

Nie mam jak wyszukać na forum, więc z góry proszę o ewentualne podpięcie pod właściwy temat.
Oficer

#2 Post autor: Oficer »

Spróbuj przytrzymać strzalke, powinno znaleźć następna stacje. Albo na sterowaniu w kierownicy
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#3 Post autor: Sebu$ »

otwierasz przeglądarkę wujka Google
wpisujesz "VDO CDR 500 INSTRUKCJA"
otwiera Ci się 35600 wyników znalezionych w 0,56 s i pobierasz instrukcję obsługi

jak byś wolał jeszcze szybciej to masz tu link
instrukcja obsługi

.... ;)
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Chrees

#4 Post autor: Chrees »

Sebulku nasz kochany,
Zaglądnąłem do instrukcji, gdzie, jak pisałem w pierwszym poście, u mnie nie działa to tak, jak jest w instrukcji. Jak wciskam strzałkę, to zamiast zmieniać częstotliwość o 100 kHz przeskakuje do następnej zaprogramowanej stacji. A automatyczne wyszukiwanie nie odnajduje częstotliwości z transmitera.
Podejrzewam, że dlatego, że nie ma RDS. D
Dlatego się pytam o ręczne ustawianie częstotliwości.
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#5 Post autor: Sebu$ »

Chrees pisze:Sebulku nasz kochany,
... :uklon:
Chrees pisze:Podejrzewam, że dlatego, że nie ma RDS.
Krzysiu, RDS nie ma nic wspólnego z ręcznym lub automatycznym wyszukiwaniem starcji radiowych !
To system wspomagający wyszukiwanie po profilu lub nazwie.

RDS - Radio Data System ( kiedyś w Dojczlandi SDK - Specjal Deutch Komunikate)
Chrees pisze:Dlatego się pytam o ręczne ustawianie częstotliwości.
Jeżeli Ci nie działa ręczne ustwianie to masz problem w radioodbiorniku raczej
Bo normalnie ustawiasz częstotliwośc na 108 MHz w transmiterze i nie powinno być problemu ze złapaniem stacji.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
Piotr7704

#6 Post autor: Piotr7704 »

To może spróbuj tak... Ustaw częstotliwość na transmiterze i wtedy szukaj kolejnej stacji radiowej aż znajdzie Twój transmiter. ;)
Chrees

#7 Post autor: Chrees »

Sebuś, Piotr,
wiem, wiem, że tak powinno być, ale nie łapie.
Jeszcze wymyśliłem, że przedłużacz koło z portem zapalniczkowym koło anteny wyciągnę, może prędzej złapie.
Zaczynam też myśleć, że transmiter uszkodzony, muszę z sąsiadem się umówić na przetestowanie.
Polaris

#8 Post autor: Polaris »

Na radiu masz taki klawisz z napisem RDS naciśnij go tak aby na wyśwetlaczu zniknął ten napis i wciśnij i przytrzymaj strzałkę regulacji częstotliwości tak aby ustawić właściwą częstotliwość na radiu i wstroić go do transmitera.
Awatar użytkownika
michanio91
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Opel Zafira A OPC
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET

#9 Post autor: michanio91 »

Jak mogę to się podepnę ,
Jak wyjąć ten shit z samochodu ? 4 gwoździe dają radę ? :lol:

Transmitery strasznie niszczą jakoś audio, ja bym tego nie polecił. Chyba że z wyższej półki.
"Nikt Ci nie zrobi tak,
jak sam sobie zrobisz."
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator

#10 Post autor: Sebu$ »

michanio91 pisze:4 gwoździe dają radę ?
tak,
tylko może ciężko wychodzić, więc się na to przygotuj
michanio91 pisze:Transmitery strasznie niszczą jakoś audio, ja bym tego nie polecił. Chyba że z wyższej półki.
każdy transmiter FM kaleczy jakość
pasmo przenoszenia max do 15 kHz
Obrazek
Chrees

#11 Post autor: Chrees »

Polaris pisze:Na radiu masz taki klawisz z napisem RDS naciśnij go tak aby na wyśwetlaczu zniknął ten napis i wciśnij i przytrzymaj strzałkę regulacji częstotliwości tak aby ustawić właściwą częstotliwość na radiu i wstroić go do transmitera.
Też nie do końca: żeby radio podczas strojenia znalazło wszystkie nadajniki, trzeba wyłączyć RDS oraz TP. Gdy już ustawię częstotliwość transmitera i wcisnę któryś z tych przycisków, radio zaczyna szukać nowych stacji.

michanio91 pisze:Transmitery strasznie niszczą jakoś audio, ja bym tego nie polecił. Chyba że z wyższej półki.
Sebu$ pisze:każdy transmiter FM kaleczy jakość
pasmo przenoszenia max do 15 kHz
Zdaję sobie sprawę, że tak jest. Ale jest to jakiś kompromis, bo nie chcę ruszać tego radia, które mam w montowane.
Zakupiłem Riodmi 3s, ma dość dobre recenzje i pewnie - jakość mogłaby być lepsza, ale ...
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 10:50 przez Chrees, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 24733

#12 Post autor: Skasowany użytkownik 24733 »

Chrees pisze: Zakupiłem Riodmi 2, ma dość dobre recenzje i pewnie - jakość mogłaby być lepsza, ale ...
Daj proszę znać czy warto kupić ten sprzęt (jak już uda Ci się uruchomić). Sam zastanawiam się nad zakupem tego Xiaomi.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2017, 09:35 przez Skasowany użytkownik 24733, łącznie zmieniany 3 razy.
Chrees

#13 Post autor: Chrees »

Powiem tak: Transmiter sam dobry, podoba mi się, że obsługuje się go za pomocą telefonu. Jeśli chodzi o muzykę daje radę, choć cudów nie można oczekiwać. Audiobooki są słyszalne, ale pojawiają się wyraźne zakłócenia. Rozmów nie testowałem, bo wychodzę z założenia, że do tego się nie nadaje.
W porównaniu do tańszych? Nie wiem, nie miałem styczności, więc nie porównam.
Morfi_pl

#14 Post autor: Morfi_pl »

mam XIAOMI ROIDMI 3S, moim zdaniem w mieście jest za duże zagęszczenie częstotliwości radiowych i słychać lekki szum, podobno to najlepszy transmiter na rynku.

Ja lubię bardzo dobra jakość dźwięku i kombinuje jednak z aux in.
Polaris

#15 Post autor: Polaris »

Jedyny dobry transmiter (ale nadal jakość radia) jaki spotkałem to był wbudowane w nokię x2

A co do wyłączenia RDS to właśnie tak jak pisałem wyżej szukałem swojego transsmitera
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”