Latajaca wskazówka temperatury

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
komura85

Latajaca wskazówka temperatury

#1 Post autor: komura85 »

Witam nie znalazłem nic podobnego wiec pytam. Jadać samochodem w trasie wskazówka od temperatury lata od 88 do 95. Co może być przyczyna takiego zjawiska? Czy może tak musi być? Dodam ze termostat był założony zimą.
Ostatnio zmieniony 10 cze 2010, 20:11 przez komura85, łącznie zmieniany 1 raz.

kris

#2 Post autor: kris »

Przy jeździe ciągłej raczej nie powinno nic się ruszać - a bynajmniej nie w takim zakresie żeby się wiatrak załączał. Może jakiś trefny ten termostat. Ja jak jade w trasie to wskazówka jest raczej stabilna. Jeżeli jest to jazda w mieście to normalne. Grzeje się załącza wentylator, ochładza i wyłącza. i tak sobie wskazówka będzie chodzić w takim zakresie.

komura85

#3 Post autor: komura85 »

Po mieście to tak ale jak jadę po za miastem to tak sie robi

kris

#4 Post autor: kris »

To może czujnik temperatury. A załącza się wentylator wtedy jak wskazówka skacze?

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#5 Post autor: Lorry »

Jak mi tak latała wskazówka(w Astrze) to sie okazało że mam termostat rąbnięty.... A był przez 11 lat od nowości :shock: Jak jakiś najtańszy to mogą być takie cyrki

Ewentualnie zapowietrzony układ chłodzenia.... Bąbel powietrza powoduje zmyłki itp.

Na początek bym odpowietrzył, nastepnie sprawdził czujnik, jak to nie pomoże spróbowałbym innego termostatu

kris

#6 Post autor: kris »

Nie wiem jak w dislach ale u mnie nie odpowietrza sie układu chłodzenia. Robi się to samoczynnie.

komura85

#7 Post autor: komura85 »

kris masz racje nie odpowietrza sie. A termostat założyłem zima nowy za 300zl cały z obudowa.

kris

#8 Post autor: kris »

No to termostat bym wykluczył. Warto chyba będzie podpiąć się pod kompa i spr. podczas jazdy temperaturę jaką podaje komputer i zanalizować z tym co dzieje się ze wskazówką.

komura85

#9 Post autor: komura85 »

Teraz jechałem na wakacje autostrada to temperatura latała od 90 do czerwonego pola i ubywał plyn. Jak wskoczyło na czerwone pole otworzyłem maskę to zbiornik z płynem byl pusty jak odkręciłem korek to zaczęło sie wylewać. Co moze bys nie tak??

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#10 Post autor: MieHor »

Stawiam na uszkodzenie zaworu bezpieczeństwa w korku, wymień ten korek na nowy - wydatek groszowy.

Korek zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodzącego z zaworkiem do samochodów marki OPEL - OPEL 13 04 667 c. 8,00 zł

komura85

#11 Post autor: komura85 »

z 3 miesiące temu założony nowy

Awatar użytkownika
rzadki
Zafiromaniak
Model:

#12 Post autor: rzadki »

u mnie po wymianie na nowy korek wszystko wróciło do normy, ale ogólnie zauważyłem że lubi się tak robić... i prawdę powiedziawszy nie wiem co może być przyczyną. nie masz za mało płynu?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę, aż ciężko czasami ich wyprzedzić. ;)
Obrazek

komura85

#13 Post autor: komura85 »

zauwazylem ze jak chodzi silnik doleje do pelna i zakrece korek to widac jak ten plyn ucieka w silnik i robi sie pusto ale jak odkrece korek to wraca spowrotem. Dzis bylem u mechanika i stwierdzil ze plyn w silniku jest cieply a chlodnia jest zimna. Wiec moze termostat poszedl ale zima byl nowy zakladany. Gdzies czytalem ze ktos mial pompe rozwalano i tez sie grzal silnik

Woytas

#14 Post autor: Woytas »

ewidentnie coś z ciśnieniem w układzie ale co......?

komura85

#15 Post autor: komura85 »

nie oleju nie przybywa. Cos mi sie zdaje ze pompa moze byc bo jak wlacze drugi bieg i jade bez gazu to slychac takie klekotanie. Wiec moze to pompa tak robi

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”