Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Witam,
Dzisiaj zauważyłem że pociekł tylny amortyzator. Więc trzeba wymienić.
Chciałbym poznać opinie doświadczonych forumowiczów. Skłaniałbym się ku gazowym.
Która firma ( Kayaba czy Sachs) będzie odpowiedniejsza dla mojego Zafira.
Pozdrawiam
Kolego karolex, ja w swojej już zmieniłem na BILSTEIN są one olejowo-gazowe i jestem z nich zadowolony a na same gazowe bym nie obstawiał bo na pewno będą ciut twardsze...
Czyli co, te wszystkie opisy sprzedających w sklepach internetowych to jakaś ściema?
Patrząc chociażby na alledrogo ( choć i tak zamierzam zakuoić w sklepie motoryzacyjnym) to opisy są takie że gazowe lub gazowo- olejowe. Więc już nie wiem co o tym myśleć.
leeoon pisze:Gazowo olejowe są lepsze,sprawniejsze.....I dłużej wytrzymują...
W zależności do czego chcesz ich używać. Przeważnie lepsze są gazowe - i te zazwyczaj są droższe. Jak wiadomo z fizyki olej jest cieczą i może się szybko zagrzać, a do tego jest gesty wiec dość długo trzyma temperaturę, co powoduje ze sam amortyzator się grzeje i po pewnym czasie (ekstremalne sytuacje np rajdy - choć olejowych się nie używa) może wybuchnąć. Ale takie sytuacje nie zdarzają się na drogach publicznych - nie ma powodu do obaw. Jeśli użytkujesz auto na co dzień to powinny wystarczyć ci olejowe ale szybciej będą się tez zużywać. Optymalnym rozwiązaniem jest znalezienie amorków olejowo-gazowych. Jeśli chodzi o ceny to zalezą one w największym stopniu od producenta ale także od rodzaju amorów, od tego do jaka jest ich twardość, czy są regulowane itp ale to pewnie Cie już nie interesuje . ......
Może teraz ta wypowiedź rozwiąże twoje wątpliwości